![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Salowe okupujące siedzibę dąbrowskiego Urzędu Miasta domagają się przyjazdu prezydenta Zbigniewa Podrazy i jego zaangażowania w rozwiązanie sporu. Jak poinformowała obecna w urzędzie szefowa Solidarności w dąbrowskim Szpitalu Specjalistycznym Elżbieta Żuchowicz, protestujące przygotowały apel do prezydenta. Wzywają w nim Zbigniewa Podrazę do „natychmiastowej reakcji”, oczekują na jego „natychmiastowy przyjazd i podjęcie rozmów w kierunku rozwiązania problemu”. - Zaangażowanie prezydenta jest warunkiem zakończenia protestu. Czekamy do skutku - mówi Elżbieta Żuchowicz. I podkreśla, że to decyzje władz Dąbrowy Górniczej doprowadziła w 2004 roku do przejęcia usług sprzątania w szpitalu przez zewnętrzną firmę Aspen. Szpitalnej Solidarności udało się wówczas wywalczyć utrzymanie zatrudnienia. Jednak w tym roku usługi te przejęła Spółdzielnia Inwalidów Naprzód, która takich gwarancji nie chce dać. Związkowcy twierdzą tymczasem, że obowiązkiem Naprzodu jest przejęcie i zatrudnienie 70 salowych. Powołują się na orzeczenia sądów w podobnych przypadkach. - Podczas dzisiejszych rozmów napotkaliśmy na mur niezrozumienia i niechęci ze strony przedstawicieli firmy Naprzód. Nie widzimy innego rozwiązania, niż okupacja urzędu - wyjaśnia Elżbieta Żuchowicz. Związkowcy przebywający w urzędzie skarżą się na postawę dąbrowskich urzędników. 30 protestującym nie udostępniono żadnej z toalet. Salowe zamierzają na razie siedzieć na dachu. Czekają na prezydenta miasta. Zbigniew Podraza poinformował jednak, że nie będzie interweniował, bo władze miasta nie są stroną konfliktu między salowymi a nową firmą sprzątającą, która ma je zatrudnić.Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8348044,Salowe_uwiezione_na_dachu_dabrowskiego_magistratu.html#ixzz0ysyz
Ak Ten post edytował rouse śro, 08 wrz 2010 - 00:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tutaj jest dzisiejszy materiał z TVS http://www.tvs.pl/informacje/28860/
Zainteresowała natomiast mnie firma Aspen, jak mniemam to jest ich strona www http://www.aspen.pl czyli jest to duża firma, sprząta parę szpitali w regionie m.in w Będzinie i Czeladzi. Czyli co kobiety miały umowę na czas nieokreślony tylko w dąbrowskim szpitalu, a jak firma przegrała przetarg to wszystkie kobiety zostały zwolnione? Pokręcone to wszystko. |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Tutaj jest dzisiejszy materiał z TVS http://www.tvs.pl/informacje/28860/ Zainteresowała natomiast mnie firma Aspen, jak mniemam to jest ich strona www http://www.aspen.pl czyli jest to duża firma, sprząta parę szpitali w regionie m.in w Będzinie i Czeladzi. Czyli co kobiety miały umowę na czas nieokreślony tylko w dąbrowskim szpitalu, a jak firma przegrała przetarg to wszystkie kobiety zostały zwolnione? Pokręcone to wszystko. A mnie jeszcze jedno ciekawi - no i po jakie licho im ta umowa na czas nieokreślony???? W Aspen taką właśnie miały a i tak - jak rozumiem - straciły pracę ![]() A więc o co ten bój??? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 119 Dołączył: śro, 05 sie 09 Skąd: DG Nr użytkownika: 3,404 Płeć: Kobieta ![]() |
W Aspen taką właśnie miały a i tak - jak rozumiem - straciły pracę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
