![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam!
Znajomy chciałby założyć internet od nich ul. Morcinka. Jakie są Wasze opinie o ich usługach? PS. Wiem, że DSI ogólnie było polecane w temacie "internet w DG", ale gdyby ktoś z doświadczeniami w tym względzie mógł nieco szerzej - będę wdzięczny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
DSI widać już poniosło wodzę fantazji i sieje sofizmat na całego. No cóż, mocno musiałem zbulwersować uczciwą organizacje, że nie dałem im członkom spać całą noc, co by mogli obmyślać PR ripostę
![]() Teddy Bear, coś słabe wsparcie w trolowaniu, a o wiedzy technicznej to nie masz bladego pojęcia; CSMA/CD to skretka, a nie BNC. Koncentryk w przypadku modemu kablowego jest zakończony F-ka i działa w oparciu o EuroDOCSIS 3.0 (z 2007). Szerokość pasma w przypadku koncentryka jest wieksza, niż w przypadku 4 żył Ethernetu. Ethernet jest wykorzystywany do budowy sieci LAN, a nie budowy infrastruktury internetowej. Skuteczność widmowa modulacji dla Ethernetu jest mniejsza niż dla modemu kablowego. Wszystkie dane w przypadku dostępu kablowego są szyfrowane na poziomie sprzętowym, w przypadku Ethernetu nie. Modem kablowy charakteryzuje się mniejszą latencją, pingi dla łącza 5 mam jak niżej, na dodatek z niższym o 3 punkty TTLem (za routerem wifi) ;] ![]() Ten post edytował xMarcinx nie, 23 sty 2011 - 11:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: nie, 23 sty 11 Nr użytkownika: 4,402 Płeć: Mężczyzna ![]() |
DSI widać już poniosło wodzę fantazji i sieje sofizmat na całego. No cóż, mocno musiałem zbulwersować uczciwą organizacje, że nie dałem im członkom spać całą noc, co by mogli obmyślać PR ripostę :)Teddy Bear, coś słabe wsparcie w trolowaniu, a o wiedzy technicznej to nie masz bladego pojęcia;CSMA/CD to skretka, a nie BNC. Koncentryk w przypadku modemu kablowego jest zakończony F-ka i działa w oparciu o EuroDOCSIS 3.0 (z 2007). Szerokość pasma w przypadku koncentryka jest wieksza, niż w przypadku 4 żył Ethernetu. Ethernet jest wykorzystywany do budowy sieci LAN, a nie budowy infrastruktury internetowej. Skuteczność widmowa modulacji dla Ethernetu jest mniejsza niż dla modemu kablowego. Wszystkie dane w przypadku dostępu kablowego są szyfrowane na poziomie sprzętowym, w przypadku Ethernetu nie. Modem kablowy charakteryzuje się mniejszą latencją, pingi dla łącza 5 mam jak niżej, na dodatek z niższym o 3 punkty TTLem (za routerem wifi) ;] ![]() Wsparcie to ja sobie będę robił komu chcę i z jakich powodów chcę. Mylić mnie z pracownikiem DSI to raczej lekka przesada - nie widziałem jeszcze pracownika, który by o godzinie 4:00 publikował post na forum tylko i wyłącznie po to, żeby wytłumaczyć kilku specjalistom od wszystkiego o co tak właściwie biega w sieciach. Jeśli jednak masz dalej informacje o tym że mam jakiś przychód ze strony DSI to na prawdę nie omieszkam uwzględnić tego w moim PIT-37 za zeszły rok :>. Podaj mi tylko kwotę za jaką pracuję, bo chyba wiesz lepiej o tym niż ja :>. Co Ty mi tutaj prawisz farmazony o koncentryku jeśli pomiędzy osiedlami macie to splecione na pewno włóknem światłowodowym wykorzystującym transmisję w standardzie FDDI lub ETHERNET (FX). Wątpię byś był w stanie pojąć, że między aglomeracjami (W-wa / K-ce) jest zestawiony symetryczny link SDH STM-1 lub STM-2 ewentualnie ATM trasowany RIP i BGP. Uwierz mi na słowo, że koncentryka nikt do budowy infrastruktury nie wykorzystuje, może on spinać małe osiedle - kilka bloków ale na tym koniec - reszta jest i tak ładowana w Ethernet :>. Twoja końcowa raczej nie stanowi o długości pingów :> a raczej link poza Twoim bloczkiem. I Tak - ETHERNET jest generalnie standardem ogólno przyjętym do budowy sieci - LAN, MAN i WAN. Podważając tą tezę ośmieszasz korporacje jak Intel, Nortel, 3Com które wkładają grube miliony w to aby Ethernet dalej się rozwijał :>. I tak, ETHERNET może być pchany BNC (koncentrykiem), na zakończeniu twój cudowny modem też ma ETHERNET i ETHERNET-em jest wpiety do Twojego komputera. Wi-Fi u Ciebie, u sąsiada, u kolegi to ETHERNET - w taki czy inny sposób kapsułkowany. Kolejna sprawa ETHERNET to projekt Uniwersytecki, coaxial (via CATV) nie. Zastanów się dlaczego :>.Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>. Czasy dostępu też rozgramiają Coaxial - np. intel odpalił projekt iWARP (http://www.intel.com/technology/comms/iwarp/index.htm). Proponuję dogonić 10 GB Ethernet po coaxialu.BTW porównujesz koncentryk do Ethernetu 100-BaseT? Porozmawiajmy o Gigabit Ethernet i technologii dotarcia do klienta światłowodem...Ethernetowym :>. Rozumiem, że chcesz walczyć generalnie ze wszystkimi wykładowcami wyższych uczelni w Polsce stawiając swoje marne CATV i modulację HFC ( ![]() ![]() Rozumiem, że TTL co to tak naprawdę jest to Ty nie wiesz. Jest to ogólna wartość życia pakietów w ramach ścisłości i można ją ustawić na ile CI się żywnie podoba (cytując za wikipedią): CYTAT Linux - wpisanie wartość do zbioru: /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl np. echo '128' > /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl Windows XP, 2000 i NT4 - wpisanie wartość DefaultTTL typu DWORD, do klucza rejestru wpisuje się wartość dziesiętną 128 - HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters router na Linuksie - iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128 po wkompilowaniu w jądro 2.4 łaty kernel-patch-ttl. Dla kernela 2.6 należy wybrać w kernelu TTL target support FreeBSD - TTL można zmienić za pomocą polecenia sysctl net.inet.ip.ttl=żądany_ttl Parametr TTL generalnie nie ma nic wspólnego z pingiem a jedynie wygaszaniem pakietów przy odpowiednio dużej ilości jumpów, o czym oczywiście wiesz, ale chwalić się nie chcesz. Więc generalnie Twoje 53 to ja sobie mogę zmienić nawet na 12 i dam drogę jeszcze dłuższą :>. Dodam że w Twoim przypadku ta ilość jumpów raczej stanowi o tym, że łącze masz pchane w jakiś dziwny sposób :>. Czyżby brak BGP lub źle skonfigurowane filtry BGP u dostawcy? :> Kolejna sprawa chciałbym porównać pingi przy jakichś sensownych wielkościach pakietów - realnych ![]() ![]() Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne. Zanin więc się zaczniesz wypowiadać, specjalisto od wszystkiego, weź wybierz jedną specjalizację i nad nią się skup. Wykonałem więcej sieci LAN i WAN niż Tobie się to w głowie mieści, nie mówiąc o współpracy nad projektem sieci Internetowej na jednym ze stadionów piłkarskich w Polsce.BTW. Nie jestem związany z żadną firmą i dzięki temu mogę wypowiadać się w sposób jaki chcę do kogo chcę bez wchodzenia komuś w tyłek z Tobą włącznie. A wyrazy to sobie możesz używać - skończyła się merytoryka zaczęło się szczekanie, byle przekrzyczeć. Typowy troll! Pingi z DSI do onetu :> Masz lepsze ? :> Pingi ladne, jednak jest jeszcze cos takiego jak priorytetyzacja pakietow na ktoryms tam routeku po drodze ![]() ![]() ![]() Na routerku? :> A ja myślałem, że to chlipka chodzi o priorytyzację pakietów u dostawcy Internetowego a nie u mnie :>. Jaką ja sobie priorytyzację pakietów mogę zrobić pomiędzy komputerem a routerem? :> Mogę sobie co najwyżej QoS włączyć no i WMM ![]() ![]() polecam osobie siedządzej pod nickiem DSI naukę czytania ze zrozumieniem zanim jeszcze raz walnie takiego babola jak ostatni post ;)ludzi majacych kilka postow prosze o nie kompromitowanie swoich znajomych lub przelozonych ;)moim zdaniem uzytkownik "DSI" nie podal ani jednego argumentu na swoja obrone, a ja stojacy z boku coraz bardziej trace zaufanie dla DSI... Generalnie nie znam się na prawie to nie zabieram w tej sprawie głosu. Lubię za to ludzi, którzy udaja, że coś wiedzą ale tak naprawdę to chcą tylko poszczekać na forum i wykazać się "ynteligencją". Szkoda, że z tej "ynteligencji" wychodzi IQ średnio myślącego szympansa :>. to najpierw się poznaj na pewnych aspektach prawnych a pozniej mnie obrazaj.poki co to jestes malo wiarygodnym gosciem wlazacym tu na prosbe szefa ![]() 1. Co to jest "babol"? :>.2. Kogo mam nie kompromitować? Jak na razie to sami się kompromitujecie - rozmowa miała być na temat jakości łącz DSI a Wy wyciągacie generalnie jakieś syfy i wmawiacie ludziom, że siedzą w lochach u jakiegoś wszechmogącego szefa, podczas gdy jak do tej pory - a jestem abonentem DSI prawie od samego poczatku - nic mi się złego nie działo i nikt mi nic nie kazał robić :>. Ani nie budowałem dróg, ani nie nosiłem wody wiadrami do wioski - siedzę sobie i po prostu używam Internetu. Mało mnie interesują w tym wypadku formy prawne skoro tak naprawdę nic mi się złego nie dzieje - powiem dalej ![]() Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom ![]() 3. Cytując "moim zdaniem użytkownik DSI nie podał ani jednego argumentu na swoją obronę" Policzmy - oficjalne stanowisko, prowadzenie tej bezsensownej rozmowy, użeranie się z trolami, dokładne i za razem humorystyczne odpowiedzi na wasze wyssane z palca zarzuty? To jest mało? Nie powiem już o tym, że czytacie książki bez zrozumienia :>. Prawnik generalnie uczy się 5 lat by uzyskać sam tytuł magistra, później ma jeszcze jakieś aplikacje i inne dziwne rzeczy, staże, studia podyplomowe, praktyki w kancelariach itp. Czy wy wszyscy myślicie, że te lata nauki są tylko i wyłącznie po to żeby czytać książki ze zrozumieniem? :> Dodatkowo DSI wytknęło Wam palcem, że stosujecie terminologię prawniczą bez zastanowienia :>. Ktoś tutaj stosował wykładnię prawa itp. Jak trzeba być ograniczonym człowiekiem, żeby takie rzeczy mówić i podawać się za kogoś, kim się nie jest? :> Obrażać to ja mogę kogo chcę, tak samo jak Wy, trole jedne. Czytam wasze wypowiedzi i widzę tylko jak podburzacie tłum nie wiadomo do końca w jakim celu. Jeśli wy możecie jechać po kimś, to i ja mogę. Tak na marginesie - żadnego z Was po imieniu i nazwisku nie obrażałem, co generalnie w Waszym przypadku i wg Was jest Waszym świętym prawem. Z chęcią poznam tego szefa, na którego prośbę tutaj wchodzę. A może to Ty wchodzisz tutaj na prośbę jakiegoś szefa żeby sobie konkurencję obrażać? :> Czepianie się wszystkiego, co się tylko rusza to raczej takie trochę niezbyt jasne sprawy są :>. Przyznaj się komu Ty wchodzisz w tyłek? Who's bitch now You are? :> I nie będę dla Ciebie bardziej wiarygodnym gościem. Nie zamierzam Ci się spowiadać z czegokolwiek, prowadzić dysput dla kogo pracuję a dla kogo nie. Powiedziałem już wszystko, teraz będę czekał na wasze "ckliwe" żale skierowane do mojej osoby. Więc ostrzcie swoje drewniane mieczyki i dawaj na konia! Na ogra... Coś dla Was na rozluźnienie: Trollin > KLIK Troll Song > KLIK Dla Was, o Was... Ten post edytował Teddy Bear pon, 24 sty 2011 - 11:10 -------------------- Teddy Bear, Ty krwiożercza bestio.. :>
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom ![]() Nie wiem jak w UPC ale z TELPOLEM też nie miałem kłopotów z przyspieszaniem łącza. Po prostu co jakiś czas prędkość wzrasta bez aneksów, podpisywania umów itp. itd. Cena za pakiet niezmienna od hoho i jeszcze trochę. A zaczynałem przy tej cenie od prędkości 256 kbps (teraz jest już 30 Mbps). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:02 |