![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
Witajcie!
Mieszkam w Dąbrowie Górniczej i w tym roku zdaję maturę z następujących przedmiotów: - j.polski poziom podstawowy - j.angielski poziom podstawowy - informatyka poziom rozszerzony + - matematyka poziom rozszerzony Jeśli chodzi o informatykę to myślę że w okolicach 70% ją napiszę, może coś więcej, matematykę myślę, że uda mi się zaliczyć, ale na pow. 50% nie liczę. Gdzie na studia informatyczne proponowalibyście mi się wybrać? Wybór jest dosyć trudny, myślałem o Akademii Ekonomicznej w Katowicach, ale słyszałem, że jest to dosyć słaba uczelnia i odradzana, ale mogą to być tylko plotki, jakich wiele. Co polecacie? Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Skończyłem Zarządzanie i Inżynierie Produkcji na wydziale Mechaniczny Technologiczny PŚ.
Dojeżdżałem z DG ale pociągiem bo wychodziło po prostu taniej. Pociąg jedzie ok. 1h+plus to co zejdzie Ci tam dojść na wydział (10-15min) no i w DG na dworzec. Koszt ok. 100zł/msc bo jakoś tak kosztuje bilet. Na początku miałem tą przewagę że bilet był ATP niestety jak to PKP, został zlikwidowany. Następnie przez jakieś 2 lata tory non stop robili. Objazdy, spóźnienia, strajki, odwołane pociągi, duchota w lato, czasami zimno w zimę - z tym musisz się liczyć. Dojazd do Gliwic samochodem wtedy był kiepski, nie było A4, tylko średnicówka do Rudy i to jeszcze w budowie częściowo. Poza tym w ostatnim roku nie było lepiej, A4 była ale na Pszczyńskiej (wjazd z A4 do Gl.) stało się drugie tyle co jechało do tego miejsca (teraz podejżewam że jest totalnie tragedia jak pszczyńska zamknięta i robią węzeł Sośnica). Średnicówka tylko do Rudy a do Katowic był remont wiaduktów (teraz mają robić nitkę z Kato do Sosnowca) Poza tym, jazda po Gliwicach nie jest fajna, pełno świateł, duży ruch, drogi jednokierunkowe. Abym pod wydział podjechał z drugiej strony, gdzie było więcej parkingów musiałbym pół miasta przejechać i to przez ścisłe centrum - taki bajer. Zawsze można jechać przez Bytom, ale droga jest szczerze powiedziawszy do dupy. No a poza tym to ok. 40km, czyli 80 w jeden dzień. Licząc zajęcia na pierwszych 2-3 latach we wszystkie dni tygodnia wychodzi ok 1600km. Nie wiem ile Ci autko pali, ale tanio to nie jest. Tym bardziej zważywszy że (przynajmniej ja tak miałem) czasem wychodziłem z domu o 6 a wracałem 21:30 w tym z 3 okienka po 1,5h. Jakiś obiad warto zjeść a i na piwko nie rzadko się szło co by się wzmocnić przed wykładami. Do Katowic na AE jest na pewno bliżej, ale dojazdy też nie należą do przyjemnych (oczywiście KM). Autkiem da się wyżyć ale 700-800km miesięcznie zrobisz. No i nie wiem jak z parkingami.. A jeśli o poziom nauczania. Warto zajrzeć do rankingów szkół wyższych. Parę gazet takie rankingi prowadzi. No i jeśli chodzi o AE, to pamiętaj że mimo wszystko to jest Akademia Ekonomiczna a nie szkoła stricte techniczna, a informatyka jest jak najbardziej przedmiotem technicznym. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:24 |