IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Osiedle pod Wierzbami - Adatex
kloncd
post śro, 10 paź 2012 - 20:04
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 975

Czy ktoś coś więcej wie o tej nowej inwestycji w DG. Developer który to buduje to firma Adatex która podobno budowała wcześniej kamienice w Będzinie na ulicy Modrzejowskiej 66. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał coś z nimi do czynienia bo jestem zainteresowany zakupem tam mieszkania tylko nie wiem na ile developer jest rzetelny. W dzisiejszych czasach trzeba zaczerpnąć języka żeby nie wkopać się w bagno smile2.gif. Wszystkie informacje mile widziane.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kloncd
post pon, 05 lis 2012 - 17:03
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 975

Michał28 rozumiem że na stronie developera albo biura nieruchomości udzielą ci wszystkich informacji bo oni chcą to sprzedać ja oczekuje opini od osób które coś od nich kupowały. Byłem osobiście w Będzinie gdzie ta firma budowała kamienicę podobno oddana od kwietnia z tego co mówili mieszkańcy obok to kamienica nie ma jeszcze odbioru itd. Sam byłem zdziwiony bo kamienica pozamykana na 4 spusty wygląda jak niezamieszkała (wierząc opisom na stronie biura nieruchomości to sprzedane są 4 z 12 mieszkań). Osoby z którymi rozmawiałem na miejscu o budowie mówiły mało kolorowo aczkolwiek akurat na każdej budowie są różne akcje i różni "fachowy" pracują. Mnie odstrasza to że od kwietnia mieszkania są niby oddane , do kamienicy prąd leci kablem z sąsiedniej kamienicy a i odbiór nie został dokonany.

Czy ktoś ma jakieś dodatkowe informację ?? To że developer wybuduje to raczej nie mam wątpliwości bardziej boje się o jakość i o zapis w umowie który mówi że z momentem zakupu płacisz wszystkie opłaty związane ze wspólnotą mieszkaniową: za windę, śmieci itd (a co będzie jak sprzeda się tylko 1/3 mieszkań??).

+Quote Post
michał28
post pon, 05 lis 2012 - 17:52
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,097

CYTAT(kloncd @ pon, 05 lis 2012 - 18:03) *
Michał28 rozumiem że na stronie developera albo biura nieruchomości udzielą ci wszystkich informacji bo oni chcą to sprzedać ja oczekuje opini od osób które coś od nich kupowały. Byłem osobiście w Będzinie gdzie ta firma budowała kamienicę podobno oddana od kwietnia z tego co mówili mieszkańcy obok to kamienica nie ma jeszcze odbioru itd. Sam byłem zdziwiony bo kamienica pozamykana na 4 spusty wygląda jak niezamieszkała (wierząc opisom na stronie biura nieruchomości to sprzedane są 4 z 12 mieszkań). Osoby z którymi rozmawiałem na miejscu o budowie mówiły mało kolorowo aczkolwiek akurat na każdej budowie są różne akcje i różni "fachowy" pracują. Mnie odstrasza to że od kwietnia mieszkania są niby oddane , do kamienicy prąd leci kablem z sąsiedniej kamienicy a i odbiór nie został dokonany.

Czy ktoś ma jakieś dodatkowe informację ?? To że developer wybuduje to raczej nie mam wątpliwości bardziej boje się o jakość i o zapis w umowie który mówi że z momentem zakupu płacisz wszystkie opłaty związane ze wspólnotą mieszkaniową: za windę, śmieci itd (a co będzie jak sprzeda się tylko 1/3 mieszkań??).

Oczywiście dowiadywałem się i o to. Czerwona kamienica o której mówisz była już oddana do użytku i mieszkają normalnie w niej ludzie. Zamknięta była na 4 spusty, bo... to również "osiedle" zamknięte. Co do opinii innych... Wiesz jak to jest z "POLACZKAMI".

Natomiast co do Wierzb. Są to mieszkania bezczynszowe a więc jedyne opłaty jakie Cię obowiązują, to utrzymanie części wspólnych - czyli właśnie wind, zieleni, oświetlenia klatek schodowych, itd. Z tego co sobie zapisałem, to koszt miesięczny będzie wychodził ok. 3zł/m2. Według mnie to bardzo mało. Gdyby coś było nie tak z samymi materiałami budynku, to jako, że to nowe budownictwo, to na wszystkie materiały będzie gwarancja.

Sprzeda się 1/3 mieszkań? Wątpię. Ludzi bardzo ciągnie do nowego budownictwa, a szczególnie ekskluzywnego (nie oszukujmy się - 4100zł/m2, zamknięte i monitorowane osiedle, garaże pod budynkiem, winda w 4-piętrowym bloku jednak świadczy o niemałym komforcie). Co za tym idzie, jest to praktycznie niemożliwe, żeby sprzedała się 1/3 mieszkań. Ja w zeszłym miesiącu dopytywałem o dostępność mieszkań i już wtedy większość była zarezerwowana.

Co do informacji na stronie - wiadomo, nie ma tam wszystkiego. Ja kontaktowałem się poprzez zakładkę kontakt z panem Krzysztofem. Dowiedziałem się dużo rzeczy, a reszty po rozmowie z developerem umówionej przez tego pana. Dodatkowo co mnie na początku odstraszało, to prowizja agenta nieruchomości. No ale tutaj developer pokrywa prowizję tak, że kupujący nie ponosi w związku z tym żadnych kosztów.

Ten post edytował michał28 pon, 05 lis 2012 - 17:53

--------------------
"Każdy bezsens ma swój sens, bo bez sensu nie ma sensu"

+Quote Post
michu
post wto, 06 lis 2012 - 11:09
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

Co do informacji na stronie - wiadomo, nie ma tam wszystkiego. Ja kontaktowałem się poprzez zakładkę kontakt z panem Krzysztofem. Dowiedziałem się dużo rzeczy, a reszty po rozmowie z developerem umówionej przez tego pana. Dodatkowo co mnie na początku odstraszało, to prowizja agenta nieruchomości. No ale tutaj developer pokrywa prowizję tak, że kupujący nie ponosi w związku z tym żadnych kosztów.

Niby tak, ale według mnie szanujący sie (a przede wszystkim klientów) deweloper powinien mieć realne biuro sprzedaży, a nie strone www, adres e-mail i jeden nr telefonu.
Poza tym nie ma żadnych informacji o sposobie finansowania inwestycji (mamy przecież "ustawę deweloperską") i nawet nie wiadomo, co to za firma (brak siedziby, formy prawnej, nr regon, nip itd...).

To, że podobno coś wybudowali w innej miejscowości nie ma według mnie dużego znaczenia.

Zbyt dużo mieszkań jest na rynku, żeby kupować przysłowiową dziure w ziemi czy nawet jej zapowiedź, niezależnie od opowieści i zapewnień "Pana Krzysztofa"......

Kupowałem kilka lat temu mieszkanie (nie w DG, ale to ma najmniejsze znaczenie) i sam zmierzyłem się z historiami typu nieznany deweloper, który podobno gdzieś coś wybudował, mała spółka o najniższym możliwym kapitale zakładowym, pośrednik, który zwracał głównie uwagę na interes dewelopera anie nabywcy mieszkania i późniejsze przeprawy i egzekwowanie kar za opóźnienia (na szczęście przy podpisywaniu umowy była obecna znajoma prawniczka).

a mieszkanie bezczynszowe..... skoro jest Twoje to komu masz płacić czynsz? A opłaty eksploatacyjne (w tym dotyczące kosztów wspólnej części nieruchomości) i fundusz remontowy same się nie zapłacą.....

+Quote Post

Posty w temacie
kloncd   Osiedle pod Wierzbami - Adatex   śro, 10 paź 2012 - 20:04
Slyzaba   Widzę, że na gazeta.pl też zostawiłeś zapytanie ;-...   śro, 10 paź 2012 - 22:57
kloncd   Hehe już to zrobiłem tyle że kamienica została odd...   czw, 11 paź 2012 - 07:38
vacu   CYTAT(kloncd @ czw, 11 paź 2012 - 07...   czw, 11 paź 2012 - 19:09
kloncd   Niby tak ale jeśli budynek powstaje w fajnjej loka...   sob, 13 paź 2012 - 17:43
vacu   CYTAT(kloncd @ sob, 13 paź 2012 - 17...   sob, 13 paź 2012 - 21:12
Sebastian22   Zalezy, ogolnie nie wiem czy w DG warto kupowac mi...   nie, 14 paź 2012 - 13:03
Master   CYTAT(Sebastian22 @ nie, 14 paź 2012 - 1...   pon, 15 paź 2012 - 09:26
Rokko31   Według mnie te osiedle co ma być na Morcinka to ma...   pią, 19 paź 2012 - 11:53
michał28   CYTAT(Rokko31 @ pią, 19 paź 2012 - 12...   pon, 05 lis 2012 - 14:36
kloncd   Michał28 rozumiem że na stronie developera albo bi...   pon, 05 lis 2012 - 17:03
michał28   CYTAT(kloncd @ pon, 05 lis 2012 - 18...   pon, 05 lis 2012 - 17:52
vacu   CYTAT(michał28 @ pon, 05 lis 2012 - 17...   pon, 05 lis 2012 - 21:06
kamillll   CYTAT(vacu @ pon, 05 lis 2012 - 20:0...   wto, 06 lis 2012 - 09:27
michu   Co do informacji na stronie - wiadomo, nie ma tam ...   wto, 06 lis 2012 - 11:09
mogesha2000   CYTAT(kloncd @ pon, 05 lis 2012 - 18...   wto, 06 lis 2012 - 01:04
michał28   CYTAT(mogesha2000 @ wto, 06 lis 2012 - 0...   wto, 06 lis 2012 - 10:06
michu   CYTAT(kloncd @ pon, 05 lis 2012 - 14...   wto, 06 lis 2012 - 15:22
Bathurst   Z tego co znalazłem w bazie KRS to Adatex swoją d...   wto, 06 lis 2012 - 12:39
Angella   CYTAT(kloncd @ sob, 13 paź 2012 - 18...   śro, 07 lis 2012 - 14:34
vacu   CYTAT(Angella @ śro, 07 lis 2012 - 14...   śro, 07 lis 2012 - 18:57
michał28   w sumie wybudowanie domu w technologii skandynawsk...   sob, 10 lis 2012 - 15:59
Leszek   Masz na myśli dom szkieletowy? Domek o powierzchni...   sob, 10 lis 2012 - 18:12
michał28   CYTAT(Leszek @ sob, 10 lis 2012 - 19...   wto, 13 lis 2012 - 12:52
Sebastian22   trochę odkopuję, inwestycja idzie do przodu:   nie, 14 kwi 2013 - 19:47

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:37
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza