IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Praca Przedstawiciela Handlowego
pikunik
post pon, 06 lut 2012 - 22:35
Post #1

UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,369
GG: 7658648 status gadu-gadu

Witam, mam do Was takie pytanie, czy zetknęliście się kiedyś z pracą taką jak Przedstawiciel Handlowy? Jeżeli tak, to co było Waszym zadaniem? rolleyes.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Arkade
post śro, 08 lut 2012 - 08:25
Post #2

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,166
GG: 5084868 status gadu-gadu

prezes zarządu, dyrektor sprzedaży albo realizacji, bądź kierownik kontraktu w jakiejś branży, ale też i jakiś sewisant czy dostawca pizzy.. idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz?
Aby byc dobrym przedstawicielem handlowym (żeby mieć z tego dobry zarobek) obojętnie jak byśmy to rozumieli, to trzeba mieć to coś...nie wiem czy tego się da nauczyć, no ale nikt Ci nie zabroni przecież.

--------------------
Pozdrawiam
Arkade

+Quote Post
vacu
post śro, 08 lut 2012 - 16:55
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Arkade @ śro, 08 lut 2012 - 08:25) *
idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz?
Aby byc dobrym przedstawicielem handlowym (żeby mieć z tego dobry zarobek) obojętnie jak byśmy to rozumieli, to trzeba mieć to coś...nie wiem czy tego się da nauczyć, no ale nikt Ci nie zabroni przecież.

angry.gif wrrr... Wkurza mnie jak ktoś tak mówi. Przez takie gadanie nie ma w tym kraju już fachowców, same "magistry" od marketingu i zarządzania a nie ma czym zarządzać. Sytuacja więc wygląda tak, że ostatecznie "magistry" noszą cegły i ciągną kable, bo roboty nie znają a pracy w ich zawodzie nie ma a za coś trzeba żyć. Nie rozumiem dlaczego w tym kraju utarło się, że stolarz, murarz czy spawacz - nawet jeżeli są mistrzami w swoim fachu - uznawani są za kogoś gorszego od pospolitego półgłówka który zdobył papier za pieniądze na marnej prywatnej uczelni angry2.gif
Skąd też wiesz że pikunik nie ma drygu do handlu i właśnie by się w tym fachu nie sprawdził, do tego magistra nie potrzeba. Niejeden przedstawiciel bez matury zarabia też taką kasę o której wielu magistrów może tylko pomarzyć...

Ja zachęcam żeby mimo wszystko spróbować, ja bym się do tego na pewno nie nadawał, bo tu trzeba mieć "gadkę" i dar przekonywania, w każdym razie jeżeli już bym próbował to w jakiejś konkretnej branży, IMHO coś powinieneś sobie upatrzeć, najlepiej coś co cię interesuje - i w tym kierunku szukać. I trzymać się branży, z tego co zaobserwowałem to duże znaczenie tu mają kontakty, widziałem sytuacje, że firma firmie "podkupywała" przedstawiciela nie z racji tego, że był geniuszem w tym fachu, po prostu zatrudniając go dostawali pokaźną bazę klientów, z którymi już miał dobre układy, wielu z nich był w stanie "przeciągnąć" do nowego pracodawcy. Tyle moich obserwacji jako osoby, która ma kontakt z przedstawicielami raczej od strony klienta.

Ten post edytował vacu śro, 08 lut 2012 - 16:58

+Quote Post
pikunik
post śro, 08 lut 2012 - 21:24
Post #4

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,369
GG: 7658648 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ śro, 08 lut 2012 - 18:55) *
CYTAT(Arkade @ śro, 08 lut 2012 - 08:25) *
idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz?

angry.gif wrrr... Wkurza mnie jak ktoś tak mówi. Przez takie gadanie nie ma w tym kraju już fachowców, same "magistry" od marketingu i zarządzania a nie ma czym zarządzać. Sytuacja więc wygląda tak, że ostatecznie "magistry" noszą cegły i ciągną kable, bo roboty nie znają a pracy w ich zawodzie nie ma a za coś trzeba żyć. Nie rozumiem dlaczego w tym kraju utarło się, że stolarz, murarz czy spawacz - nawet jeżeli są mistrzami w swoim fachu - uznawani są za kogoś gorszego od pospolitego półgłówka który zdobył papier za pieniądze na marnej prywatnej uczelni angry2.gif
Skąd też wiesz że pikunik nie ma drygu do handlu i właśnie by się w tym fachu nie sprawdził, do tego magistra nie potrzeba. Niejeden przedstawiciel bez matury zarabia też taką kasę o której wielu magistrów może tylko pomarzyć...

Ja zachęcam żeby mimo wszystko spróbować, ja bym się do tego na pewno nie nadawał, bo tu trzeba mieć "gadkę" i dar przekonywania, w każdym razie jeżeli już bym próbował to w jakiejś konkretnej branży, IMHO coś powinieneś sobie upatrzeć, najlepiej coś co cię interesuje - i w tym kierunku szukać. I trzymać się branży, z tego co zaobserwowałem to duże znaczenie tu mają kontakty, widziałem sytuacje, że firma firmie "podkupywała" przedstawiciela nie z racji tego, że był geniuszem w tym fachu, po prostu zatrudniając go dostawali pokaźną bazę klientów, z którymi już miał dobre układy, wielu z nich był w stanie "przeciągnąć" do nowego pracodawcy. Tyle moich obserwacji jako osoby, która ma kontakt z przedstawicielami raczej od strony klienta.

Zgadam się z Tobą w 100%,
Mój szwagier np. znalazł przez przypadek w gazecie ofertę na przedstawiciela handlowego,
nigdy wcześniej jako owy nie pracował. Pracuje już tam 2 lata, firma "Makita", może znacie smile2.gif
Jeździ tylko na jakieś spotkania ciągle, i szkolenia, ma już swoich stałych klientów, i tylko przywozi im nowe rabaty i oferty smile2.gif

BTW. Kończę 4'o letnie technikum informatyczne smile2.gif

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:06
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza