IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ankieta o porozumieniu mieszkańsów Śląska z mieszkańcami Zagłębia
ajka
post pon, 07 maj 2012 - 23:58
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 5,007

Jestem studentką III roku psychologii studiów magisterskich na Uniwersytecie Wrocławskim we Wrocławiu. Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety dotyczącej Państwa opinii na temat porozumienia mieszkańców Śląska z mieszkańcami Zagłębia.

Ankieta jest anonimowa, a wszystkie odpowiedzi zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych.

www.wbadanie.pl/ankieta/248665634/

Będę wdzięczna za wszelką pomoc[

Ten post edytował ajka wto, 08 maj 2012 - 00:00
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Slyzaba
post wto, 08 maj 2012 - 11:00
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

ajka...
Zacząłem wypełniać ankietę ale wg mnie jest ona niepoprawnie skonstruowana.
Przykład:

Wybierz określenia, które według Ciebie pasują do Zagłębiaka, a które do Ślązaka. Aby przejść dalej należy przypisać dane określenie albo do Zagłębiaka albo do Ślązaka.

CYTAT
religijny
wychowywany w tradycyjnych wartościach
pracowity
programowo ateizowany
oderwany od swoich rodzinnych korzeni
lewicowcy
wrażliwy
surowy
lotny umysł
humanistyczny umysł
racjonalny
dumny
skromny
zdyscyplinowany

Dlaczego miałby komuś przypisać np. programowo ateizowany? W domyśle określenie miało być przypisane do 'czerwonego Zagłębia'?

Pytania typu:
CYTAT
Odpowiedz i uzasadnij, co wg Ciebie powinien zrobić bohater opisywanych sytuacji:
Mieszkaniec Bytomia przyjechał do Dąbrowy Górniczej w odwiedziny do znajomych na jedno z osiedli mieszkaniowych. Czy powinien zaparkować swój samochód na tamtejszym parkingu? TAK/NIE (uzasadnij wybór!)

CYTAT
Odpowiedz i uzasadnij, co wg Ciebie powinien zrobić bohater opisywanych sytuacji:
Mieszkaniec Sosnowca przypadkiem znalazł się na Śląsku. Jest późny wieczór czeka na autobus na przystanku lecz nie orientuje się, w jaki autobus powinien wsiąść, aby dotrzeć do domu. Na tym samym przystanku czeka grupa młodych ludzi. Podchodzi do nich i pyta jak ma dojechać do Sosnowca? Wówczas pada pytanie: Skąd jesteś?
Czy powinien odpowiedzieć: TAK/NIE? (uzasadnij wybór!)

są infantylne i oderwane od rzeczywistości. Połowa tablic rejestracyjnych na Pogorii jest ze Śląska. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się np. ze zniszczeniem takiego samochodu z powodu śląskiej rejestracji? Od wielu lat pracuję na Śląsku i tysiące razy zostawiałem auto (SD....) w różnych miastach (czasami w zapomnianych przez wszystkich dzielnicach typu Lipiny w Świętochłowicach). Nigdy samochód nie został zniszczony, porysowany etc.

Ankiety nie wypełniłem.

ps. dodam jeszcze, że w przestrzeni mojej pracy, znajomych i przyjaciół (większość z Katowic, Rudy, Siemianowic, Świętochłowic) nie ma czegoś takiego jak potrzeba POROZUMIENIA między Ślązakami i Zagłębiakami. To raczej pole do kreowania nowych dowcipów niż wykopywanie wojennego topora...

Ten post edytował Slyzaba wto, 08 maj 2012 - 11:04

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
vacu
post wto, 08 maj 2012 - 19:19
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Slyzaba @ wto, 08 maj 2012 - 10:00) *
Pytania typu:
[...]

są infantylne i oderwane od rzeczywistości. Połowa tablic rejestracyjnych na Pogorii jest ze Śląska. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się np. ze zniszczeniem takiego samochodu z powodu śląskiej rejestracji? Od wielu lat pracuję na Śląsku i tysiące razy zostawiałem auto (SD....) w różnych miastach (czasami w zapomnianych przez wszystkich dzielnicach typu Lipiny w Świętochłowicach). Nigdy samochód nie został zniszczony, porysowany etc.Zagłębiakami. To raczej pole do kreowania nowych dowcipów niż wykopywanie wojennego topora...

Czy ja wiem, może po prostu dziwnie sformułowane wink.gif
Ja tam znam ludzi, którzy się boją zostawić auto w Bytomiu, znam przypadki, że z numerami z Zagłębia było niewesoło, co więcej, mam kolegę z Żywca mieszkającego w Katowicach, który na co dzień jeździ starym gratem, bo dziwnym zbiegiem okoliczności tylko jego auto pod blokiem ma regularnie jakieś uszkodzenia, a to wgniecenie, a to rysę. A wrogów nie ma, nawet ludzi z K-c nie zna, bo mieszka tam za krótko.
Nie są to więc imho bezpodstawne pytania, zresztą nawet jakby były to badanie szuka odpowiedzi na pytanie o subiektywne odczucia mieszkańców, Malinowski może przecież się bać zostawić auto w Bytomiu bez konkretnego powodu, ankieta nie ma na celu wyprowadzać go z błędu.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:11
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza