![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: pią, 22 gru 06 Nr użytkownika: 381 Płeć: Kobieta ![]() |
Dni odbędą się 29-31.05.2009.
Na 29.05 zaplanowany koncert w DG w parku Hallera ma Kult ![]() Ktoś ma jakieś info kto jeszcze się pojawi? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 8 Dołączył: wto, 30 wrz 08 Nr użytkownika: 1,497 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przyszła wiosna, a co za tym idzie rozpoczął się sezon imprez plenerowych i majówek, ale niestety nie w Dąbrowie. Jak zwykle co roku nie dzieje się nic - ani w Parku Zielona, ani w Parku Hallera, ani przed PKZ. Jak mogę się domyśleć znowu pewnie chodzi o brak pieniędzy, ale dziwne jest to, że w innych miastach imprezy się odbywają i mieszkańcy mają gdzie iść i po tak długiej zimie odreagować. Wyglądem nasze miasto wyglądem odstaje od innych miast zagłębiowskich, ale kulturalnie to jesteśmy za ścianą wschodnią.
Następna sprawa. Przez przypadek znalazłem program obchodów dni DG i od razu pomyślałem, że ten, kto go pisał chyba za długo wystawił głowę na majowe słońce i troszeczkę mu się tam poprzestawiało. Zacznijmy od piątku 29.05. Od 15:00 do 16:00 występ zespołu mocno rockowego - Valhalla. Nie wiem czy ten kto to pisał wie co robi młodzież o godzinie 15:00, a przeważnie jest w szkole lub z niej wraca i jak co roku nasz rodzimy zespół (w zagłębiu zespół bardzo lubiany, mający swoich fanów i wygrywający wiele konkursów rockowych) będzie się produkował do pustej widowni. O 16:00 również zespół rockowy - Kruk. Nawiasem mówiąc ostatni ich koncert dąbrowski (WOŚP) był wielką porażką. Młodzieży w dalszym ciągu nie będzie, a na programie grupa ta ma się produkować dwie godziny. Przejdźmy do soboty. Dzień wolny od pracy i szkoły, więc będzie więcej spacerowiczów, a co za tym idzie widowni i kolejny zgrzyt. O 16:40 wystąpi grupa z PKZ - KmF (rock alternatywny). Pora oczywiście za wczesna, znowu będzie brak młodzieży, a starszą widownię mało to będzie interesowało. Za to w późniejszej porze - 17:20 prezentować się będą dzieci z PKZ (White Shadows). Z tego co pamiętam - podkłady z dyskietek i jak to dzieci poziom nie za wysoki i zaraz pytam. Dlaczego dzieci te nie występują w piątek we wcześniejszych godzinach, tylko w sobotę w godzinie, gdzie zaczyna się większa oglądalność. Czy fani rocka po występie KmFu będą oklaskiwać dzieci śpiewające muzyczkę popową (to chyba za dużo powiedziane)? Później zespół TOMQ. Muzyczka popowa, naśladująca Feela i oni zagrają przed rockową grupą Kombii... Kupa śmiechu. Jedźmy dalej. Niedziela. Cały dzień nic, a potem dwie i pół godziny coś o czym nie wiemy nic, czyli jakiś Dotyk Dźwięku. Później półtorej godziny nic (oczywiście wszyscy rozejdą się do domów), a o 20:00 wystąpi Golec u'Orkiestra. To podsumujmy. Po pierwsze, totalne olanie dąbrowskich zespołów i muzyków, totalne olanie fanów muzyki rockowej, brak spójności programowej, brak znajomości reżyserowania imprez plenerowych, a na koniec jedno pytanie. Gdzie w tym wszystkim zapodziała się najlepsza zagłębiowska grupa muzyczna Sojka Band? Czy oni jeszcze istnieją i dlaczego od ostatnich dni DG nigdzie ich nie widać i nie słychać? Czy ktoś z urzędu miejskiego w końcu wyjaśni co dzieje się w PKZ? Dlaczego mieszkańcy Dąbrowy są pozbawieni rozrywki, chociaż w mieście działa mnóstwo różnych formacji kulturalnych? Czy urząd wie ile ludzi pracuje w dziale marketingu w PKZ i co oni tam robią? Jaki jest cel tego, że dyskryminuje się dąbrowskie grupy muzyczne, teatralne i kabaretowe? Z tego do wiem w 95% członkowie tych grup pracują za friko tzn. za nic, za zero. Nie wiem jak to jeszcze napisać, żeby ktoś zrozumiał, że oprócz polityki i podchodów istnieją jeszcze ludzie (mieszkańcy DG), którzy chcieliby od czasu do czasu trochę się rozerwać. Myślę, że odpisze ktoś z PKZu, urzędu miasta wydziału kultury oraz rady miasta (komisji kultury). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:36 |