CYTAT(kamillll @ śro, 11 sty 2012 - 21:31)

nie wiem z kim miał, ale ja go kojarze bardziej jako skrupulatnego gościa z LO...także kto wie

Od razu zastrzegam, że czasowy zbieg okoliczności jest zupełnie przypadkowy! Zresztą forum obserwowałem już wcześniej, tylko jakoś nie miałem czasu się zarejestrować - ale wątek o niszczeniu naszego miasta jakoś mnie natchnął do wypowiedzi
No okej, ale może merytorycznie:
Prawo gospodarcze i handlowe rzeczywiście swego czasu miałem z prof. Witoszem, którego zresztą całkiem dobrze wspominam, niemniej było to już z mojej perspektywy tak dawno temu, a prawo tyle razy się zmieniało. Nie opierałbym więc swoich poleceń o to z kim kto miał zajęcia na studiach, a raczej o praktykę w tego rodzaju działalności. Profesor Witosz miał tysiące studentów, ale tylko niektórzy ukończyli studia... niektórzy zdali egzaminy adwokacki albo radcowski, a jeszcze mniejsza ilość wykonuje faktycznie zawód.
Najważniejsza jest jednak stała praktyka w tym co się robi i kontakt z prawem.
No ale, nie o tym... nie o tym..

Joli nie pomogę, bo od niedawna praktykuję w Dąbrowie, wcześniej pracowałem długo w Katowicach i jakoś nie interesowałem się dąbrowskim rynkiem prawniczym (ale chyba czas zacząć), nawet więcej, powiem Wam, że czasem bez sensu korzystać z pomocy prawnika, kiedy samemu można sobie równie dobrze poradzić, gorąco więc do tego zachęcam. Dwie sugestie - 1) poczytaj sobie o zakładaniu firmy na portalu www.firma.gov.pl - obecnie wiele można załatwić przez internet, 2) zadzwoń do Państwowej Inspekcji Sanitarnej (popularny Sanepid) i dowiedz się jakie wymagania musi spełniać gabinet pod taką działalność, jak masz wątpliwości to nawet pojedź do nich i pogadaj z kimś kompetentnym.
No i ostrożnie z korzystaniem z internetowych źródeł - bo można się tutaj nieźle przejechać. Pozdrawiam!