IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Kupiłem auto i zgubiłem dokumenty..., ... I co dalej ?
misiek_staszic
post pon, 02 lut 2009 - 02:47
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 731
GG: 2530795 status gadu-gadu

Witam!

Sprawa ma się tak, że zakupiłem używany pojazd, po kilku dniach zgubiłem dowód rejestracyjny + świstek OC.

Auto kupiłem od gościa z DG, ale on też niedawno go zakupił i nie został on przerejestrowany z poprzedniego właściciela (ma blachy SBE będzińskie). To dodatkowo komplikuję sprawę. Nie zginął natomiast komplet umów kupna-sprzedaży: moja z gościem z DG, oraz gościa z DG z gościem z Będzina.

Co dalej? Jak to załatwić? Do rejestracji potrzebuję przecież dowodu rejestracyjnego poprzedniego właściciela pojazdu.

Czekam na jakieś sprawdzone wypowiedzi lub chociaż propozycje. Niewiem czy jeśli zrobiłbym przegląd i uzyskał kopię OC to mógłbym zarejestrować ? A może wystarczy jechać do będzina i na podstawie umowy kupna-sprzedaży wyrobić wtórnik dowodu ? To jednak tylko moje gdybanie, może ktoś z Was się z czymś takim spotkał.

Pozdrawiam!
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
misiek_staszic
post pon, 02 lut 2009 - 22:44
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 731
GG: 2530795 status gadu-gadu

Byłem dziś i ustaliłem to i owo, tak więc dla zainteresowanych na przyszłość:

W Będzinie sprawę załatwiamy w starostwie powiatowym, tam mieści się wydział komunikacji.
Na podstawie umowy kupna-sprzedaży otrzymujemy pisemne potwierdzenie iż pojazd figuruje w bazie pojazdów, są tam też wszystkie dane dotyczące wagi, DMC, pojemności itp... Jedyny warunek to to iż sprzedający musi zgłosić iż pojazd wyrejestrował - ma na to 30 dni ustawowo więc nie ma sprawy. Koszt tego świstka to 17 zł. Następnie wyrabiamy duplikat polisy OC, wystarczy iść tam gdzie był ubezpieczony - po numerach rejestracyjnych i po przedłożeniu umowy kupna-sprzedaży. Z takim kompletem można już zarejestrować pojazd w DG.

Aha - i wszędzie mówimy że zagubiliśmy dokumenty a nie zostały nam skradzione - to oznacza wizytę na psiarni, czego każdy normalny człowiek chciałby uniknąć! A tak po prostu wszystko załatwimy w UM i starostwie oraz ubezpieczalni.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza