IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Lokalizm
TeodorMotor
post pią, 18 cze 2004 - 14:16
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

Po wymyŚleniu niniejszego zwrotu wpadŁem w gŁĘbsze samouwielbienie i postanowiŁem zaŁoŻyĆ wĄtek pod taki tytuŁem. Tematu nie wyczerpiemy - jak sĄdzĘ, trochĘjuŻ swe poglĄdy uzewnĘtrzniliŚmy.
Co to jest ZagŁĘbie? SkĄd siĘwziĘŁo? ŚlĄsk czy MaŁopolska? Jacy ludzie tu mieszkajĄ? Jacy powinni mieszkaĆ? Komu w mordĘdaĆ? A jakie miasta ZagŁĘbie tworzĄ? Czy mamy walczyĆ o wŁasne wojewÓdztwo? A moŻe wystĄpiĆ z NATO? KtoŚ "sŁawny" do zagŁebiowszczyzny siĘprzyznaje? OlaĆ kaszubÓw czy nie? Czy Zawiercie, to ZagŁĘbie? MoŻe zjednoczyĆ siĘw jedno miasto? KtÓra godzina? Dlaczemu dĄbrowskie a nie czeladzkie czy sosnowieckie? A co z dostĘpem do morza? Czyje kredki sĄ?
Chwyci, nie chwyci, poprÓbowĆ moŻna...
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
:)
post śro, 15 wrz 2004 - 11:38
Post #2

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

no odgrzeje troche ten temat teraz tongue.gif

z naszemiasto:

ZagŁĘbiak, czyli kto?

Środa, 15 wrzeŚnia 2004r.

DziŚ w BĘdzinie kończĄ siĘbadania, ktÓre majĄ daĆ odpowiedĹş na pytanie, czy istnieje toŻsamoŚĆ zagŁĘbiowska.
Prowadzi je Muzeum ZagŁĘbia przy wspÓŁpracy Instytutu Etnologii i Folklorystyki Uniwersytetu ŚlĄskiego. JuŻ pierwsze kwestionariusze jasno wskazujĄ, Że ZagŁĘbie DĄbrowskie to rzeczywiŚcie specyficzny region z wyraĹşnymi granicami, zwyczajami, sympatiami i preferencjami.

Granice
- Generalnie wychodzi nam, Że mieszkańcy ZagŁĘbia majĄ bardziej pozytywny stosunek do mieszkańcÓw MaŁopolski niŻ ŚlĄska - mÓwi Dobrawa Skonieczna-Gawlik, autor i pomysŁodawca badań z dziaŁu etnografii Muzeum ZagŁĘbia.

Miastem granicznym, w ktÓrym ŚcierajĄ siĘtradycje, jest Sosnowiec, a rdzennie zagŁĘbiowskimi sĄ BĘdzin, CzeladĹş i DĄbrowa GÓrnicza. Jak rozpoznaĆ, Że przekroczyliŚmy granicĘ? A choĆby po architekturze - na ŚlĄsku sĄ familoki z posprzĄtanymi podwÓrkami, w ZagŁĘbiu gigantyczne osiedla, takie jak bĘdzińska Syberka.

Za granicznĄ BrynicĄ w uszy rzuca siĘŚlĄska gwara z naleciaŁoŚciami niemieckimi, ktÓrej w ZagŁĘbiu prawie nie sŁychaĆ.

Jednych od drugich odrÓŻnia teŻ kuchnia. ŚlĄskie kluski robi siĘz tartych i gotowanych kartofli, a zagŁĘbiowskie pyzy - z ubijanych i gotowanych ziemniakÓw. Najjaskrawiej rÓŻnice na stole widaĆ w czasie ŚwiĄt BoŻego Narodzenia - jedni zajadajĄ siĘkapustĄ z grochem i makieŁkami, drudzy roladami z kapustĄ i makÓwkami.

Typowy siĘjeszcze nie trafiŁ
Czy te rÓŻnice wystarczĄ na okreŚlenie definicji ZagŁĘbia i wskazanie prawdziwego ZagŁĘbiaka? - To trudne pytanie. ZagŁĘbiak na pewno musi tutaj mieszkaĆ i czuĆ siĘzwiĄzany z tĄ ziemiĄ. Respondenci wskazujĄ teŻ wiele innych cech, ale przeglĄdajĄc wypeŁnione formularze, mogĘpowiedzieĆ, Że nie trafiŁ siĘjeszcze typowy ZagŁĘbiak - mÓwi Dobrawa Skonieczna-Gawlik.

Autorzy kwestionariuszy nie wahali siĘtakŻe przed pytaniami draŻliwymi. Na szczĘŚcie okazaŁo siĘ, Że rÓŻnice w pochodzeniu nie majĄ wpŁywu na zawieranie maŁŻeństw, co oczywiŚcie nie znaczy, Że wszyscy ZagŁĘbiacy i ŚlĄzacy siĘkochajĄ. Niestety, czasami nadal dochodzi miĘdzy nimi do awantur i bijatyk - ale wyŁĄcznie na stadionach piŁkarskich.
Mimo odrĘbnoŚci kwestionariusze ujawniajĄ, Że ZagŁĘbiakÓw i ŚlĄzakÓw zaczyna teŻ sporo ŁĄczyĆ. Na przykŁad jako dzień zakochanych ŚwiĘtujĄ... walentynki, a nie noc ŚwiĘtojańskĄ, a zupeŁnie zapominajĄ o ŚwiĘcie Św. Katarzyny i Św. Łucji.

Jerzy Gorzelik, przewodniczĄcy Ruchu Autonomii ŚlĄska:
Czy ZagŁĘbie to region odrĘbny etnicznie? JeŚli ZagŁĘbiacy tak czujĄ, dlaczego siĘtemu sprzeciwiaĆ? Rodzenie siĘtoŻsamoŚci regionalnej to coŚ pozytywnego. Nie jestem zaskoczony, gdy ZagŁĘbiacy mÓwiĄ, Że ŚlĄzacy kojarzĄ im siĘz wpŁywami kultury niemieckiej. MiŁo sŁyszeĆ, gdy dodajĄ, Że ŚlĄzacy sĄ uporzĄdkowani i pracowici.

Monika Jurowicz z BĘdzina:
Jestem pierwszym pokoleniem w mojej rodzinie, ktÓre urodziŁo siĘw ZagŁĘbiu. Korzenie siĘgajĄ MaŁopolski. OdnoszĘwraŻenie, Że nie ma wiĘkszych rÓŻnic pomiĘdzy ZagŁĘbiem a ŚlĄskiem, jedynym wyjĄtkiem jest jĘzyk i nazewnictwo. MÓj chŁopak jest ze ŚlĄska, ale teŻ specjalnie nie widzi rÓŻnic.

Michalina Paciuch z BĘdzina:
Nie wiem, skĄd wziĘŁo siĘprzekonanie, Że ŚlĄzacy i ZagŁĘbiacy siĘnie lubiĄ. KiedyŚ faktycznie na nas trochĘinaczej patrzyli. Ale teraz nie ma juŻ takich zatargÓw pomiĘdzy ZagŁĘbiem a ŚlĄskiem. I to dobrze. OczywiŚcie rÓŻnice pozostaŁy. Wystarczy posŁuchaĆ, jak mÓwiĄ jedni i drudzy.

Marcin TwarÓg - Trybuna ŚlĄska
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
TeodorMotor   Lokalizm   pią, 18 cze 2004 - 14:16
olo   Re: Lokalizm   pią, 18 cze 2004 - 14:47
olo   Re: Lokalizm   pią, 18 cze 2004 - 15:05
TeodorMotor   QUOTE(Bathurst)PrzypomniaŁo mi siĘdzieciństwo. MY...   pią, 18 cze 2004 - 16:57
olo   Ja siĘjeszcze poprawiĘ.   pią, 18 cze 2004 - 17:37
olo   QUOTE(Bathurst)PrzypomniaŁo mi siĘdzieciństwo. MY...   pią, 18 cze 2004 - 17:48
Bathurst   ByŁem niedawno na Kaszubach...pozazdroŚciĆ - popro...   wto, 27 lip 2004 - 22:40
:)   no odgrzeje troche ten temat teraz z naszemiasto...   śro, 15 wrz 2004 - 11:38
olo   Moim ulubionym daniem zagŁĘbiowskim jest pizza.   czw, 16 wrz 2004 - 08:16
TeodorMotor   Ja siĘczujĘ: Polakiem, dĄbrowiakiem, zagŁĘbiakiem....   czw, 16 wrz 2004 - 10:51
olo   Kieleckie jest w ZagŁĘbiu synonimem zacofania, cha...   czw, 16 wrz 2004 - 11:18
TeodorMotor   http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2...004-1...   wto, 05 paź 2004 - 07:53
Krawiec   ...   śro, 01 gru 2004 - 14:03
TeodorMotor   :7: QpkĘroboty w to wŁoŻyŁeŚ!   śro, 01 gru 2004 - 22:23
Misiek   Ale za to wartoŚci edukacyjne - bezcenne. "Lok...   nie, 05 gru 2004 - 22:25
Bathurst   WidzĘKrawiec Że napracowaŁeŚ siĘ- Respect for You ...   wto, 07 gru 2004 - 22:38
Krawiec   ...   śro, 08 gru 2004 - 12:07
Bathurst   PomysŁy przyŁaczenia moŻe i miaŁy maŁe poparcie, ...   czw, 09 gru 2004 - 16:45
Krawiec   ...   śro, 15 gru 2004 - 20:16
Bathurst   http://www.ozon.pl/tygodnikozon_2_8____1.html tut...   sob, 07 maj 2005 - 16:47
:)   caly teren GOPu to dla takich raj. Dla szczegolnyc...   sob, 07 maj 2005 - 18:25

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:57
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza