![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: śro, 11 sty 12 Nr użytkownika: 4,899 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam!
Jako dyplomowana wizażystka zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej. Trochę już na temat tego, jak to zrobić, czytałam, ale mam jeszcze wiele wątpliwości. Dlatego pomyślałam, że najprościej będzie zwrócić się o poradę do jakiegoś prawnika w okolicy. Stąd moje pytanie - czy jest ktoś, kogo możecie polecić? Nie chciałabym trafić do kogoś mało kompetentnego, a nigdy wcześniej nie musiałam korzystać z tego typu usług, dlatego każda wypowiedź będzie cenna. Jestem tu nowa i przeglądałam forum w poszukiwaniu pomocy, ale nie trafiłam na zbyt wiele wypowiedzi odnośnie dąbrowskich prawników. Swoją drogą, czy są na forum jakieś wizażystki? Może uda mi się zasięgnąć porady od którejś z Was, która już przechodziła cały ten proces tak, aby wszystko było 'zgodne z prawem'. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
Jeśli jesteś jedną osobą to zakładasz jednoosobową działalność gospodarczą. Kolega Ci trochę zamieszał wyżej z tymi spółkami, bo Ciebie to w ogóle nie interesuje
![]() Idziesz do urzędu miasta i składasz druk EDG o wpis do działalności gospodarczej. Rejestrujesz się w US. Następnie idziesz do ZUSu, bo będziesz odprowadzać składkę na ZUS na ubezpieczenie zdrowotne. Kolejność mogłem trochę pomylić. Musisz zadzwonić do Sanepidu i dowiedzieć się co konkretnie musisz jeszcze spełniać. Generalnie do tego wszystkiego nie jest Ci potrzebny prawnik, tylko trochę musisz pogooglować, bo na pewno już to wszystko zostało opisane, zresztą w Urzędzie Miasta czy Sanepidzie powinnaś się wszystkiego dowiedzieć. Prawnik raczej zbędny ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:09 |