Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lokalizm
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
TeodorMotor
Po wymyŚleniu niniejszego zwrotu wpadŁem w gŁĘbsze samouwielbienie i postanowiŁem zaŁoŻyĆ wĄtek pod taki tytuŁem. Tematu nie wyczerpiemy - jak sĄdzĘ, trochĘjuŻ swe poglĄdy uzewnĘtrzniliŚmy.
Co to jest ZagŁĘbie? SkĄd siĘwziĘŁo? ŚlĄsk czy MaŁopolska? Jacy ludzie tu mieszkajĄ? Jacy powinni mieszkaĆ? Komu w mordĘdaĆ? A jakie miasta ZagŁĘbie tworzĄ? Czy mamy walczyĆ o wŁasne wojewÓdztwo? A moŻe wystĄpiĆ z NATO? KtoŚ "sŁawny" do zagŁebiowszczyzny siĘprzyznaje? OlaĆ kaszubÓw czy nie? Czy Zawiercie, to ZagŁĘbie? MoŻe zjednoczyĆ siĘw jedno miasto? KtÓra godzina? Dlaczemu dĄbrowskie a nie czeladzkie czy sosnowieckie? A co z dostĘpem do morza? Czyje kredki sĄ?
Chwyci, nie chwyci, poprÓbowĆ moŻna...
olo
Najgorzej z tymi kredkami bĘdzie, godzina jest dwie godziny starsza, niŻ na forum, a ja spadam wyprowadziĆ psa. Dyskusja moŻe byĆ ciekawa. PÓĹşniej doŁĄczĘ.
olo
olo
Odpowiadam na pytanie pierwsze. Nasi przodkowie podĄŻajĄc na wschÓd za chlebem osiedli tutaj, nazywajĄc tĘziemiĘimieniem tych, ktÓrych zostawili za BrynicĄ. biggrin.gif BoŻe znÓw powiedzĄ, Żem nacjonalista.
TeodorMotor
QUOTE(Bathurst)
PrzypomniaŁo mi siĘdzieciństwo. MY i ONI:

My dzieciaki z nowych blokÓw w GoŁonogu, dzieci ludzi ktÓrzy zjechali tutaj aby pracowaĆ w hucie i ŻyĆ w blokach zamiast z dziadkami pod jednym dachem i ONI - Miejscowi ze starej czĘsci GoŁonoga ktÓrzy mieli siĘza lepszych (miejscowych) od NAS przyjezdnych - minĘŁy lata....pada pytanie....podziaŁ jest aktualny?

I wŁaŚnie po to miĘdzy innymi powstaŁ Lokalizm.

Co do podziaŁu? Moim zdaniem nadal isnieje, choĆ podŁoŻe jest inne. MÓj Brat -przechodzĄc niegdyŚ przez jedno z "blokowisk"- powiedziaŁ: Mam ochotĘiŚĆ do koŚcioŁa, i postawiĆ ŚwieczkĘdziĘkujĄc za to, Że mieszkam tam gdzie mieszkam. Tak wiĘc, nie chodzi tu o ludzi, lecz o miejsca - z regÓŁy zaniedbane, zaŚmiecone, brudne. Nie twierdzĘ, Że stare osiedla sĄ super cacy. Jednak prezentujĄ siĘlepiej.

QUOTE(olo)
BoŻe znÓw powiedzĄ, Żem nacjonalista.

Dobra, zŁego juŻ mamy laugh.gif. Kto bĘdzie robiŁ za dobrego? 8)
olo
[quote=olo]BoŻe znÓw powiedzĄ, Żem nacjonalista.[/quote]
Dobra, zŁego juŻ mamy laugh.gif. Kto bĘdzie robiŁ za dobrego? 8)[/quote]

Ja siĘjeszcze poprawiĘ.
olo
QUOTE(Bathurst)
PrzypomniaŁo mi siĘdzieciństwo. MY i ONI:

My dzieciaki z nowych blokÓw w GoŁonogu, dzieci ludzi ktÓrzy zjechali tutaj aby pracowaĆ w hucie i ŻyĆ w blokach zamiast z dziadkami pod jednym dachem i ONI - Miejscowi ze starej czĘsci GoŁonoga ktÓrzy mieli siĘza lepszych (miejscowych) od NAS przyjezdnych - minĘŁy lata....pada pytanie....podziaŁ jest aktualny?

NabyŁeŚ prawa przez zasiedzenie. JesteŚ SwÓj - Nasz. laugh.gif O ile wiesz gdzie jest os. Morcinka, bo mÓj kolega mieszka w DG juŻ ponad 25 lat i kompletnie nie zna miasta. On nie wie gdzie jest os. Morcinka. Nie wie gdzie jest Podlesie. ZintegrowaŁ siĘna cacy. PrzypomniaŁy mi siĘ"polowania" na Manhattanie. To chyba byŁa forma protestu. A moŻe tylko szczeniackie wybryki, Żeby pokazaĆ kto tu rzĄdzi. Ten problem chyba wystĘpuje nadal. PamiĘtam sprzed kilku lat potĘŻnĄ bitwĘna kamienie Brodway'u z Manhattanem. Na rondzie pod plastykiem zebraŁy siĘdwie kilkudziesiĘciosobowe "brygady" i obrzucaŁy siĘkamiorami. MoŻe broniŁy LOKALIZMU.
Bathurst
ByŁem niedawno na Kaszubach...pozazdroŚciĆ - poprostu sĄ super jako region. MajĄ swÓj wŁasny jĘzyk, w wielu miejscowoŚciach, poniŻej polskiej nazwy ulicy, zapisano jĄ w jĘzyku Kaszebe. Przy granicy powiatÓw obok normalnych tabliczek z nazwĄ powiatu umieszczone sĄ tablice z godŁem powiatu i zapisem w Kaszebe . W knajpach dania reginalne, muzea, a co najwaŻniejsze widaĆ Że dziaŁajĄ regionalne kaszubskie stowarzyszenia gospodarcze. Najfajniej jak napieprzaja w tym swoim jĘzyku - nic nie moŻna zrozumieĆ laugh.gif

WŁasiciwie to chciaŁem zapytaĆ czy moŻe znacie jakieŚ lokalne zagŁĘbiowskie dania i czy znacie jakieŚ typowo regionalne sŁowa. Na pewno mamy jakiŚ inny akcent niŻ reszta kraju - przynajmniej dla KaszubÓw - dla ktÓrych mÓwiŁem z "akcentem, ale nie ŚlĄskim"
pozdrawiam
:)
no odgrzeje troche ten temat teraz tongue.gif

z naszemiasto:

ZagŁĘbiak, czyli kto?

Środa, 15 wrzeŚnia 2004r.

DziŚ w BĘdzinie kończĄ siĘbadania, ktÓre majĄ daĆ odpowiedĹş na pytanie, czy istnieje toŻsamoŚĆ zagŁĘbiowska.
Prowadzi je Muzeum ZagŁĘbia przy wspÓŁpracy Instytutu Etnologii i Folklorystyki Uniwersytetu ŚlĄskiego. JuŻ pierwsze kwestionariusze jasno wskazujĄ, Że ZagŁĘbie DĄbrowskie to rzeczywiŚcie specyficzny region z wyraĹşnymi granicami, zwyczajami, sympatiami i preferencjami.

Granice
- Generalnie wychodzi nam, Że mieszkańcy ZagŁĘbia majĄ bardziej pozytywny stosunek do mieszkańcÓw MaŁopolski niŻ ŚlĄska - mÓwi Dobrawa Skonieczna-Gawlik, autor i pomysŁodawca badań z dziaŁu etnografii Muzeum ZagŁĘbia.

Miastem granicznym, w ktÓrym ŚcierajĄ siĘtradycje, jest Sosnowiec, a rdzennie zagŁĘbiowskimi sĄ BĘdzin, CzeladĹş i DĄbrowa GÓrnicza. Jak rozpoznaĆ, Że przekroczyliŚmy granicĘ? A choĆby po architekturze - na ŚlĄsku sĄ familoki z posprzĄtanymi podwÓrkami, w ZagŁĘbiu gigantyczne osiedla, takie jak bĘdzińska Syberka.

