![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: śro, 01 gru 10 Nr użytkownika: 4,285 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ktoś byłby w stanie przybliżyć okoliczności w czasie okupacji w nocy, w czasie gry w karty, rozstrzelania, 12-tu męszczyzn na ul. Staszica.
Z przesłanek jakie mi przekazano wiem, że przyczyną było to, że w/w grali w jednym z domów na Stasicu w karty. Niezadowolona żona zgłosiła to na miejscową policję, która wezwała SS, a ci dokonali reszty. (nawiaswm mówiąc mój wujek miał tam też być, ale miał znianę nocną na kopalni). Nie wiem czy to jest prawdziwa historia. Proszę o podanie więcej szczegółów: - datę tego zdarzenia - dom ,w którym miało to miejsce - inne okoliczniści z tym związane. Dabrowiak WT |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: śro, 28 lis 12 Nr użytkownika: 5,114 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Czy ktoś byłby w stanie przybliżyć okoliczności w czasie okupacji w nocy, w czasie gry w karty, rozstrzelania, 12-tu męszczyzn na ul. Staszica. Z przesłanek jakie mi przekazano wiem, że przyczyną było to, że w/w grali w jednym z domów na Stasicu w karty. Niezadowolona żona zgłosiła to na miejscową policję, która wezwała SS, a ci dokonali reszty. (nawiaswm mówiąc mój wujek miał tam też być, ale miał znianę nocną na kopalni). Nie wiem czy to jest prawdziwa historia. Proszę o podanie więcej szczegółów: - datę tego zdarzenia - dom ,w którym miało to miejsce - inne okoliczniści z tym związane. Dabrowiak WT Witam Postaram się w najbliższym czasie wrzucić dokładne dane gdzie zostali pochowani oraz zdjęcie pomnika. Jest to Cmentarz na 11 listopada , na płycie jest tylko kilka nazwisk zamordowanych tam. Udało mi się znaleźć nazwiska osób zamordowanych Policjanci hitlerowscy zastrzelili 11 Polaków. Nazwiska ofiar: Barański Jan, ur.1893 Gruba Piotr, ur.1901 Hajduk Władysław, ur.1924 Janas Józef, ur.1916 Janas Roman, ur.1918 Majda Stanisław, ur.1909 Sadkowski Józef, ur. 1915 Stychno Stefania, ur,1874 Stychno Wiesław, ur.1907 Wąsik Edward, ur.1910 Włoszczyk Marian, ur.1909 Źródło ŚUW Ten post edytował Malczyk czw, 29 lis 2012 - 00:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:14 |