CYTAT Ich pracodawca po prostu przestał wykonywać "zlecenie" w dąbrowskim szpitalu. Teraz, żeby się ich pozbyć może je na przykład wysyłać do pracy nawet w Grudziądzu czy innym Sopocie, jeśli działa na tym terenie. Hehe moja firma działa na terenie całego kraju (budowy) i niestety ale ja po kraju też jestem "rzucany". I jakoś z tym żyję. Podpisując umowę chyba te panie zdawały sobie sprawę co i z kim podpisują... CYTAT Po prostu jeszcze w lipcu dostały od swojego dyrektora kadr opieczętowany, podpisany papierek z podstawą prawną(23`Kp), że z dniem 11.09. stają się pracownicami Naprzodu. Czy ktoś z was wątpił by w moc prawną takiego dokumentu? Tego nie wiedziałem, pewne to info? Tylko, że jeżeli tak to właściwą instytucją powinien być imho sąd pracy a nie urząd miejski czy prezydent... CYTAT Napisał mianowicie, że gdy chodziło o 30 mln zł dla prywatnej spółki jaką jest aqua park Nemo to szybko się znalazły i jakoś nie było mowy o tym, że wolny rynek, niech se sami radzą itp. W efekcie nie ma teraz kto oddać tych pieniędzy.Ale gdy mowa o salowych sprzątających miejski szpital to wówczas nie należy się wtrącać bo zatrudnia je przecież prywatna firma. No to co twoim zdaniem ma zrobić UM - zatrudnić te panie i będziemy mieli dwa "zestawy" salowych? ![]() CYTAT Zapewniał je wtedy nikt inny jak Prezydent, ze włos im z głowy nie spadnie. Haha, to już jest szczyt ![]() CYTAT zapomniałam dodać:Słuszne też jest twierdzenie, że mając umowę na czas określony i nieokreślony - pracodawca zawsze może nas zwolnić:) No właśnie. A do trzech lat okres wypowiedzenia przy umowie na czas nieokreślony to też z tego co się orientuje - miesiąc. A więc umowa na czas określony nic by tym paniom nie dała, na pewno nie warto było o to tak walczyć czy głodować. Niestety stały się te panie narzędziem i teraz nikt na to nic nie poradzi... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie. A do trzech lat okres wypowiedzenia przy umowie na czas nieokreślony to też z tego co się orientuje - miesiąc. A więc umowa na czas określony nic by tym paniom nie dała, na pewno nie warto było o to tak walczyć czy głodować. Niestety stały się te panie narzędziem i teraz nikt na to nic nie poradzi... ![]() Z tym wypowiedzeniem to tak nie do końca miesiąc. To zależy od stażu pracy w danej firmie - powyżej 3 lat już jest 3 miesiące wypowiedzenia (przy art. 23' staż z poprzedniego zakładu chyba jest tu zaliczany). Poza tym umowę na czas określony można wypowiedzieć ze stwierdzeniem "bo tak", a na czas nieokreślony trzeba już wymyślić lepszy powód, żeby nie płacić odprawy itp. Ciekawi mnie co będzie jeżeli sąd uzna, że pracodawcą dla Pań pozostał ASPEN., a Panie salowe od 11.09 nie stawiają się w pracy u właściwego pracodawcy. Ten post edytował mgmisiek wto, 14 wrz 2010 - 19:56 |
|
|
![]()
|
|
Z tym wypowiedzeniem to tak nie do końca miesiąc. To zależy od stażu pracy w danej firmie - powyżej 3 lat już jest 3 miesiące wypowiedzenia (przy art. 23' staż z poprzedniego zakładu chyba jest tu zaliczany). Poza tym umowę na czas określony można wypowiedzieć ze stwierdzeniem "bo tak", a na czas nieokreślony trzeba już wymyślić lepszy powód, żeby nie płacić odprawy itp. Ciekawi mnie co będzie jeżeli sąd uzna, że pracodawcą dla Pań pozostał ASPEN., a Panie salowe od 11.09 nie stawiają się w pracy u właściwego pracodawcy. Tylko, że to są w zasadzie detale, może do otrzymania kredytu przyda się umowa "na stałe" ale w dzisiejszych czasach podpisywanie umów na czas określony to bardzo częsta praktyka. Umowa na czas nieokreślony też w 100% nie chroni, nawet w 50, wielu dużo by oddało za umowę na dwa lata... Więc pytanie moje jest takie czy cała ta gra była warta świeczki? Otóż nie była, bo teraz salowe mogą liczyć na zasiłek tylko chyba, to byłaby po prostu komedia jeżeli dałoby się wymusić na kimś zatrudnienie kogokolwiek ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:08 |