![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kilka razy trafiłem - szczególnie w opisach starych zdjęć - odniesienia lokalizacji do OGNISKA. Sam Pasek miał przed II wś. taką pieczątkę:
![]() To zdjęcie zostało opisane jako Grupa harcerzy 12. OGNISKO: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/grupa,ha...gnisko_346.html ![]() i jeszcze jedno: OGNISKO - malowanie kajaków http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ognisko,...,i,zdh_350.html ![]() Zerknijcie proszę na zdjęcie, które dodałem dzisiaj: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ognisko,...iczej_1798.html CYTAT Feliks Śmielewski (siedzący w pierwszym rzędzie, drugi z prawej) przed budynkiem "Kurjera Zachodniego Iskra", kolportowanego w Zagłębiu. Fotografia wykonana w końcu lat 20 ubiegłego wieku. Zdjęcie o tyle wyjątkowe, że na razie jest jedynym, gdzie znajduje się tabliczka (na lewo od drzwi) z napisem OGNISKO. Możliwe, że to ten sam budynek, w którym siedzibę mieli dąbrowscy harcerze przed wybuchem II wojny światorej. OGNISKO musiało być bardzo znane - Pasek na swojej pieczątce nie podawał adresu atelier. Możemy za to przeczytać: Nowoczesna Fotografja P. PASEK Dąbrowa Górnicza - obok "Ogniska". Kim byli uwiecznieni cykliści? Identyczne stroje, okulary ochronne. Jeden z nich trzyma w ręku jakby zwinięty papier (gazetę?), na której można odczytać .... POLSKI.... MORZA. Na drzwiach tabliczka, na której można przeczytać w powiększeniu: FILIA DZIENNIKA "KURJER ZACHODNI" >>ISKRA<< W DĄBROWIE GÓRNICZEJ Z kolei na lewej krawędzi fotografii widać fragment tabliczki z nazwą ulicy: ...TKA i cyfrę 1. ![]() Układ muru wydaje się być identyczny na zdjęciu z rowerzystami i harcerzami. Nie świadczy to jednak, że to ten sam budynek. Czy ktoś z Was wie coś więcej o dąbrowskim OGNISKU? Ten post edytował Slyzaba pon, 04 lut 2013 - 16:48 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki chłopaki za info - planowałem dziś zajrzeć do map. Zgadzam się z Wami, że zaznaczony na czerwono budynek będzie OGNISKIEM, które pełniło w swojej historii dużo funkcji.
Końcówka tabliczki adresowej '...OTKA' wskazuje rzeczywiście na ulicę Krótką stąd 'przesunąłem' budynek bliżej Bandrowskiego - jak widać niesłusznie. Kwestia czasu aż znajdziemy jakieś zdjęcie z pełną tabliczką adresową, albo jakąś legitymację Domu Kultury etc. ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Co za zbiegi okoliczności. Kilka dni temu rozmawiałem w barze ze starszym panem, który pożyczył mi zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej. Potem powiedział znamienną rzecz: mój kolega Starościak to by naopowiadał o Dąbrowie. Od razu zapaliła się lampka. Znam to nazwisko. I tak od słowa do słowa. Mówił również o Domu Kultury Dzierżyńskiego. Rzecz jasna najpierw padło pytanie, czy wiem gdzie był. No skąd. Drogi panie, przylegał do placu gdzie dziś stoi fontanna na 3 maja. Więc, drodzy koledzy, wszystko się zgadza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Bieleckiego? CYTAT Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej ?? Wskazywał Ci na żywo, na mapie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Bieleckiego? CYTAT Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej ?? Wskazywał Ci na żywo, na mapie? Tak, Bieleckiego. Tak, na takiej reklamowej mapie w barze. Ale jeszcze się z nim zgadam na ten temat. Mnóstwo ciekawych rzeczy opowiadał. edit: olo, Leszek - trzymajmy się proszę wątku w temacie OGNISKA. Ten post edytował Slyzaba czw, 07 lut 2013 - 19:04 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:40 |