![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Mydlice Pn. Nr użytkownika: 916 Płeć: Kobieta GG: 8664757 ![]() |
Dzisiaj po raz kolejny uderzyło mnie prostackie zachowanie Ślązaków. Już nie istotne w jakiej sytuacji, po prostu musiałam wypowiedzieć się nt. atrakcji naszego miasta. Na odpowiedź : "kulturalne miasto" i "Pani jest lokalną patriotką" ludzie ze Śląska zaczęli się perfidnie śmiać, jakby zupełnie niemożliwe było to, że nasze miasto jest fajne.
Czy uważacie, że zachowanie ludzi ze Śląska w stosunku do całego Zagłębia Dąbrowskiego jest żenujące? Te ich komentarze w stylu: "wybieram się za granicę" (gdy jadą do SC lub do nas), całe historyczne zaszłości itp. nie są lekką przesadą? Może jestem przewrażliwiona, ale studiując w Katowicach, moja wytrzymałość jest wystawiona na bezustanną próbę - nie cierpię głupich komentarzy dotyczących naszego miasta, które to komentarze nie zawsze są żartami. -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Myślę, że należy do tego podejść na luzie i z dystansem.
Mu- ludzie z Zagłębia też żartujemy na temat paszportów polsatu, wiz i zagranicy. Inna sprawa, nie od razu Kraków zbudowali... Antagonizmy zanikają ale powoli. Z czasem zacznie się moim zdaniem zmniejszać też liczba żartów, albo zwiększy bo z uśmiechem zaczniemy patrzeć na bezsensowne różnice jakie nas dzielą/dzieliły. To wymaga tylko odrobiny cierpliwości ale także żartowania w podobnym stopniu ![]() Ja jestem młodą osobą i już teraz zauważam kolosalną różnicę. Ślązacy z mojego pokolenia, z którymi studiuję, nie widzą już tych antagonizmów a same żarty często są dla nich niezrozumiałe, bo to ich rodzice i dziadkowie znali ich sens. To samo dot. młodzieży Zagłębiowskiej. To jak dla mnie spory postęp i kolosalna różnica, które dobrze wróżą ![]() Pozdrawiam -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:13 |