![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: pon, 13 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 289 ![]() |
Witam
Piszę w trochę nietypowej sprawie. Otóż słyszałem że księża (nie wiem czy w niektórych kościołach czy wszędzie) robią problem w przypadku chrztu dzieci pochodzących ze związków w których nie ma ślubu kościelnego. Księża bądź nie chcą ochrzcić dzieci, lub robią to w drodze wyjątku po mszy św. W związku z tym chciałbym aby osoby który były w takiej sytuacji podzieliły się swoimi doświadczeniami w tym temacie. Chciałbym jeszcze spytać czy dziecko należy ochrzcić w swoim miejscu zamieszkania, czy obojętnie w której parafii? A może ktoś wie jak taka sprawa wygląda w parafii "Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski " w DG na ulicy Morcinka? Byłbym wdzięczny za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gdzieniegdzie robi to problem gdzieniegdzie nie - chodzi o to, że ludzie chrzczą, bo wypada zamiast by była to przemyślana decyzja. Często własnie jak rodzice nie mają chrztu księza robia problem, no bo po co chrzczą dziecko skoro sami nie sa wierzący i niebeda wpajać prawidłowych postaw..
Co do chrztów po mszy albo, ze poprostu przyjrzedza sie z dzieckiem i je chrzci pare razy sie spotkałem. Dziecko powinno się ochrzcić w miejscu zamieszkania bo tu masz wszystkie papiery, jak bedziesz chciał gdzieindziej to itak ksiądz z Twojej parafi musi wydać opinie (czy slub jest, czy chodzicie do kosciola, czy przyjmujecie ksiedza, itp). Co do tamtej parafi to nie wiem jak wyglada sprawa. BTW: pare razy się zetknąłem, z taką sprawą ze małżonkowie chcieli rozwód po 3 lat - jako argument padło - że nie wiedzieli, ze to tak na serio było i tak na zawsze.. n/c wiec sie nie dziw, ze czasem ostro do tego podchodza ksieza bo z róznymi ludzmi przychodzi im pracować... Ten post edytował xMarcinx czw, 18 cze 2009 - 13:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:30 |