IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> STRAŻ MIEJSKA
Szczepan
post pon, 20 wrz 2010 - 17:58
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 989

NORMALKA!!!
2 GOŚCIE PO PRACY NA ŁAWECZCE SPOŻYWAJĄ PIWKO
STRAŻNICY MIEJSCY PODJEŻDŻAJĄ JAK ZWYKLE PODCHODZĄ GŁUPOT SIĘ NAGADAJĄ ,MANDATY WYPISUJĄ DWÓM W JEDNYM KWITKU. KWOTA MANDATU 50ZŁ. ZDARZENIE TO MIAŁO MIEJSCE NA UL. MAJAKOWSKIEGO
A NIECH TE (...)!!!!
Powód Edycji: Mod. edycja - regulamin

--------------------
"Tylko jedno zwycięstwo jest decydujące - ostatnie."
Karl von Clausewitz
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Bathurst
post pią, 08 mar 2013 - 16:39
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Radny Szymon Widera o Straży Miejskiej.

CYTAT
Moda na likwidację Straży Miejskiej

27 lutego 2013 08:59:00
Poprzedni post <<

W ostatnim czasie topowym tematem stały się próby likwidacji Straży Miejskich.
W niektórych miastach takie inicjatywy kończą się powodzeniem, a w innych, których jest znacznie więcej, nie. Robiący populistyczne zamieszanie rodem
z najlepszych lat Samoobrony – Ruch Palikota, co rusz pisze petycje i zbiera pod nimi podpisy mieszkańców, rzadko jednak doprowadza do finalizacji całego przedsięwzięcia. Zastanówmy się w czym tkwi problem ze Strażą Miejską i jak go możemy rozwiązać.

Straż Miejska w Dąbrowie Górniczej została powołana 08.08.1991 zarządzeniem ówczesnego Prezydenta Miasta Jerzego Talkowskiego. U podstaw jej powstania leżała chęć uzupełnienia pracy Policji o sprawy porządkowe i dbanie o dobro obywateli. Do obowiązków straży miejskich/gminnych należało wówczas: przeciwdziałanie niszczeniu zieleni miejskiej i jej zaśmiecaniu, identyfikacja osób tworzących tzw. „dzikie wysypiska śmieci”, upominanie kierowców nieprawidłowo zaparkowanych pojazdów oraz innych osób dopuszczających się wykroczeń.

W skutek ciągłych żądań uprawnienia te z czasem zaczęły się rozrastać, tworząc z tych służb nieomal kopię policji. Chyba nikogo nie trzeba dziś przekonywać, iż znacznie częściej można spotkać strażników miejskich patrolujących miasto w swych pojazdach, niż odbywających patrole piesze. Można by zadać pytanie, jakim wykroczeniom mogą oni w ten sposób zapobiegać? Dużo łatwiej jest kasować kierowców za pomocą fotoradarów, niż dbać o ład
i porządek w mieście!

Funkcjonariusz straży miejskiej powinien dbać o ład, porządek i bezpieczeństwo w mieście. Powinien więc reagować widząc naruszenie przepisów i łamanie prawa. Często jednak zdarza się tak, że strażnicy miejscy wolą zaniechać interwencji i wezwać policję. O ile w wypadku ciężkich przestępstw jest to uzasadnione (nikt nie może oczekiwać, by funkcjonariusz ryzykował własnym życiem dokonując zatrzymania niebezpiecznej osoby posiadającej broń w ręku), o tyle takie zachowanie w przypadku lżejszych czynów karalnych, występków czy wykroczeń, w wypadku których podjęcie interwencja nie zagraża życiu funkcjonariusza, budzi już sporo kontrowersji. Poniżej zamieszam przykład takiej sytuacji:

http://opole.gazeta.pl/opole/10,88281,1316...iejska_nie.html

Postawmy więc pytanie: po co, za kwotę 4.000.000 zł rocznie, utrzymywać w Dąbrowie Górniczej parapolicję, skoro za znacznie mniejsze pieniądze miasto może „wykupić” dodatkowe etaty w policji, tym samym wydatnie podnosząc poziom bezpieczeństwa?!

Kolejnym argumentem po dublowaniu uprawnień z policją, są nieprawidłowości w funkcjonowaniu Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. Nie tak dawno głośno było o zaistniałej tam aferze korupcyjnej. Nikogo nie będę przekonywał, że łapówkarstwo jest czymś złym i nadal zbyt często spotykanym w naszym kraju. Pragnę zwrócić jedynie Państwa uwagę na perfekcyjnie przeprowadzoną, przez Komendanta Radosława Romanka i Prezydenta Zbigniewa Podrazę, akcję propagandową:

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...drzyj,1,4,21362
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...nikow,1,4,20916
http://www.twojezaglebie.pl/dabrowa/afera-...razy-miejskiej/
http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-krymin...wki_246661.html
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...,wiadomosc.html

Wmówiono opinii publicznej, iż złapanie ponad 1/3 funkcjonariuszy Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej na łamaniu prawa jest sukcesem!

Uczono mnie, że za uczynki swych podwładnych odpowiada przełożony! Jeśli więc w zakładzie pracy (a takim w zasadzie jest straż miejska) ponad trzydzieści trzy procent pracowników karygodnie, przez długi czasu łamie przepisy prawa, to jak to świadczy o ich przełożonym?! W najlepszym wypadku ukazuje jedynie jego krótkowzroczność i niekompetencję w doborze oraz nadzorze nad pracownikami. Zamiast wiec posypać głowy popiołem i przyznać się do błędów (o utracie stanowisk nie wspominając) przełożeni rzeczonych funkcjonariuszy publicznie ogłaszają wielki sukces!

Warto również przyjrzeć się kwestii finansowej funkcjonowania Straży Miejskiej w naszym mieście. Roczny koszt utrzymywanie tej służby wynosi bagatela 4.000.000 zł. W tej kwocie zawierają się 44 miejsca pracy, z których tylko 16 przeznaczonych jest dla funkcjonariuszy patrolowych. Resztę stanowią dzielnicowi, strażnicy pracujący stacjonarnie oraz pracownicy administracyjni. Z w/w sumy, pokrywany jest koszt utrzymania i eksploatacji trzech samochodów patrolowych i jednego operacyjnego. Dla porównania miasto utrzymuje również 20 dodatkowych etatów w Policji, na co rokrocznie przeznacza kwotę 1.000.000 zł.

Osobiście jestem wielkim zwolennikiem funkcjonowania straży miejskich/gminnych, ale w takiej formie, w jakiej istniały one na początku swej działalności. Nie podoba mi się ciągłe zwiększanie uprawnień tych służb, przekształcające je notabene w quazi-policję. Nie widzę żadnych merytorycznych przesłanek, by dalej utrzymywać taki stan rzeczy. W odróżnieniu jednak od akcji Ruchu Palikota nie mam zamiaru tworzyć petycji i robić festiwalu ich podpisywania, z czego i tak nie płyną żadne efekty. Proponuję przejrzyste rozwiązanie – jeśli taka będzie Państwa wola mogę wnieść na sesję rady miasta projekt uchwały likwidującej tą służbę.

W odróżnieniu jednak od wielu innych osób, interesuje mnie Państwa opinia. Dla tego proszę, niech każdy z Państwa sam wyciągnie wnioski, czy bardziej opłaca się nadal łożyć na utrzymanie nieefektywnej straży miejskiej, czy lepiej przeznaczyć te pieniądze na zwiększenie liczby etatów w Policji. Rozstrzygnijcie Państwo, która opcja jest bardziej korzystna zarówno dla budżetu miasta, jak i dla naszego bezpieczeństwa, biorąc udział w zamieszczonej na niniejszej stronie ankiecie oraz w moich comiesięcznych konsultacjach społecznych.

http://www.szymonwidera.pl/moda-na-likwida...miejskiej-.aspx

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
vacu
post pią, 08 mar 2013 - 17:35
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Bathurst @ pią, 08 mar 2013 - 17:39) *
Radny Szymon Widera o Straży Miejskiej.
Moda na likwidację Straży Miejskiej
(...)
W odróżnieniu jednak od wielu innych osób, interesuje mnie Państwa opinia.
(...)

