![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Odpisując na przeniesiony do działu "Władze" post dotyczący pomnika wpadło mi do głowy coś, co kiedys już zakiełkowało. Czy nie najwyższy czas, aby miasto, gdzie nie ma juz ani jednej kopalni węgla przestało sie z nimi kojarzyć nazwą :wink: ? Zreszta sam pomysł promowania turystycznego miasta z "Górnicza" w nazwie jest jak walenie głową o ścianę. Turystycznego oki-ale kojarzącego się z górnictwem. Nie z wielbłądami, nie Pogoriami, nie pustynią, ani aquaparkiem. Gdy sami mieszkańcy często kojarza to miasto z kominami, to co sie dziwic przyjezdnym..? Klejnot jakim była Sztygarka, kurczę, z takimi tradycjami... Najśmieszniejsze sa te tłumaczenia pracownikow muzeum, gdy spyta sie o skatalogowany przedmiot, ze zaginal w czasie wojny. Przewrocona do gory nogami w 1982, nie przez Niemców. Mamy kopalnię piasku, mamy kopalnię dolomitu, ale węgla nie;p;p Czy to nie smieszne? A ćwiczebną udostepnić mają znow 'ad calendas grecas", skansen na terenie Paryza tez nie wiadomo kiedy. Juz bardziej pasowalaby "Dabrowa Hutnicza", równie romantyczna nazwa co obecna, ale odpowiadająca faktom nie tylko historycznym(byly huty cynku na Ksawerze, najwieksza w Krolestwie Polskim huta istnieje do dzis, a obecnie najwieksza w kraju tez na terenie miasta, tradycja hut szkła). Jest Sosnowiec, nie mogliby na 90 lat istnienia zmienic nazwy na Dąbrowa;-)? Prosto i krótko. Największe miasto z takim czlonem w nazwie (Białostocka, Tarnowska też są). Z okazji wygrania konkursu na miasto przyjazne zeglarzom bodajże ktoś z Trampa nad Pogoria I żartował o Dąbrowie Górniczej -Zdrój. Jakies jeszcze propozycje:)? Ta "Górnicza" to taki bagaz przeszłości niewiele mający wspólnego z rzeczywistością ( a właściwie nic, gdy górnictwa węglowego brak od kilkunastu lat). Bagaż powodujący ciąg skojarzeń u przeciętnego Polaka -dym z kominów, familoki, Ślązacy, hałdy, pyły. Choć właściwie przejeżdzajac koleja jedynie sie utwierdza w takim przekonaniu widzac wiecznie rozgrzebany Paryz. Dobrze, ze choc Pogorie odslonili scinajac topole wzdluz peronu stacji Dąbrowa Górnicza-Pogoria. Niestety w Gołonogu pod topór poszły wzdłuz torów podobnie (tu trochę bezmózgowo- własnie po to je sadzono, aby choc troche "lux-torpedy" były cichsze dla mieszkańców :wink:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
QUOTE tu mamy calkowite nieporozumienie. Kamienice Bytomia, Chorzowa czy nawet niektore w Katowicach to prawdziwe cudenka, przy ktorych DG sklada sie ze zlepki lepianek w rejonie 3maja i Sobieskiego i paskudnych blokowisk, do tego bez zadnego ladu i w oplakanym stanie.
Proponuje ci poszukac starych zdjec i pocztowek slaskich miast a szczena Ci opadnie. Sczegolnie polecam dawny Bytom, znany w Europie i nazywany Paryzem wschodu i co znaczy prawdziwe miasto. Inna sprawa to dzisiejsza degradacja. Ogromna szkoda ze nie ma pieniedzy na odnowienie slaskich miast, staly by sie kolorowe i zaczely by znowu zyc zamaist szraosci i ruin. Nie podniecajcie sie tak DG bo trudno w Polsce znalezc architektonicznie brzydsze miasto od tego i do tego tak zaniedbane. Jedynym plusem jest masa zieleni i zbiorniki wodne. Nie zrozumiałeś mnie dobrze. Ja nie twierdze że takie kamienice nie mogą być ładne albo że takowe się nie znajdują obecnie w tych miastach. Chodziło mi właśnie o stopień zaniedbania tego wszystkiego. Ciekaw jestem ile % wszystkich kamienic jest odrestaurowanych? a ile nadaje się tylko i wyłącznie do zburzenia? Mówisz o czymś co nie jest normą a tylko wyjątkami. Przechodząc po tych miastach mniej więcej sam zobaczysz ile % tego wszystkiego stanowią te piękne kamienice. Co do DG, szczerze Ci napisze że wole blokowiska, niż zaniedbane familoki czy kamienice z sypiącymi się cegłami na głowe, śmierdzącymi bramami i klatkami i stojącymi pod nimi żulami itd. Owszem bloki takie też się znajdują u nas ale zapewne nie jest ich aż tyle! Pozatym krajobraz DG i blokowisk stopniowo się zmienia, w ostatnich latach powstało dużo chodników, część bloków dostaje nowe elewacje, pojawiają się nowe lub odnowione place zabaw. To wszystko kosztuje i tak szybko jakbyśmy chcieli się tego nie zrobi. Pozatym sami jesteśmy sobie winni, że bloki są pomalowane, klatki brudne, huśtawki połamane czy piaskownice w których zamiast piasku są psie kupy. Ludzie nie reagują na akty wandalizmu bo nie chcą, nie chce im się, mają to gdzieś bo nie ich lub się boją. Pozatym widze starasz się porównać miasta o zupełnie innej architekturze (jeśli to coś co się budowało u nas można tym nazwać), Dąbrowa nigdy nie miała kamienic takich jak w Kato czy Bytomiu, nie będzie miała rynku wokół którego są piękne odrestaurowane kamienice. I nic na to nie poradzimy, pisząc to jak wyglądają owe miasta chodziło mi raczej o stopień zaniedbania tego wszystkiego, a z tym myślę że najgorzej u nas nie jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:36 |