![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pią, 01 kwi 05 Nr użytkownika: 137 ![]() |
Witam! jestem nowym uzytkownikiem forum...
i chcialbym poruszyc temat zwiazany ze sportem i rekreacja:) od niedawna jestem posiadaczem nowych roleczek:) poniewaz zima sie skonczyla.. lodowisko w sosnowcu zamkniete.. wiec teraz czas na rolki.. i wlasnie tu zaczynaja sie schody... tak naprwde nie ma u nas w miejsce terenow dzioe mozna swobodnie pojezdzic na rolkach.. denerwuje mnie ze wszedzie.. kostka kostka kostka... wiem ze to ladnie wyglada.. ale czy wladze miasta nie pomyslaly.. zeby np w parku w centrum.. jednak zdecydowac sie na asfalt.. ?? jedynym miejscem jaki chyba mi zostanie to park zielona... ale pewnie i tam za jakis czas wyloza kostke.. i co zostaniem rolkowca? chyba jezdnie.. ale co na to policja:P jak macie jakies pomysly gdzie mozna posmigac to dajcie znac.. oraz jakie sa wasze opinie na ten temat:P na temat wszechobecnej kostki brukowej:) pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
a teraz gdzie na rower
![]() Rower zamiast samochodu? Wtorek, 5 kwietnia 2005r. W strategii zrÓwnowaŻonego rozwoju DĄbrowy GÓrniczej znalazŁ siĘpopierany przez prezydenta Jerzego Talkowskiego zapis o alternatywnym dla samochodÓw i komunikacji miejskiej Środku transportu. MiaŁby nim byĆ... rower. Tymczasem zdaniem wiĘkszoŚci radnych taka koncepcja jest po prostu nierealna. — Jest to zupeŁnie inny zapis, niŻ proponowane przez nas rozwiĄzania tego problemu. Rower nie moŻe byĆ alternatywnym Środkiem transportu. Nie ma takiej moŻliwoŚci, Żeby nagle przesiĄŚĆ siĘz auta na rower i jechaĆ z GoŁonoga do centrum. W godzinach szczytu komunikacyjnego nie da siĘpo prostu przejechaĆ rowerem przez miasto, chyba Że przed godzinĄ szÓstĄ rano. MoŻe byĆ to wiĘc traktowane jedynie w kategoriach rekreacji i wypoczynku — przekonywaŁ radny Zbigniew Łukasik. — Kto chciaŁby dziŚ w zanieczyszczonym, przemysŁowym mieŚcie z fatalnym stanem drÓg poruszaĆ siĘrowerem po mieŚcie? — pytaŁ radny Marek DroŻyĹski. Zdaniem prezydenta Talkowskiego z jednoŚladÓw mogŁoby jednak korzystaĆ coraz wiĘcej mieszkaĹcÓw, ale spoŁeczeĹstwo nie przywykŁo do poruszania siĘrowerami po mieŚcie, tak jak dzieje siĘto na Zachodzie. — ŚcieŻki rowerowe to mÓj projekt autorski — twierdzi prezydent. — To fakt, Że na siŁĘnie moŻna wprowadzaĆ ich tam, gdzie dominujĄ gŁÓwne ciĄgi komunikacyjne. U nas trzeba przerabiaĆ caŁy ten ukŁad, obniŻaĆ chodniki. Na Zachodzie to jest juŻ od dawna realizowane. Tam gdzie bĘdzie to moŻliwe, postaramy siĘprzygotowywaĆ takie trasy i likwidowaĆ bariery. Wiceprezydent Zygmunt GÓrski zapewniŁ natomiast, Że polecenia prezydenta zostaŁy juŻ wydane: — UkŁady drogowe wymagajĄ po prostu przebudowy. BĘdzie to proces dŁugotrwaŁy i wymagajĄcy sporych nakŁadÓw. JuŻ Za kilka tygodni pierwsze nowe trasy rowerowe powstanĄ poza centrum miasta. PiĘĆ nowych szlakÓw o ŁĄcznej dŁugoŚci ok. 50 km ma prowadziĆ od Parku Zielona i trzech Pogorii w kierunku Przeczyc, BŁĘdowa, RogoĹşnika i dalej na JurĘKrakowsko-CzĘstochowskĄ. MajĄ zniknĄĆ rÓwnieŻ przeszkody terenowe, a pojawi siĘtam nowe oznakowanie szlakÓw. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:41 |