Za granicznĄ BrynicĄ w uszy rzuca siĘŚlĄska gwara z naleciaŁoŚciami niemieckimi, ktÓrej w ZagŁĘbiu prawie nie sŁychaĆ.

Jednych od drugich odrÓŻnia teŻ kuchnia. ŚlĄskie kluski robi siĘz tartych i gotowanych kartofli, a zagŁĘbiowskie pyzy - z ubijanych i gotowanych ziemniakÓw. Najjaskrawiej rÓŻnice na stole widaĆ w czasie ŚwiĄt BoŻego Narodzenia - jedni zajadajĄ siĘkapustĄ z grochem i makieŁkami, drudzy roladami z kapustĄ i makÓwkami.

Typowy siĘjeszcze nie trafiŁ
Czy te rÓŻnice wystarczĄ na okreŚlenie definicji ZagŁĘbia i wskazanie prawdziwego ZagŁĘbiaka? - To trudne pytanie. ZagŁĘbiak na pewno musi tutaj mieszkaĆ i czuĆ siĘzwiĄzany z tĄ ziemiĄ. Respondenci wskazujĄ teŻ wiele innych cech, ale przeglĄdajĄc wypeŁnione formularze, mogĘpowiedzieĆ, Że nie trafiŁ siĘjeszcze typowy ZagŁĘbiak - mÓwi Dobrawa Skonieczna-Gawlik.

Autorzy kwestionariuszy nie wahali siĘtakŻe przed pytaniami draŻliwymi. Na szczĘŚcie okazaŁo siĘ, Że rÓŻnice w pochodzeniu nie majĄ wpŁywu na zawieranie maŁŻeństw, co oczywiŚcie nie znaczy, Że wszyscy ZagŁĘbiacy i ŚlĄzacy siĘkochajĄ. Niestety, czasami nadal dochodzi miĘdzy nimi do awantur i bijatyk - ale wyŁĄcznie na stadionach piŁkarskich.
Mimo odrĘbnoŚci kwestionariusze ujawniajĄ, Że ZagŁĘbiakÓw i ŚlĄzakÓw zaczyna teŻ sporo ŁĄczyĆ. Na przykŁad jako dzień zakochanych ŚwiĘtujĄ... walentynki, a nie noc ŚwiĘtojańskĄ, a zupeŁnie zapominajĄ o ŚwiĘcie Św. Katarzyny i Św. Łucji.

Jerzy Gorzelik, przewodniczĄcy Ruchu Autonomii ŚlĄska:
Czy ZagŁĘbie to region odrĘbny etnicznie? JeŚli ZagŁĘbiacy tak czujĄ, dlaczego siĘtemu sprzeciwiaĆ? Rodzenie siĘtoŻsamoŚci regionalnej to coŚ pozytywnego. Nie jestem zaskoczony, gdy ZagŁĘbiacy mÓwiĄ, Że ŚlĄzacy kojarzĄ im siĘz wpŁywami kultury niemieckiej. MiŁo sŁyszeĆ, gdy dodajĄ, Że ŚlĄzacy sĄ uporzĄdkowani i pracowici.

Monika Jurowicz z BĘdzina:
Jestem pierwszym pokoleniem w mojej rodzinie, ktÓre urodziŁo siĘw ZagŁĘbiu. Korzenie siĘgajĄ MaŁopolski. OdnoszĘwraŻenie, Że nie ma wiĘkszych rÓŻnic pomiĘdzy ZagŁĘbiem a ŚlĄskiem, jedynym wyjĄtkiem jest jĘzyk i nazewnictwo. MÓj chŁopak jest ze ŚlĄska, ale teŻ specjalnie nie widzi rÓŻnic.

Michalina Paciuch z BĘdzina:
Nie wiem, skĄd wziĘŁo siĘprzekonanie, Że ŚlĄzacy i ZagŁĘbiacy siĘnie lubiĄ. KiedyŚ faktycznie na nas trochĘinaczej patrzyli. Ale teraz nie ma juŻ takich zatargÓw pomiĘdzy ZagŁĘbiem a ŚlĄskiem. I to dobrze. OczywiŚcie rÓŻnice pozostaŁy. Wystarczy posŁuchaĆ, jak mÓwiĄ jedni i drudzy.

Marcin TwarÓg - Trybuna ŚlĄska
olo
Moim ulubionym daniem zagŁĘbiowskim jest pizza. laugh.gif
TeodorMotor
Ja siĘczujĘ: Polakiem, dĄbrowiakiem, zagŁĘbiakiem. W tej wŁaŚnie kolejnoŚci. W czasie wakacyjnych duskusji o niczym jeden goŚĆ stwierdziŁ: A, to pan to ze ŚlĄska? Nie? W mordĘnie dostaŁ, bo nie byŁa za co. Podobno za niewiedzĘ, to bito w Średniowieczu. :? UŚwiadomiŁem goŚcia, a on zrobiŁ wielkie oczy: jakie ZagŁĘbie?
PamiĘtam takie zdarzenie z okresu "chodzenia" do szkoŁy Średniej: potrĄciŁem jakowĄŚ paniusiĘwsiadajĄcĄ do tramwaju na Manhattanie, ja tam wysiadaŁem (czyli miaŁem -teoretycznie- pierwszeństwo) z jakowychŚ powodÓw, aczkolwiek nie z powodu potrzeby powrotu do domu. UsŁyszaŁem stwierdzenie od paniusi - A to cham z kieleckiego!
Dziwny jest ten Świat...

PS. A za Śluski klĄskie dam siĘzabiĆ!
olo
Kieleckie jest w ZagŁĘbiu synonimem zacofania, chamstwa i tĘpoty. Ma to swoje korzenie gdzieŚ daleko. To coŚ w rodzaju "ty Żydzie", rzucane zupeŁnie poza kontrolĄ, ot tak.
TeodorMotor
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2...004-10-05-04-04

Albo juŻ wyniki tych badań widziaŁem w DZ (a Gazeta WybiÓrcza "jak zwykle" na czasie....), albo mam zwidy i muchomorki.

WŁaŚnie bĘdzie dziŚ na obiad zalewajka...
Krawiec
Witam ponownie wszystkich na forum DG. Nie wiem jak to sie staŁo, Że wczeŚniej nie zauwaŻyŁem tego tematu. DziĘki Teodorze Motorze za poruszenie kwestii lokalizmu czy teŻ -jak zwykli mawiaĆ socjologowie- tozsamoiŚci lokalnej. Od razu zapodam wam co WIM (lokalizm jĘzykowy ;-) ) na ten temat :

http://zaglebie.sosnowiec.pl/region/region.php3
Jest to najogÓlniejsze info o ZagŁĘbiu Dabrowskim jakie udaŁo mi sie zebraĆ i po czĘŚci przedstawiĆ na stronie ZagŁĘbia Sosnowiec.

PS. Kuchnia ZagŁĘbia to : pieczonki, zalewajka - czyli nasze speciaŁy i grzybowa na ŚwiĘta wraz karpiem to dania charakterystyczne dla ZagŁĘbia i MaŁopolski. Wszak nasza dawna toŻsamoŚĆ i historia (przedzagŁĘbiowska) wiĄŻe siĘz historiĄ Bedzina i powiatu bĘdzińskiego bĘdĄcego od wiekÓw czeŚciĄ MaŁopolski .
TeodorMotor
:7:
QpkĘroboty w to wŁoŻyŁeŚ!
Misiek
Ale za to wartoŚci edukacyjne - bezcenne. biggrin.gif

