![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Odpisując na przeniesiony do działu "Władze" post dotyczący pomnika wpadło mi do głowy coś, co kiedys już zakiełkowało. Czy nie najwyższy czas, aby miasto, gdzie nie ma juz ani jednej kopalni węgla przestało sie z nimi kojarzyć nazwą :wink: ? Zreszta sam pomysł promowania turystycznego miasta z "Górnicza" w nazwie jest jak walenie głową o ścianę. Turystycznego oki-ale kojarzącego się z górnictwem. Nie z wielbłądami, nie Pogoriami, nie pustynią, ani aquaparkiem. Gdy sami mieszkańcy często kojarza to miasto z kominami, to co sie dziwic przyjezdnym..? Klejnot jakim była Sztygarka, kurczę, z takimi tradycjami... Najśmieszniejsze sa te tłumaczenia pracownikow muzeum, gdy spyta sie o skatalogowany przedmiot, ze zaginal w czasie wojny. Przewrocona do gory nogami w 1982, nie przez Niemców. Mamy kopalnię piasku, mamy kopalnię dolomitu, ale węgla nie;p;p Czy to nie smieszne? A ćwiczebną udostepnić mają znow 'ad calendas grecas", skansen na terenie Paryza tez nie wiadomo kiedy. Juz bardziej pasowalaby "Dabrowa Hutnicza", równie romantyczna nazwa co obecna, ale odpowiadająca faktom nie tylko historycznym(byly huty cynku na Ksawerze, najwieksza w Krolestwie Polskim huta istnieje do dzis, a obecnie najwieksza w kraju tez na terenie miasta, tradycja hut szkła). Jest Sosnowiec, nie mogliby na 90 lat istnienia zmienic nazwy na Dąbrowa;-)? Prosto i krótko. Największe miasto z takim czlonem w nazwie (Białostocka, Tarnowska też są). Z okazji wygrania konkursu na miasto przyjazne zeglarzom bodajże ktoś z Trampa nad Pogoria I żartował o Dąbrowie Górniczej -Zdrój. Jakies jeszcze propozycje:)? Ta "Górnicza" to taki bagaz przeszłości niewiele mający wspólnego z rzeczywistością ( a właściwie nic, gdy górnictwa węglowego brak od kilkunastu lat). Bagaż powodujący ciąg skojarzeń u przeciętnego Polaka -dym z kominów, familoki, Ślązacy, hałdy, pyły. Choć właściwie przejeżdzajac koleja jedynie sie utwierdza w takim przekonaniu widzac wiecznie rozgrzebany Paryz. Dobrze, ze choc Pogorie odslonili scinajac topole wzdluz peronu stacji Dąbrowa Górnicza-Pogoria. Niestety w Gołonogu pod topór poszły wzdłuz torów podobnie (tu trochę bezmózgowo- własnie po to je sadzono, aby choc troche "lux-torpedy" były cichsze dla mieszkańców :wink:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@pulsatilla1214:
- z tym rebrandingiem to w sumie taka przenośnia ale nie do końca niecelna - w końcu zmiana nazwy ma zwiększyć atrakcyjność [przynajmniej ze skojarzenia] miasta czyli przyciągnąć turystów/inwestorów czyli załatwić nam przypływ gotówki, pobudzić rozwój - także gospodarczy - miasta. A więc jest to poniekąd proces gospodarczy. Ale proponuje w tym względzie EOT, bo nie o łapanie za słówka tu chodzi. - kwestia 'innego kierunku' - zgadzam się, że w tej chwili nie wygląda to dobrze - niestety. Ale ta rola 'zielonych płuc Śląska' mimo wszystko do mnie nie przemawia - WPKiW też miał taką rolę pełnić a jak jest to widzimy [może i kiedyś pełnił ale teraz bywają tam tylko okoliczni mieszkańcy - wynikało tak z ankiety przeprowadzonaej jakiś czas temu w DZ]. Powiesz, że WPKiW jest zaniedbane ale za to ma atrakcje [może też nie powalające ale zawsze] w postaci zoo czy planetarium - u nas poza aquaparkiem [który notabene jest nonsensem w mieście, która ma się szczycić jeziorami ![]() - mówisz, że turyści industrialni to mała grupa - IMO lepsza niż biedna część Śląska [sam piszesz, że 'nie wszystkich stać'], która fortuny u nas - nawet jak przyjedzie - nie zostawi. Ja od zawsze mam przekonanie, że na biednych się nie zarobi. Klientów może być mało [a nawet może powinno] byle to była 'elita' [w znaczeniu 'zasobna w pieniądze, które u nas zostawi']. W przypadku miasta to trudne, nawet bardzo, o wiele bardziej niż np. w przypadku sklepu ale nie niemożliwe. - reklama - wymieniając 3-krotnie to słowo nie miałem na myśli biednej tablicy na rogatkach - rezultat to niestety da znikomy. Ja tu myślałem o kompleksowym podejściu mającym na celu zmianę w podejściu mieszkańców innych części kraju myślących o Śląsku [bo kto słyszał o Zagłębiu?] jako o kopcących kominach i brudnych górnikach z czerwonych familoków. Obojętnie w jakim kierunku będziemy zmierzać to sama zmiana nazwy nie pomoże - dalej dla ludzi będziemy kopcącym miastem na Śląsku. Tyle, że do takiej reklamy potrzeba by było jakiejś większej współpracy z okolicznymi miastami - sami nie damy rady... - akurat ludzie, których znam - nie tylko z Warszawy ale też np. z okolic Poznania - kojarzyli coś w stylu: "No tak, DG to chyba tam gdzie HK, to pewnie gdzieś na Śląsku] - stąd taka moja opinia. - jeszcze o tych skojarzeniach - to, że są błędne to ja wiem, dlatego to napisałem. Bo są miasta wiekowe z członem 'Nowe' w nazwie i nikt nie kojarzy ich z blokowiskami, marketem za rogiem, szkłem i aluminum. Tak samo człon 'Górnicza' nie musi być 'wyrokiem' jeśliby wszystko inne było jak trzeba. @kwintosz: - "Tylko że to wiąże się z dobrym zapleczem hotelarskim, agroturystycznym, gastronomicznym, ciekawym życiem nocnym itd itp." Ano właśnie. Jakoś marnie widzę to to... :roll: - "Powiązanie górniczej, przemysłowej przeszłości i troche w mniejszym stopniu ale także czasów obecnych, z otwartą na nowe koncepcje i rozwiązania, z bogatą przyrodniczo, sportową, miastem z osobowością (której obecnie brak), miejscowością mogłoby być ciekawe." No to byłby właśnie ciekawy pomysł. Wejść 'w nowe' nie odcinając się jednocześnie od tradycji i historii. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 20:51 |