A jakiej odpowiedzi się ten pan spodziewa, chyba nie ma dziś wielu zwolenników tej formacji, zwłaszcza w naszym mieście. Co ciekawe akurat o SM w DG z własnego doświadczenia złego słowa nie mogę powiedzieć, dobrego też. Bo SM w ogóle w DG nie widzę. Tak jakby te 4 bańki rozpływały się w powietrzu :/. Nawet fotopstryki w DG akurat nie są aż tak bardzo uciążliwe tongue.gif Ale nic dziwnego skoro 28 z 44 etatów to etaty stołkowe. Tak więc zlikwidowałbym w cholerę, zdjęcia w subforum "przyroda" pokazują, że czysto nie jest, auta parkują gdzie chcą, po co utrzymywać coś czego efektów "pracy" nie widać. No tylko że z ust polityka brzmi to jak czysty populizm w czasach kiedy wszędzie każdy "jedzie" po SM :/

BTW - nie znam tego pana i strasznie ciężko znaleźć informację z jakiej partii się wywodzi, czyżby się wstydził czy co? Nie śledzę spraw politycznych ale ciekawy jestem wink.gif

+Quote Post

Posty w temacie
Szczepan   STRAŻ MIEJSKA   pon, 20 wrz 2010 - 17:58
marcin.p   A co mieli wg. Ciebie zrobić?   pon, 20 wrz 2010 - 18:51
xMarcinx   racja powinni pałą przez łep albo każdemu po 100zł...   pon, 20 wrz 2010 - 18:58
KJS   To nie jest tylko czarne albo białe. Lubie wypić p...   wto, 21 wrz 2010 - 22:07
xMarcinx   CYTAT(KJS @ wto, 21 wrz 2010 - 22:07...   śro, 22 wrz 2010 - 11:19
Prosty   Godzina 22-23, grupka ludzi idzie po parku (10-15)...   śro, 22 wrz 2010 - 16:26
xMarcinx   CYTAT(Prosty @ śro, 22 wrz 2010 - 16...   śro, 22 wrz 2010 - 17:03
Prosty   Szczególnie, że nawet nie pytali gdzie dana grupka...   śro, 22 wrz 2010 - 17:54
xMarcinx   CYTAT(Prosty @ śro, 22 wrz 2010 - 17...   śro, 22 wrz 2010 - 18:34
olo   CYTAT(xMarcinx @ śro, 22 wrz 2010 - 18...   pią, 24 wrz 2010 - 21:50
marcin.p   Dziwne, że zawsze spiszą "niewinnych"...   śro, 22 wrz 2010 - 20:28
Prosty   xMarcinx, tłumacz. Może ja mam ich później rozpozn...   śro, 22 wrz 2010 - 21:52
marcin.p   CYTAT(Prosty @ śro, 22 wrz 2010 - 21...   śro, 22 wrz 2010 - 22:02
Prosty   Co do policji to nie wiem jak z ich działaniami, n...   śro, 22 wrz 2010 - 22:10
KK#65   Ja kiedyś w nocy tez miałem podejrzenia że może by...   śro, 22 wrz 2010 - 23:33
marcin.p   CYTAT(KK#65 @ śro, 22 wrz 2010 - 23...   czw, 23 wrz 2010 - 15:24
beata   CYTAT(Szczepan @ pon, 20 wrz 2010 - 14...   pią, 24 wrz 2010 - 09:42
KJS   Nikt mnie nie przekona, że straż miejska jest mi t...   sob, 25 wrz 2010 - 10:50
vacu   CYTAT(KJS @ sob, 25 wrz 2010 - 10:50...   sob, 25 wrz 2010 - 17:12
KJS   Dziś podobno była AKCJA "ZNICZ" Wydaje ...   pon, 01 lis 2010 - 20:51
kamillll   CYTAT(KJS @ pon, 01 lis 2010 - 19:51...   pon, 01 lis 2010 - 21:43
Bathurst   CYTATDąbrowa Górnicza: Dziewięciu strażników zwoln...   czw, 07 mar 2013 - 02:37
Bathurst   Radny Szymon Widera o Straży Miejskiej. CYTATModa...   pią, 08 mar 2013 - 16:39
vacu   CYTAT(Bathurst @ pią, 08 mar 2013 - 17...   pią, 08 mar 2013 - 17:35
Bathurst   http://www.szymonwidera.pl/ - chyba z PO jak tyl...   pią, 08 mar 2013 - 17:57
Bathurst   http://grzegorzjaszczura.pl/?p=22775   pon, 11 mar 2013 - 13:28

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:26
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza