![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy Naszego Miasta nie stać na na uporządkowanie Miejsca Pamięci Narodowej i odrestaurowanie Krzyża Powstańczego?
więcej informacji o Krzyżu: http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_z...0(powsta%F1czy)
Załączony plik
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Marsz powstańców
Włodzimierz Wolski Za ojców, braci kości bielejące W Sybiru śniegach, wśród Kaukazu skał, Sióstr, żon i matek naszych łzy gorące, Со wróg im hańbę w żywe oczy plwał. Za plemion całych zmarnowane lata, Со im w zepsuciu truto myśl i cześć, Za niecne jarzmo, cośmy wobec świata Jęcząc i drzemiąc, mogli dotąd znieść. Na bój, Polacy, na święty bój! Wolności duch — to Boga miecz. Na bój, na bój! Nikczemny zbój, Jak zwierz spłoszony, pierzchnie precz. Za męczenników naszych krwawe płacze, Odbite głucho о więzienny sklep, Wygnańców naszych cierpienia tułacze, Ich gorzki, bo z rąk obcych brany chleb. Za chytre prawa dla rodowej dumy, Gdy lud i pracę hańbił prawem car. Jak bydło kazał smagać, bo te tłumy Nie ludzie jeszcze, według carskich kar. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. Za niecne pysznych panów z wrogiem zmowy, Od Targowicy aż do naszych lat, Za podstęp piekła, którym lud wioskowy W oprawców próżno chciał zamienić kat, Za bezczeszczone przez pogan kościoły, Za poniżenie wiary naszej sług, Miast i wsi tylu dymiące popioły, Gdy na ich zgliszczu dziko śmiał się wróg. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. Za rzeź bezbronnych, klęczących w ulicach, Z modlitwą jeszcze za ciemięzców swych; Za tych szlachetnych, со na szubienicach, Jakby złoczyńców, drgały ciała ich. Za bohaterów, których rozstrzelano, Gdy im szyderstwem wróg-oprawca truł Ofiarę, jak łza matek, nieskalaną, Półżywych potem zakopywał w dół. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. Za te krwi zdroje, со ich już nie zetrze, Во z nich w narodzie wiecznie krwawa łza, Za ziemię, wodę, ogień i powietrze, Do życia prawo, jakie każdy ma. Za cześć dla chwili, w której naród dzielny Zbudził się, poczuł, że za długo śni — I że powinien swój bój nieśmiertelny W odwiecznych wrogów swoich obmyć krwi. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. Za wolność, hasło jedynego celu, Wy z miast, od rzemiosł, coście wszędzie wprzód, Młodzieży Polska, polski Izraelu, Do chat, dо ludu, budźcie wiejski lud! On wam uwierzy, bo wy w nim braterską Uczcicie pracę, proste serce, krew — A z ludem młoda Polska bohaterska, Wymiecie wrogów, jakby kupę plew. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. Za wszystkie męki Polski, męki Litwy, W imieniu wszystkich naszej Rusi mąk, Do bitwy, bracia, do wytrwałej bitwy! Zwyciężym — jeśli nie opuścim rąk. Во biały Orzeł i pogoń z aniołem, Opromieniony, musi lot swój wznieść; Cześć tym, со umią z ludem walczyć! Im Naród cały powie kiedyś: cześć społem. Na bój, Polacy, na święty bój i t. d. ---------------------------------------------------------------- chcemy budować Muzeum Socrealizmu, a zapominamy o Tych, którzy walczyli o naszą wolność... "...Im Naród cały powie kiedyś: cześć społem..." -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:46 |