![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: śro, 11 sty 12 Nr użytkownika: 4,899 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam!
Jako dyplomowana wizażystka zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej. Trochę już na temat tego, jak to zrobić, czytałam, ale mam jeszcze wiele wątpliwości. Dlatego pomyślałam, że najprościej będzie zwrócić się o poradę do jakiegoś prawnika w okolicy. Stąd moje pytanie - czy jest ktoś, kogo możecie polecić? Nie chciałabym trafić do kogoś mało kompetentnego, a nigdy wcześniej nie musiałam korzystać z tego typu usług, dlatego każda wypowiedź będzie cenna. Jestem tu nowa i przeglądałam forum w poszukiwaniu pomocy, ale nie trafiłam na zbyt wiele wypowiedzi odnośnie dąbrowskich prawników. Swoją drogą, czy są na forum jakieś wizażystki? Może uda mi się zasięgnąć porady od którejś z Was, która już przechodziła cały ten proces tak, aby wszystko było 'zgodne z prawem'. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie wiem z kim miał, ale ja go kojarze bardziej jako skrupulatnego gościa z LO...także kto wie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie wiem z kim miał, ale ja go kojarze bardziej jako skrupulatnego gościa z LO...także kto wie ![]() Od razu zastrzegam, że czasowy zbieg okoliczności jest zupełnie przypadkowy! Zresztą forum obserwowałem już wcześniej, tylko jakoś nie miałem czasu się zarejestrować - ale wątek o niszczeniu naszego miasta jakoś mnie natchnął do wypowiedzi ![]() No okej, ale może merytorycznie: Prawo gospodarcze i handlowe rzeczywiście swego czasu miałem z prof. Witoszem, którego zresztą całkiem dobrze wspominam, niemniej było to już z mojej perspektywy tak dawno temu, a prawo tyle razy się zmieniało. Nie opierałbym więc swoich poleceń o to z kim kto miał zajęcia na studiach, a raczej o praktykę w tego rodzaju działalności. Profesor Witosz miał tysiące studentów, ale tylko niektórzy ukończyli studia... niektórzy zdali egzaminy adwokacki albo radcowski, a jeszcze mniejsza ilość wykonuje faktycznie zawód. Najważniejsza jest jednak stała praktyka w tym co się robi i kontakt z prawem. No ale, nie o tym... nie o tym.. ![]() Joli nie pomogę, bo od niedawna praktykuję w Dąbrowie, wcześniej pracowałem długo w Katowicach i jakoś nie interesowałem się dąbrowskim rynkiem prawniczym (ale chyba czas zacząć), nawet więcej, powiem Wam, że czasem bez sensu korzystać z pomocy prawnika, kiedy samemu można sobie równie dobrze poradzić, gorąco więc do tego zachęcam. Dwie sugestie - 1) poczytaj sobie o zakładaniu firmy na portalu www.firma.gov.pl - obecnie wiele można załatwić przez internet, 2) zadzwoń do Państwowej Inspekcji Sanitarnej (popularny Sanepid) i dowiedz się jakie wymagania musi spełniać gabinet pod taką działalność, jak masz wątpliwości to nawet pojedź do nich i pogadaj z kimś kompetentnym. No i ostrożnie z korzystaniem z internetowych źródeł - bo można się tutaj nieźle przejechać. Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:04 |