IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Sprawy kościelne - chrzest, Problemy przy chrzcie dla par bez ślubu kościelnego
Luke
post czw, 18 cze 2009 - 12:20
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 289

Witam

Piszę w trochę nietypowej sprawie.
Otóż słyszałem że księża (nie wiem czy w niektórych kościołach czy wszędzie) robią problem w przypadku chrztu dzieci pochodzących ze związków w których nie ma ślubu kościelnego. Księża bądź nie chcą ochrzcić dzieci, lub robią to w drodze wyjątku po mszy św.

W związku z tym chciałbym aby osoby który były w takiej sytuacji podzieliły się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
Chciałbym jeszcze spytać czy dziecko należy ochrzcić w swoim miejscu zamieszkania, czy obojętnie w której parafii?
A może ktoś wie jak taka sprawa wygląda w parafii "Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski " w DG na ulicy Morcinka?

Byłbym wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Mick
post czw, 18 cze 2009 - 21:37
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Savalas, choć pisze wg mnie za ostro, ma rację.
Kiedyś (w początkach chrześcijaństwa) chrzczono dorosłych - osoby świadome, że chcą być chrześcijanami. Obecny chrzest dzieci znaczy tyle, że ich rodzice decydują się wychować je w wierze katolickiej. Jeżeli ktoś żyje w konkubinacie to wg mnie wybiera także to, że jego dziecko nie powinno być ochrzczone. Świadomy, jasny wybór - korzyści i strat. Trzeba być konsekwentnym. Chyba że dla kogoś wiara ogranicza się do choinki i święconych jajek. I "należnego" chrztu.
Taka osoba w żaden sposób nie gwarantuje wychowania dziecka w wierze. Dziecko dorośnie - ochrzci się. Jak nie - to nie.
Chrzest to jest zobowiązanie się rodziców (też chrzestnych) do określonego rodzaju wychowania. Chyba że robi się to tylko po to, żeby rodzina nie obgadywała.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:57
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza