IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Proszę o opinie/ankieta Second-Hand
bobi
post śro, 12 maj 2010 - 14:11
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,870

Witam forumowiczów, noszę się z zamiarem otwarcia sklepu second-hand z odzieżą 1 gatunku, nie zniszczoną, oryginalną, również nową z metkami, przedział cenowy 8- 60 zł. Byłaby to sprzedaż z wieszaka, rzeczy wycenione na sztuki, nie na wagę. Mam zamiar zainwestować w wygląd lokalu aby nie przypominał w niczym zwykłych szmateksów a oryginalny sklep z ładnymi ciuszkami. I tu pytanie do Was, czy taki sklep przydałby się w Dąbrowie G., ewentualnie na którym z osiedli według Was miałby rację przetrwania. (Reden, Manhattan, Gołonóg, Centrum, Mydlice?). Co myślicie o nazwie Second-Hand Vintage??
Zrobiłam mały rekonesans i na każdym osiedlu jest przynajmniej jeden Ciuszek, lecz albo straszą wyglądem, albo zapachem.wink.gif

Proszę o opinie rolleyes.gif
Powód Edycji: Mod. Przeniesiony
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
09121986
post śro, 23 cze 2010 - 18:37
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 889

grupa docelowa to nie renciści którzy latami noszą te same szmaty, absolutnie!
grupa docelowa to bezrobotne kobiety- matki kupujące dla siebie i dzieci które wyrastają co rusz
cóż... bogato to tam nie nie zarobisz ale brak takiego miejsca z klasą tutaj
stawiałabym jeszcze na uczniów dąbrowskiego plastyka
ceny z kosmosu, jednak trzeba zważyć że klient bezrobotny nie zakupi sztuki odzieży za 60 pln
a z punktu widzenia ekologii- sprawa jest moralnie uzasadniona
i chwalebna
plus drobna uwaga: skoro kupujecie metkowe nowe rzeczy- miejcie świadomość:
koszt produkcji dżinsów- 3 dolce
pensja chińskiego pracownika szwalni- 3 dolce miesięcznie
cena dżinsów- 200 pln ( obejmuje pensję sprzedawcy, i firmy transportowej, a także zyski dla właściciela sklepu jakże metkowego)
każdego roku w chińskich fabrykach giną dziesiątki pracowników, ba większość z nich jest w wieku w Polsce traktowanym jako gimnazjalny... pracują oni po 20 godzin na dobę przez 7 dni w tygodniu, z podanej kwoty wypłaty odlicza im się dodatkowo koszta kwaterunku i wyżywienia które zazwyczaj składa się z miski ryżu

nosicie- wybaczcie słownictwo- krew na tyłkach
krew azjatyckich dzieci

to są powody dla których ja kupuję w lumpeksach, ponieważ maksymalna eksploatacja każdej sztuki odzieży leży w interesie społecznym świata

+Quote Post
vacu
post śro, 23 cze 2010 - 19:18
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(9121986 @ śro, 23 cze 2010 - 18:37) *
grupa docelowa to nie renciści którzy latami noszą te same szmaty, absolutnie!
grupa docelowa to bezrobotne kobiety- matki kupujące dla siebie i dzieci które wyrastają co rusz
cóż... bogato to tam nie nie zarobisz ale brak takiego miejsca z klasą tutaj
stawiałabym jeszcze na uczniów dąbrowskiego plastyka
ceny z kosmosu, jednak trzeba zważyć że klient bezrobotny nie zakupi sztuki odzieży za 60 pln
a z punktu widzenia ekologii- sprawa jest moralnie uzasadniona
i chwalebna
plus drobna uwaga: skoro kupujecie metkowe nowe rzeczy- miejcie świadomość:
koszt produkcji dżinsów- 3 dolce
pensja chińskiego pracownika szwalni- 3 dolce miesięcznie
cena dżinsów- 200 pln ( obejmuje pensję sprzedawcy, i firmy transportowej, a także zyski dla właściciela sklepu jakże metkowego)
każdego roku w chińskich fabrykach giną dziesiątki pracowników, ba większość z nich jest w wieku w Polsce traktowanym jako gimnazjalny... pracują oni po 20 godzin na dobę przez 7 dni w tygodniu, z podanej kwoty wypłaty odlicza im się dodatkowo koszta kwaterunku i wyżywienia które zazwyczaj składa się z miski ryżu

nosicie- wybaczcie słownictwo- krew na tyłkach
krew azjatyckich dzieci

to są powody dla których ja kupuję w lumpeksach, ponieważ maksymalna eksploatacja każdej sztuki odzieży leży w interesie społecznym świata

Z pierwszą częścią posta się zgadzam ale to o chińskich niewolnikach to pieprzenie na całego blink.gif :
1) Że kotleta mi ktoś obrzydza mówiąc, że mam "krówską" krew na zębach to jeszcze zrozumiem ale z tymi chińskimi dżinsami to paranoja na całego, pewnie w marketach też mam nie kupować, bo tam wyzysk, w biedronce ciężarne kobiety dźwigają więc też nie, ostatnio widziałem reportaż o fabryce czekolady, gdzie płacą głodowe stawki i nie przestrzegają zasad BHP - czekoladzie też mówię stop. Nic tylko się zachlastać, bo tylko wtedy jedynie swoją krew mieć będę na rękach.

2) Te używane ciuchy to też "pudełeczko" - one niby z innych fabryk pochodzą? Proponuję się przyodziać w liść łopianu i sukienkę z traw. No ale może to niehumanitarne, bo roślinki też czują i nie można ich mordować? A więc nudyzm, w sumie może być laugh.gif tylko w zimie może być ciężko...

Przepraszam za OT ale we mnie się gotuje jak słucham bredni różnych eko-terrorystów i innych obrońców praw człowieka. Niestety żyjemy w takim świecie, że bojkotować chińszczyzny się nie da, bo 90% wszelkich towarów ma z Chinami związek.

PS. Przypomnę jeszcze jakże często przemilczany fakt, że nie kupując dżinsów odbieram chińskiemu robotnikowi te jedyne trzy dolce - niby za co ma wtedy kupić ryż? Bo raczej szef mu nie da podwyżki jak nie kupię spodni więc w jaki sposób to poprawi jego byt?

Ten post edytował vacu śro, 23 cze 2010 - 19:20

+Quote Post
09121986
post sob, 26 cze 2010 - 12:58
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 889

ależ ależ czy ktoś ci nakazuje zgadzać się ze mną? no chyba musisz czuć że ruszyło ci sumienie skoro tak się pieklisz
otóż da się, każdy wedle swojego uznania postępuje, ale da się skutecznie minimalizować ilość zakupów made in...
mięsa też nie jem notabene
każdego roku z powodu łamania praw pracowniczych i nie przestrzegania przepisów bhp giną ludzie
jednych to obchodzi, innych nie
mnie tak:) i jestem z tego dumna

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:06
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza