![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: śro, 01 gru 10 Nr użytkownika: 4,285 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ktoś byłby w stanie przybliżyć okoliczności w czasie okupacji w nocy, w czasie gry w karty, rozstrzelania, 12-tu męszczyzn na ul. Staszica.
Z przesłanek jakie mi przekazano wiem, że przyczyną było to, że w/w grali w jednym z domów na Stasicu w karty. Niezadowolona żona zgłosiła to na miejscową policję, która wezwała SS, a ci dokonali reszty. (nawiaswm mówiąc mój wujek miał tam też być, ale miał znianę nocną na kopalni). Nie wiem czy to jest prawdziwa historia. Proszę o podanie więcej szczegółów: - datę tego zdarzenia - dom ,w którym miało to miejsce - inne okoliczniści z tym związane. Dabrowiak WT |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mea culpa - tematy się wymieszały.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tych trzech lokalizacji najbardziej prawdopodobna jest lokalizacja w centrum (odnowiony obecnie budynek obok CH "Pogoria"). Przy Florowskiej (obecnie Al. Piłsudskiego), po lewej stronie patrząc w stronę Gołonoga, nie było innych budynków, niż prywatne domki, były ogrody i pola (potwierdziła mi to moja Mama). Natomiast po prawej stronie były zabudowania CWE ("Damel") i kopalni "Flora". Ja pamiętam jeszcze, że w tym rejonie (dalej mówię o prawej stronie Al. Piłsudskiego) tu, gdzie dziś stoją wieżowce osiedla "Manhattan", była jakaś niewielka fabryczka, zdaje się, że była to spółdzielnia inwalidów, czy coś w tym rodzaju. Obok była przychodnia zdrowia, chodziłem tam do pediatry (przyjmowali tam dr Warwas i dr Brachaniec, starsi dąbrowiacy pamiętają na pewno nazwiska tych świetnych lekarzy). Trzecią lokalizację, czyli rejon zbiegu ulic Kr. Jadwigi i Al. Róż, moja Mama dosyć zdecydowanie wykluczyła.
-------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:55 |