![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 17 cze 08 Skąd: kasprzaka Nr użytkownika: 1,341 Płeć: Mężczyzna GG: 771754 Skype: kenezz35 ![]() |
Wstawiam filmik jak powinno wyglądać przejeżdzanie skrzyżowania na ul.PODLESIE-TYSIĄCLECIA-spotkała mnie tam niemiła niespodzianka GOLF przejeżdzał z prawego pasa ruchu ,a powinien ze środkowego,no i sprawa w sądzie ,jechałem od DK1,GOLF z ul.Podlesie na ul.Podlesie w kierunku straży pożarnej-wielu kierowców nie wie po co jest środkowy pas ruchu ,a i policja uznała moja winę O ZGROZO!!!!no to sami zobaczcie KTO MA RACJĘ
http://www.youtube.com/watch?v=p1lOFE-kRZk |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
To ja dalej będę drążył... W prawo skręcamy przy prawej krawędzi (bapisałem to powyżej wraz z podstawą prawną), w lewo przy lewej krawędzi lub z środka jezdni. Oznakowanie pionowe lub poziome może wskazywac inny sposób wykonania tych manewrów na skrzyżowaniu np. z środkowego w lewo itd. itp.
Jeśli na ul.Podlesie są 3 pasy ruchu to wszystko zależy od oznakowania środkowego pasa. I tak: co nakzuje oznakowanie poziome (pionowych nie kojarze w tym miejscu)? - Jeśli jazdę na wprost to musimy ustapić tym będącym na pasie prawym i zjechac do prawej krawędzi! Czemu? Bo tam nie ma mozliwości jazdy na wprost. Trzeba wykonac skręt w prawo, a nastepnie w lewo. A więc musimy zmienic kierunek jazdy. A jak skręcamy podałem nieco wcześniej. - Jesli skręt w prawo to pozostaje kwestia szerokości ul.1000-lecia. Jeżeli jest na tyle szeroko, że mogą sie swobodnie poruszać 2 rzędy samochodów (w domysle 2 pasy ruchu w jednym kierunku) to racja jest po stronie kenezza. Dlaczego? Bo pasy ruchu nie muszą byc oznakowane, to raz. Bo poruszał sie swoim pasem, w kiernku zgodnym z oznakowaniem, to 2. Bo zmieniający pas ruchu musi ustapic pierwszeństwa będącym na pasie, na ktory wjeżdża to 3. Tak więc sprawa wcale nie jest tak prosta jakby sie mogło wydawać. Wszystko zależy od tego jak jest oznakowane to skrzyżowanie i... szerokości ul.1000-lecia! Tych, którzy nie rozumieją co napisałem odsyłam do ustawy Prawo o Ruchu Drogowym art.2 pkt7 (pas ruchu), art.22 pkt.1-4 (zmiana kierunku jazdy) EDIT Obejrzałem sobie jeszcze raz ten filmik i widac wyraźnie, że oznakowanie poziome na jezdni wskazuje kierunek jazdy na wprost. Czyli nie mozemy skręcać! A żeby pojechać w ul.Podlesie w kiernku PSP musimy wykonac manewr skrętu w prawo. Czyli najpierw prawy pas, a nastepnie do środka jezdni i skręt w lewo. L-ka pokazana na filmie pojechała nieprawidłowo. Egzamin zostałby przerwany! Ten post edytował marcin.p śro, 25 mar 2009 - 22:03 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:00 |