![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chyba jeszcze jakieŚ kiedyŚ bĘdÓ (oprÓcz tych najbliŻszych), wiĘc zakŁadam nowy wĄtek.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/400186.html Czy ktoŚ siĘwybiera? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ChodziĆ - nie chodziĆ?
Jasne, Że moŻna wytaczaĆ dziaŁa za i przeciw: -wkŁad w demokracjĘ, obowiĄzek obywatelski, wpŁyw na wŁadzĘ... -niechĘĆ do politykÓw, i tak wejdĄ "rÓwniejsi", wiĘc po co mam gŁosowaĆ, minimalny wpŁyw na rezultat wyborÓw... Te dyskusje przewalajĄ siĘprzez media przy kaŻdych wyborach. W "za" i "przeciw" jest remis. Moim zdaniem "wŁadza" popeŁnia dwa kardynalne bŁĘdy: 1. Obywatel powinien byĆ zachĘcany, nakŁaniany, wrĘcz moralnie obligowany do udziaŁu w wyborach. Tymczasem w szkoŁach (z tego co wiem) niewiele siĘna ten temat robi. A wiadomo - czym skorupka za mŁodu... 2. Ludzie nie wiedzĄ na kogo gŁosujĄ. Winna jest ordynacja. Te listy, procenty, przeliczniki - to wszystko jest niezrozumiaŁe, mĘtne. ReceptĄ sĄ okrĘgi jednomandatowe. Ale po co to zmieniaĆ, jeŚli: (ad 1.) maŁo przyjdzie, ale przyjdĄ "nasi", wiĘc nasi naszych wybiorĄ; klepniemy tych (ad 2.), ktÓrzy nam odpowiadajĄ, procenty zapewniĄ sztucznĄ wiĘkszoŚĆ i bawimy siĘdalej. JeŚli nawet PO wygra najbliŻsze wybory (to chyba oni chcĄ jednomandatowych okrĘgÓw - nie za bardzo siedzĘw temacie), to nie przypuszczam, by zmieniŁa ordynacjĘwyborczĄ. Niema obecnie w naszym kraju takiej siŁy politycznej, ktÓra byŁaby tak zdeterminowana, by to uczyniĆ. Ja takiej nie widzĘ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:50 |