![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Salowe okupujące siedzibę dąbrowskiego Urzędu Miasta domagają się przyjazdu prezydenta Zbigniewa Podrazy i jego zaangażowania w rozwiązanie sporu. Jak poinformowała obecna w urzędzie szefowa Solidarności w dąbrowskim Szpitalu Specjalistycznym Elżbieta Żuchowicz, protestujące przygotowały apel do prezydenta. Wzywają w nim Zbigniewa Podrazę do „natychmiastowej reakcji”, oczekują na jego „natychmiastowy przyjazd i podjęcie rozmów w kierunku rozwiązania problemu”. - Zaangażowanie prezydenta jest warunkiem zakończenia protestu. Czekamy do skutku - mówi Elżbieta Żuchowicz. I podkreśla, że to decyzje władz Dąbrowy Górniczej doprowadziła w 2004 roku do przejęcia usług sprzątania w szpitalu przez zewnętrzną firmę Aspen. Szpitalnej Solidarności udało się wówczas wywalczyć utrzymanie zatrudnienia. Jednak w tym roku usługi te przejęła Spółdzielnia Inwalidów Naprzód, która takich gwarancji nie chce dać. Związkowcy twierdzą tymczasem, że obowiązkiem Naprzodu jest przejęcie i zatrudnienie 70 salowych. Powołują się na orzeczenia sądów w podobnych przypadkach. - Podczas dzisiejszych rozmów napotkaliśmy na mur niezrozumienia i niechęci ze strony przedstawicieli firmy Naprzód. Nie widzimy innego rozwiązania, niż okupacja urzędu - wyjaśnia Elżbieta Żuchowicz. Związkowcy przebywający w urzędzie skarżą się na postawę dąbrowskich urzędników. 30 protestującym nie udostępniono żadnej z toalet. Salowe zamierzają na razie siedzieć na dachu. Czekają na prezydenta miasta. Zbigniew Podraza poinformował jednak, że nie będzie interweniował, bo władze miasta nie są stroną konfliktu między salowymi a nową firmą sprzątającą, która ma je zatrudnić.Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8348044,Salowe_uwiezione_na_dachu_dabrowskiego_magistratu.html#ixzz0ysyz
Ak Ten post edytował rouse śro, 08 wrz 2010 - 00:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 10 wrz 10 Nr użytkownika: 4,091 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A dla mnie to wszystko jest śmieszne. Z jednej strony NSZZ Solidarność robiąca hałas, z drugiej wiceprezydent, którego i tak nikt nie słuchał. A salowe na dachu, pominięte przez wszystkich.
Pikieta przed dąbrowskim magistratem [Zdjęcia + wideo] |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: nie, 19 wrz 10 Nr użytkownika: 4,105 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Art. 23' działa z mocy samego prawa, to znaczy, że zupełnie nieważne jest, jakie pisma i z iloma pieczątkami wysyłały do siebie firmy Aspen i Naprzód. Nie jest też pewne, czy salowe nadal są pracownicami Aspena, bo jeśli zostały wytransferowane na czas określony, to po zakończeniu kontraktu z Aspenem powinny być przejęte z powrotem przez firmę macierzystą, czyli szpital miejski. Tak przynajmniej sprawa wygląda w teorii. Nie ma kolejnego przejmującego, dotychczasowy kończy kontrakt a zgodnie z 23' pracownicy wpaść w próżnię nie mogą.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Art. 23' działa z mocy samego prawa, to znaczy, że zupełnie nieważne jest, jakie pisma i z iloma pieczątkami wysyłały do siebie firmy Aspen i Naprzód. Nie jest też pewne, czy salowe nadal są pracownicami Aspena, bo jeśli zostały wytransferowane na czas określony, to po zakończeniu kontraktu z Aspenem powinny być przejęte z powrotem przez firmę macierzystą, czyli szpital miejski. Tak przynajmniej sprawa wygląda w teorii. Nie ma kolejnego przejmującego, dotychczasowy kończy kontrakt a zgodnie z 23' pracownicy wpaść w próżnię nie mogą. Z tym, że nikt do tej pory nie napisał (a może tak jest), że salowe zostały przeniesione do Aspen na mocy art. 23. Z dotychczasowych doniesień wynika, że po prostu zmieniły pracodawcę. Natomiast z tego co ja się orientowałem kiedy dostałem "propozycję nie do odrzucenia" to pisma są istotne, bo bez nich pozostałbym pracownikiem pierwotnej firmy bez względu na to, że zakład został przez kogoś przejęty. A co by ze mną zrobiono to już inna sprawa. No i nie ma pojęcia "wytransferowano", to nie futbol i tu nie można kogoś "wypożyczyć" a na pewno nie w ten sposób. Owo "wypożyczenie" mogłoby wyglądać tak jak to ma miejsce w przypadku różnych agencji pracy tymczasowej tzn. formalnie są oni pracownikami agencji oddelegowanymi do pracy w zakładzie X. Czyli tak jak salowe w firmie Aspen. |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Taki mały off topic:
Kilka dni temu bylem zmuszony odwiedzić nasz wspaniały UM i miałem okazje zobaczyć nasz koczujące salowe. Ponieważ samego protestu nie popieram potraktowałem to jako mało ciekawy happening. Ale co dziwne do salowych przyszedł pewien pan i zaczął wręczać im kolejna niezależna gazetkę "co to prawdę ci powie". O ile dobrze pamiętam "Wolne Zagłębie" czy jakoś tak. Pan chwile porozmawiał z paniami, chwaląc się jak to jego gazetka walcząca opisuje trudna sytuacje salowych. Na koniec pan postanowił zrobić zdjęcie salowym. I tu zdziwienie - natychmiast został wyrzucony przez ochronę. Wiec ja po uprzednim załatwieniu swoich spraw udałem się do ochrony zapytać jakie to prawo zabrania robienia zdjęć w obiekcie publicznym jakim jest bez wątpienia UM. A na to usłyszałem ze nie wolno i koniec i żebym nie robił draki. Zostałem okrążony przez 4 ochroniarzy i nakazano mi opuścić budynek. Wtedy ja wyciskaniem aparat i zacząłem fotografować co rozjuszyło jednego z ochroniarzy i ten zaczął się szarpać ze mną próbując wyrwać mi aparat. Wiec postanowiłem wykonać telefon na Policje. Sama groźba wezwania policji spowodowała pojawienie się "pana szefa"który to udzielił mi zgody na fotografowanie a na swoich podopiecznych trochę nakrzyczał. Panowie ochroniarze odstąpili mnie kwitując ze utrudniam im prace takim bezsensownym zachowaniem. Wiec dokonałem kilku fotek i nie mając czasu ani ochoty ciągnąc tej awantury grzecznie wyszedłem niestety z nie najlepszym zdaniem o naszym UM. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: pon, 23 paź 06 Nr użytkownika: 243 ![]() |
Taki mały off topic: Kilka dni temu bylem zmuszony odwiedzić nasz wspaniały UM i miałem okazje zobaczyć nasz koczujące salowe. Ponieważ samego protestu nie popieram potraktowałem to jako mało ciekawy happening. Ale co dziwne do salowych przyszedł pewien pan i zaczął wręczać im kolejna niezależna gazetkę "co to prawdę ci powie". O ile dobrze pamiętam "Wolne Zagłębie" czy jakoś tak. Pan chwile porozmawiał z paniami, chwaląc się jak to jego gazetka walcząca opisuje trudna sytuacje salowych. Na koniec pan postanowił zrobić zdjęcie salowym. I tu zdziwienie - natychmiast został wyrzucony przez ochronę. Witam, czy mógłbym prosić o kontakt na priv w sprawie opisanego incydentu? Próbowałem wysyłać wiadomość, niestety, dostałem info, że skrzynka jest zapchana... Będę b. wdzięczny. Pozdrawiam AKI |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:02 |