![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po wymyŚleniu niniejszego zwrotu wpadŁem w gŁĘbsze samouwielbienie i postanowiŁem zaŁoŻyĆ wĄtek pod taki tytuŁem. Tematu nie wyczerpiemy - jak sĄdzĘ, trochĘjuŻ swe poglĄdy uzewnĘtrzniliŚmy.
Co to jest ZagŁĘbie? SkĄd siĘwziĘŁo? ŚlĄsk czy MaŁopolska? Jacy ludzie tu mieszkajĄ? Jacy powinni mieszkaĆ? Komu w mordĘdaĆ? A jakie miasta ZagŁĘbie tworzĄ? Czy mamy walczyĆ o wŁasne wojewÓdztwo? A moŻe wystĄpiĆ z NATO? KtoŚ "sŁawny" do zagŁebiowszczyzny siĘprzyznaje? OlaĆ kaszubÓw czy nie? Czy Zawiercie, to ZagŁĘbie? MoŻe zjednoczyĆ siĘw jedno miasto? KtÓra godzina? Dlaczemu dĄbrowskie a nie czeladzkie czy sosnowieckie? A co z dostĘpem do morza? Czyje kredki sĄ? Chwyci, nie chwyci, poprÓbowĆ moŻna... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
QUOTE(Bathurst) WidzĘKrawiec Że napracowaŁeŚ siĘ- Respect for You za info na stronie o ZagŁĘbiu. Jednak naprawdĘuwaŻasz Że nasz region nie jest czerwony? Że to mit? Zdecydowanie nie jesteŚmy prawicowym regionem - wystarczy spojrzeĆ jak gŁosowaliŚmy ( Samoobrone teŻ wrzucam do lewactwa) pozdr
Chyba Ĺşle zintrpretowaŁeŚ tekst "Prawda o Czerwonym ZagŁĘbiu". Jestem jednĄ z osÓb , ktÓra krytykuje od lat na stronie sosnowiec.info i forum GW zmianĘwizerunku Sosnowca na "tĘczowe miasto" . UwaŻam podobnie jak prof WÓdz, Że nasze miasta panicznie uciekajĄ od lewicowej tradycji. WyglĄda to ŻaŁoŚnie , daliŚmy sie zawstydziĆ i nabraĆ poczucia winy za PRL - zwŁaszcza konstruktorzy ŚlĄskiej toŻsamoŚci upodobali sobie prezdstawianie siebie na czarnym zagŁĘbiowskim tle, nazywajĄc nas komuchami, azjatami, czekistami, aparatczykami . Kazek Kutz wyspecjalizowaŁ siĘw atakowaniu nas , a po nim przejeli te argumenty inni - czasem nawet sami mieszkancy ZD. CaŁe to zŁo, ktÓre niby zatruwaŁo G.ŚlĄsk zakorzeniŁo siĘw ŚwioadomoŚci ŚlĄzakÓw jako Czerwone ZagŁĘbie. Celem tekstu "Prawda o CZZ" jest przedstawienie na podstawie ksiĄŻki St.Radka "Sztandar Buntu" (wydanej przed wojnĄ lub po 89 roku, bo po wojnie byŁa to ksiĄzka zakazana) oraz tekstÓw J.ZieliĹskiego w Ekspresie ZagŁĘbiowskim, Że CZerwone ZagŁĘbie to nie Gierek i PRL ale przede wszystkim patriotyczna PPS i Republika ZagŁĘbiowska 1905 . WÓwczas za niepodlegŁoŚĆ Polski walczyŁ rÓwniez endecki Narodowy Zwiazek RobotnikÓw. Owszem komuniŚci rÓwniez byli aktywni na naszych ziemiach ale jak dowodzi Zielinski i Radek pomysŁy przyŁaczenia Polski do Kraju Rad miaŁy maŁe poparcie w patriotycznym ZagŁĘbiu. To wÓwczas (1905) nasz region zyskaŁ przydomek Czerwone ZagŁĘbie. Dzisiaj uwazam, Że nawet liberaŁ powinien byĆ dumny z CZZ . MoŻe to niektÓrym wyda sie dziwne ale jakie mielibyŚcie poglĄdy zarabiajĄc jedynie na ŻywnoŚĆ i mydŁo, pracujac po 12 godzin dziennie bez wolnych sobÓt i niedziel , a wszelkie przejawy waszego niezadowolenia gasiliby w zarodku Żandarmi zaborcy. MyŚlĘ, Że ks. Augustynik miaŁ wŁaŚnie to na uwadze pomagajĄc powstaĹcom w 1905 roku . Dlatego bez wzgledu na obecne poglady powinniŚmy byc dumni z tego czego dokonali tu nasi przodkowie, a nie uciekaĆ od czerwonego koloru jak naiwne wystraszone dzieci. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:09 |