"Lokalny patriotyzm cechuje nas, fanatyzm za ZagŁĘbiem wiecznie trwa ..."
Bathurst
WidzĘKrawiec Że napracowaŁeŚ siĘ- Respect for You za info na stronie o ZagŁĘbiu. Jednak naprawdĘuwaŻasz Że nasz region nie jest czerwony? Że to mit? Zdecydowanie nie jesteŚmy prawicowym regionem - wystarczy spojrzeĆ jak gŁosowaliŚmy ( Samoobrone teŻ wrzucam do lewactwa) pozdr
Krawiec
QUOTE(Bathurst)
WidzĘKrawiec Że napracowaŁeŚ siĘ- Respect for You za info na stronie o ZagŁĘbiu. Jednak naprawdĘuwaŻasz Że nasz region nie jest czerwony? Że to mit? Zdecydowanie nie jesteŚmy prawicowym regionem - wystarczy spojrzeĆ jak gŁosowaliŚmy ( Samoobrone teŻ wrzucam do lewactwa) pozdr

Chyba Ĺşle zintrpretowaŁeŚ tekst "Prawda o Czerwonym ZagŁĘbiu".

Jestem jednĄ z osÓb , ktÓra krytykuje od lat na stronie sosnowiec.info i forum GW zmianĘwizerunku Sosnowca na "tĘczowe miasto" . UwaŻam podobnie jak prof WÓdz, Że nasze miasta panicznie uciekajĄ od lewicowej tradycji.

WyglĄda to ŻaŁoŚnie , daliŚmy sie zawstydziĆ i nabraĆ poczucia winy za PRL - zwŁaszcza konstruktorzy ŚlĄskiej toŻsamoŚci upodobali sobie prezdstawianie siebie na czarnym zagŁĘbiowskim tle, nazywajĄc nas komuchami, azjatami, czekistami, aparatczykami . Kazek Kutz wyspecjalizowaŁ siĘw atakowaniu nas , a po nim przejeli te argumenty inni - czasem nawet sami mieszkancy ZD.

CaŁe to zŁo, ktÓre niby zatruwaŁo G.ŚlĄsk zakorzeniŁo siĘw ŚwioadomoŚci ŚlĄzakÓw jako Czerwone ZagŁĘbie.

Celem tekstu "Prawda o CZZ" jest przedstawienie na podstawie ksiĄŻki St.Radka "Sztandar Buntu" (wydanej przed wojnĄ lub po 89 roku, bo po wojnie byŁa to ksiĄzka zakazana) oraz tekstÓw J.Zielińskiego w Ekspresie ZagŁĘbiowskim, Że CZerwone ZagŁĘbie to nie Gierek i PRL ale przede wszystkim patriotyczna PPS i Republika ZagŁĘbiowska 1905 . WÓwczas za niepodlegŁoŚĆ Polski walczyŁ rÓwniez endecki Narodowy Zwiazek RobotnikÓw. Owszem komuniŚci rÓwniez byli aktywni na naszych ziemiach ale jak dowodzi Zielinski i Radek pomysŁy przyŁaczenia Polski do Kraju Rad miaŁy maŁe poparcie w patriotycznym ZagŁĘbiu.

To wÓwczas (1905) nasz region zyskaŁ przydomek Czerwone ZagŁĘbie.

Dzisiaj uwazam, Że nawet liberaŁ powinien byĆ dumny z CZZ . MoŻe to niektÓrym wyda sie dziwne ale jakie mielibyŚcie poglĄdy zarabiajĄc jedynie na ŻywnoŚĆ i mydŁo, pracujac po 12 godzin dziennie bez wolnych sobÓt i niedziel , a wszelkie przejawy waszego niezadowolenia gasiliby w zarodku Żandarmi zaborcy.

