IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Sprawy kościelne - chrzest, Problemy przy chrzcie dla par bez ślubu kościelnego
Luke
post czw, 18 cze 2009 - 12:20
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 289

Witam

Piszę w trochę nietypowej sprawie.
Otóż słyszałem że księża (nie wiem czy w niektórych kościołach czy wszędzie) robią problem w przypadku chrztu dzieci pochodzących ze związków w których nie ma ślubu kościelnego. Księża bądź nie chcą ochrzcić dzieci, lub robią to w drodze wyjątku po mszy św.

W związku z tym chciałbym aby osoby który były w takiej sytuacji podzieliły się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
Chciałbym jeszcze spytać czy dziecko należy ochrzcić w swoim miejscu zamieszkania, czy obojętnie w której parafii?
A może ktoś wie jak taka sprawa wygląda w parafii "Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski " w DG na ulicy Morcinka?

Byłbym wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
savalas
post czw, 18 cze 2009 - 22:10
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

ja nie jestem z PISU, ja nie jestem wierzący. Piszę tylko, że jak się jest piłkarzem to się gra w butach sportowych, a jak się jest katolikiem to przestrzega się wiary katolickiej. Dlatego bardziej szanuję islamistów niż katolików, bo oni są oddani swojej wierze w 99 % przypadków. A polskie młode zwłaszcza małżeństwa robią sobie kpine z tego. Nie uważam, że dziecko będące wynikiem seksu przed małżeńskiego czy poza małżeńskiego jest złe. Sam jestem przeciwnikiem instytucji małżeństwa. Ale jak ktoś decyduję się na zabawę w religie, to niech robi to porządnie albo wcale. Co ciotka się obrazi jak się kościelnego nie weźmie ? No wątpie. Piszecie że jak jeden jest wierzący to czy można ochrzcić dziecko. A od kiedy to jakikolwiek kościół teoretycznie zezwala na małżeństwo z innowiercą ? !

A wracając do tematu, idźcie do proboszcza kościoła tego największego na dg, ponoć dobry z niego człowiek i umie wybaczać w PLN. laugh.gif

ps. następnym razem radze czytać dokładniej to co piszę.

Ten post edytował savalas czw, 18 cze 2009 - 22:15

+Quote Post
prezes
post czw, 18 cze 2009 - 23:56
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(savalas @ czw, 18 cze 2009 - 22:10) *
[...] A od kiedy to jakikolwiek kościół teoretycznie zezwala na małżeństwo z innowiercą ? !
[...]

no i tu się mylisz! sam jestem zagorzałym ateistą i antyklerykałem... tak się złożyło że jestem z dziewczyną mocno wierząca i praktykującą, która nie wyobraża sobie ślubu "pozakościelnego". Osobiście się dowiadywałem, i jest możliwość takiego ślubu w kościele... po prostu jedna strona mówi przysięge własnymi słowami, lub tradycyjną bez słów odnoszących się do wiary i boga (tak mi dopomóż...). i nie ma w tym większego problemu...

a co do chrztu, a nawet I komunii jestem jak najbardziej za tym żeby były później.... dziecko powinno samo podjąć decyzje o tym czy tego chce czy nie, wydaje mi się że w okolicach początku szkoły średniej byłoby najlepiej. Ja osobiście mimo iż niewierze, ochrzciłbym swoje dziecko tylko dlatego że żyje w takim kraju w jakim żyje, i dziecko bez chrztu miałoby nieprzyjemności chociażby w szkole podstawowej nie chodząc na religie itp... wiem że to jest nie fair wobec wiary i szacunku do niej, ale niestety tak to u nas wygląda.

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 19 cze 2009 - 08:27
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(prezes @ czw, 18 cze 2009 - 23:56) *
cyzje o tym czy tego chce czy nie, wydaje mi się że w okolicach początku szkoły średniej byłoby najlepiej.

jakaś bajka i bez chrztu dziecko może chodzić na religie

2. śluby z innowierca są dość powszechne wcale nie trzeba zmieniać wiary na tą samą - ślub to jedyny skarament do ktorego tak naprawde ksiądz nie jest potrzebny on jest tylko świadkiem, slub to obietnica dawana sobie nawzajem - przed swiadkami, ksiedzem i Bogiem. wiec i bez slubu część ksierzy daje slub jak ma pewnosc co do zasadnosci takiego sakramentu

3. co do kleru bo ktos poruszył temat kler to normalni ludzi z takim samym odsetkiem pedfoili etc. nie wydaje mi sie byc normlanie ocenianie ich jak jakiś nadludzi - maja te same slabosci co kazdy z nas. Pozatym do kosciala etc to nie chodzisz dla ksiedza tylko dla siebie, pelno jest fajnych ksierzy i pelno nie fajny kwestia na jakiego sie trafi. Co do dwania kopert to chyba na koledzie zdarzylo sie tylko pare razy dac, jak niemoglismy przyjac w okreslonym terminie toidzie sie do zakrystii i ustala dogodny termin (np sobota lub niedziala lub pozne godziny wieczorne - umnie byl ostatnio w piatek o 22..)

CO do wypowiedzi Sebastian22, ja znam pełno księży którzy daja sluby i chrzyty etc za friko. to troche jakbym powiedział ze dąbrowianki daja dupy, trzeba tylko troche pln i przenosił ocene na całość dąbrowianek

CYTAT
Gadasz jak jakaś świnia z pisu. A jeśli z nieprawego łoża to gorsze? A jeśli rodzice dziecka mają slub cywilny to też powiesz, że to dziecko z nieprawego łoża?

spoko skore już jestem świnia z pisu (chyba lepsza swinia z pisu niz lepper z PO) to slub cywilny nie ma wiekszego znaczania, zależy to tylko i wyłacznie od rodziców i ich postaw - czasem to moze byc plus - po rodzice maja slub cywliny, sa wierzacy chodza do koscilola, etc ale nie mają slubu bo tak wyszło ze niebyło pieniedzy czy czasu.. a tez moze być tak ze maja slub cywilny i jedno i drugi nei chodzi do kosciola, jedno trudni sie porstytucja i chca chrzest dla dziecka.. w wszystkim chodzi o to by nie sporawdzac waznego sakramentu do czegos co trzeba zrobić, tak samo czasu komunii do dwania prezentów itd bo to nie to w tym wszystkim jest najwazniejsze

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza