![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Jacek Sroka 2010-12-14 14:32:44, aktualizacja: 2010-12-14 14:32:44 W przyszłym roku Tour de Pologne znów zawita do naszego regionu. W województwie śląskim odbędą się aż trzy etapy wyścigu zaliczanego do kolarskiej Ligi Mistrzów czyli cyklu UCI World Tour skupiającego 26 najważniejszych imprez świata. - Zawodnicy byli bardzo zadowoleni z tegorocznej trasy wyścigu, która w większości prowadziła przez województwo śląskie i dlatego postanowiliśmy, że w przyszłym roku barwny peleton naszego narodowego Touru znów odwiedzi ten region - powiedział Czesław Lang, dyrektor Tour de Pologne. - Rozmowy z miastami, które chcą gościć u siebie najlepszych kolarzy świata prowadziliśmy praktycznie od zakończenia ostatniego wyścigu i dziś mogę już powiedzieć, że miastami etapowymi 68. Tour de Pologne będą Dąbrowa Górnicza, Katowice i Cieszyn. Przyszłoroczny TdP rozpocznie się 31 lipca i potrwa do 6 sierpnia. Kolarze w naszym regionie pojawią się 1 sierpnia, bo meta drugiego etapu zlokalizowana będzie w Dąbrowie Górniczej. Dzień później zawodnicy rywalizować będą na znanej im już z tego roku trasie kryterium ulicznego z Sosnowca do Katowic. Czwarty etap zaplanowany na 3 sierpnia, tak samo jak w tegorocznym Tourze, prowadzić będzie z Tychów do Cieszyna. - Kibice kolarstwa na Śląsku znów będą mogli zobaczyć z bliska największe gwiazdy zawodowego peletonu, bo w TdP startuje 18 najmocniejszych światowych ekip - dodał dyrektor Lang. - Dla miast goszczących kolarzy będzie to natomiast znakomita promocja, gdyż Eurosport pokaże wyścig w całej Europie. Niestety musieliśmy zrezygnować z etapu do Ustronia, bo droga pod Równicę była dla nas trochę za ciasna. Górskie będą dopiero kolejne etapy Tour de Pologne prowadzące do Termy Bukowiny Tatrzańskiej oraz Zakopanego. ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kilka spostrzeżeń ode mnie - najpierw stałem z rodziną kilkanaście metrów za metą a potem obejrzeliśmy po północy godzinną relację w TVP Sport:
- dziury na Legionów Polskich rzeczywiście rzucały się mocno w oczy ![]() - szkoda, że mimo pięknego widoku NEMO w góry ani razu nie pojawił się dodatkowy komentarz. Ujęcie katedry i okolicznych uliczek z helikoptera też wypadło wg mnie bardzo dobrze. - identycznie jak w zeszłym roku zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że Dąbrowa z góry wygląda dobrze ![]() - ciężko wymagać, żeby te budynki przy mecie, gdzie zatrzymywali się kolarze, były wcześniej pomalowane (choć wyglądałoby to lepiej) - peleton, jak co roku, zrobił na mnie olbrzymie wrażenie: szybkość i szum przejeżdżających kolarzy pozostają w pamięci - organizacja zrobiła na mnie b. dobre wrażenie (małe potknięcie - o jedną pętlę za wcześnie za metą pojawiło się ok. 30 osób z ekip kolarskich z napojami etc. i stanął tam również samochód terenowy. Dobrze, że nie było tam kraksy...) - dzięki ArtGii za linki - relacja na eurosporcie rzeczywiście była lepsza - więcej informacji o Dąbrowie (ze 'sławną' Hutą Katowice) i widoków z helikoptera Summa summarum - kilka razy do roku można bez zająknięcia pominąć kwestię ograniczonej komunikacji dla profesjonalnie przygotowanej imprezy w naszym mieście ![]() ps. wrażenia dla mojego syna - bezcenne ![]() ps.2 szkoda, że Policja/Straż Miejska nie rozgoniła tych, którzy nawet nie zasługują na miano pseudokibiców (15-20 osób ze średnią wieku 13-15 lat?), z których połowa miała podbite lewe lub prawe oko i spore braki w uzębieniu... Pomysł może był i nie najgorszy żeby zaśpiewać Zagłębie Sosnowiec ale permanentne przeszkadzanie w transmisji było już przesadą. W TVP Sport na szczęście ledwo było słychać tych oszołomów. Jak by mało było tego ciągłego zakłócania imprezy to jakiś ODWAŻNY w kominiarce machał szalikiem Zagłębia... (na szczęście w nocnym materiale, w samej końcówce, widoczny był tylko szalik i to przez kilka sekund Ten post edytował Slyzaba wto, 02 sie 2011 - 10:34 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 139 Dołączył: pią, 17 wrz 10 Nr użytkownika: 4,102 Płeć: Kobieta ![]() |
Co do kibiców rzeczywiście narobili niepotrzebnego szumu, na szczęście media wcale o tym nie trabią, w relacji Tv widać było jedynie fragment szalikażenujące to było, myślałam że kurzajewski nie da rady dokończyć relacji, ale generalnie w TV prawie tego incydentu nie było widać, dodaje relacje DG
Ogólne http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...Tour+de+Pologne 50 + http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...+Kolarski+50%2B Nutella Mini Tour http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...Tour+de+Pologne Ten post edytował dżoplin wto, 02 sie 2011 - 11:38 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
No a do szczegółów jeszcze. Bardziej mnie to rozbawiło, bo duży jestem i wiem, że sponsorzy to kasa. Jako, że stałem najpierw koło świtu a potem przy górskiej. Na metę udało mi się dotrzeć "na styk". Ale z myślą jest duży telebim zobaczę jak wjeżdżają... zobaczyłem pierwszą grupę potem już tylko reklamy. No ale, że jakoś z dość bliska na telebimie super nie była. No to myśl w głowie: zaraz podadzą kto wygrał. No i podawali
![]() ![]() Domyśliłem się, kto wygrał bo na telebimie było pokazane jak koledzy z zespołu sobie gratulują ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:32 |