MyŚlĘ, Że ks. Augustynik miaŁ wŁaŚnie to na uwadze pomagajĄc powstańcom w 1905 roku . Dlatego bez wzgledu na obecne poglady powinniŚmy byc dumni z tego czego dokonali tu nasi przodkowie, a nie uciekaĆ od czerwonego koloru jak naiwne wystraszone dzieci.
Bathurst
[quote]Owszem komuniŚci rÓwniez byli aktywni na naszych ziemiach ale jak dowodzi Zielinski i Radek pomysŁy przyŁaczenia Polski do Kraju Rad miaŁy maŁe poparcie w patriotycznym ZagŁĘbiu[/quote]
PomysŁy przyŁaczenia moŻe i miaŁy maŁe poparcie, ale to nie znaczy Że nasz region nie jest regionem o lewackim ( nie uŻyje okreŚlenia czerwonym charakterze - to tak na marginesie wŁaŚciwie istotne jest to uwaŻam iŻ powinniŚmy byĆ dumni z naszych korzeni i walki robotniczej w przeszŁoŚci - myŚlĘŻe teraz teŻ przydaŁoby siĘtroszeczkĘwziĄc przykŁad z naszych pradziadkÓw i uderzyĆ chwilami piĘŚciĄ w stÓŁ np. gdy pracodawca roluje przy wypŁacie. Co do Pana Kazka to chyba czĘŚĆ ŚlĄzakÓw siĘwstydzi za niego, uwaŻam Że jego poglĄdy sĄ bardziej populistyczne niŻ Pana Leppera, pomyŚleĆ niby facet na poziomie a takie brednie opowiada ciekawe czy Kiepura to teŻ Azjata wedŁug Kazka? Czy choĆby uŻytkownicy naszego forum :wink:

[/quote]
Krawiec
Bathurst , region byŁ czerwony ale ta czerwień wiaze siĘz flagĄ patriotycznej, a nie lewackiej (to pojecie zupeŁnie nie przystaje do takich ludzi jak Bień, Arciszewski, Wojciechowski) PPS . Jak wiadomo z historii w pewnym momencie napiĘcie pomiedzy "czerwonymi" komunistami z KPP a "czerwonymi" socjalistami z PPS byŁo tak wielkie, Że podczas obchodÓw 1 maja padŁy ofiary Śmiertelne (bo dla PPS najwaŻniejsze kolory byŁy zawsze biaŁo-czerwone). Pomijam obecnĄ dziaŁalnoŚĆ Ikonowicza, ktÓry wytarŁ sobie gĘbe ideami PPS. Starzy PPS-acy jeszcze ŻyjĄcy w Lonynie i ParyŻu odcieli go od czci i wiary kiedy dowiedzieli siĘ, Że wszedl w sojusz z SLD.

OdnoŚnie tych "AzjatÓw" to nie tylko Kiepura ale teŻ : Adamiecki , Szpilman, Suchodolski, ZiÓŁkowski, Dorman i wielu innych ZagŁĘbiakÓw w tym tacy zwykli ludzie jak ty i ja. NajlepszĄ odpowiedziĄ na te prymitywne wycieczki Kutza powinna byĆ nasza znajomoŚĆ historii regionu , a z tym niestety jest na razie krucho. Mam nadziejĘ,Że my to zmienimy i za parĘlat takie argumenty bedĄ budziĆ w caŁym ZagŁĘbiu Śmiech i politowanie.
Bathurst
http://www.ozon.pl/tygodnikozon_2_8____1.html

tutaj macie link do fragmentu artykuŁu o modzie na industrial. CzytaŁem caŁy - jest tam o goŚciach z BĘdzina ktÓrzy zafascynowani sĄ industrialem - oprowadzajĄ zachodnich turystÓw po Cementowni w GrodĹşcu. TuryŚci sĄ zachwyceni. SwojĄ drogĄ jest coŚ w tym surowym klimacie wymarŁych hal fabrycznych, kominÓw, szybÓw kopalnianych. JeŚli znacie jakieŚ miejsca u nas o takim charakterze to piszcie tutaj. Warto je zobaczyĆ sfotografowaĆ zanim je do końca zŁomiarze rozbiorĄ. MoŻe to jest tez szansa dla regionu i naszego miasta, aby takie pereŁki w odpowiedni sposÓb zaadoptowaĆ i pokazywaĆ ludziom ze Świata? Piszcie co myŚlicie.
:)
caly teren GOPu to dla takich raj. Dla szczegolnych hardcorowcow polecam zwiedzic calutka dzielnice Bytomia - Bobrek laugh.gif
widok tamtejszych mieszkancow robi rowniez niesamowite wrazenie :?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.