IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Sprawy kościelne - chrzest, Problemy przy chrzcie dla par bez ślubu kościelnego
Luke
post czw, 18 cze 2009 - 12:20
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 289

Witam

Piszę w trochę nietypowej sprawie.
Otóż słyszałem że księża (nie wiem czy w niektórych kościołach czy wszędzie) robią problem w przypadku chrztu dzieci pochodzących ze związków w których nie ma ślubu kościelnego. Księża bądź nie chcą ochrzcić dzieci, lub robią to w drodze wyjątku po mszy św.

W związku z tym chciałbym aby osoby który były w takiej sytuacji podzieliły się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
Chciałbym jeszcze spytać czy dziecko należy ochrzcić w swoim miejscu zamieszkania, czy obojętnie w której parafii?
A może ktoś wie jak taka sprawa wygląda w parafii "Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski " w DG na ulicy Morcinka?

Byłbym wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
savalas
post czw, 18 cze 2009 - 15:48
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

jeżeli rodzice nie są po ślubie, to z jakiej racji ksiądz ma chcieć ochrzcić dziecko z nieprawego łoża. Zastanówcie się trochę, albo jesteście wierzący, albo udajecie że jesteście. Jak ja nie trawie takiego robienia czegoś na odpier*** się.

Właśnie dlatego jestem ateistą, bo śmieszą mnie takie sytuacje jak ta w kościele katolickim

+Quote Post
vacu
post czw, 18 cze 2009 - 20:19
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(savalas @ czw, 18 cze 2009 - 13:48) *
jeżeli rodzice nie są po ślubie, to z jakiej racji ksiądz ma chcieć ochrzcić dziecko z nieprawego łoża. Zastanówcie się trochę, albo jesteście wierzący, albo udajecie że jesteście. Jak ja nie trawie takiego robienia czegoś na odpier*** się.

Właśnie dlatego jestem ateistą, bo śmieszą mnie takie sytuacje jak ta w kościele katolickim

Ehhh... savalas ksiądz to nie jest Bóg, jest tylko sługą bożym i nie on jest od wydawania ocen. Wg. mnie ksiądz ma OBOWIĄZEK ochrzcić, wyspowiadać, pochować itd. każdego kto chce - ew. jeśli ma wątpliwości to powinien więcej czasu poświęcić na naukę, bo jego rolą jest NAUCZAĆ a nie oceniać! Tym bardziej, że nawrócić się możesz zawsze i wszędzie, nawet na łożu śmierci co udowodnił niejaki Jezus Chrystus. Dlatego wkurza mnie, że większość księży uważa się za półbogów z prawem oceny i odpuszczania grzechów. Mnie np. trzepie aż na słowo "kler" a mimo to uważam się za katolika, kościół katolicki (instytucja) imho obecnie to jest partia polityczna połączona ze spółką z o.o. a nie prawdziwy kościół. Mnie np. ksiądz nie chciał pozwolić na zostanie chrzestnym, bo dwa razy "nie wpuściłem" księdza po kolędzie. G*** go obchodziło, że pracuję na wyjazdach i więcej mnie nie ma w DG niż jestem i nawet jakbym chciał to nie mogę wziąć jednodniowego urlopu. Najważniejsze, że nie było koperty (bo do tego sprowadza się ostatnio chodzenie po kolędzie - jak byłem młodszy to chociaż ksiądz obejrzał zeszyt od religi, teraz to tylko szast prast i po sprawie).

Wracając do tematu - Luke - jeśli nie znajdziesz takiego księdza w DG - szukaj dalej, na pewno znajdziesz, bo wiem, że są miejsca gdzie nie ma z tym problemu (niestety te, które znam nie są w najbliższej okolicy.

PS: savalas - teraz doczytałem - pieszesz jak potłuczony chyba, wg. ciebie dziecko "z niepprawego łoża" to jest śmieć?! Czy my żyjemy w średniowieczu? Gdzie tu dziecko jest winne, że chcesz mu odbierać wszelkie prawa?

Ten post edytował vacu czw, 18 cze 2009 - 20:19

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza