IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Imprezy okolicznościowe
TeodorMotor
post śro, 15 lut 2006 - 16:49
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

Wystawa w sanktuarium Franciszkanów w Gołonogu

Magdalena Górna 14-02-2006 , ostatnia aktualizacja 14-02-2006 19:43

Księgę chrztów z 1675 roku, XIX-wieczne fotografie ze ślubów, imprez czy żniw, a nawet stare drewniane łoże można zobaczyć na wystawie "Gołonóg dawnej i dziś", którą zorganizowano w tamtejszym kościele ojców Franciszkanów. Zabytkowe eksponaty dostarczyli mieszkańcy parafii, która w tym roku skończy 330 lat.

W listopadzie ubiegłego roku ojciec Leszek Rześniowiecki zaapelował do mieszkańców Gołonoga, by przynosili do kościoła starocie, które mają w domu. Na początku dostarczali tylko przedmioty religijne. Zakonnik namówił ich, żeby przynosili rzeczy związane z codziennym życiem. Zasypali go naczyniami, ludowymi strojami, dokumentami i fotografiami z różnych spotkań czy prac w polu. - Mieszkam tu od pięciu miesięcy. Byłem zaskoczony, że Gołonóg ma tak bogatą historię. Cieszę się, że mieszkańcy chcą ją pokazać. Stwierdziłem, że kościół to będzie najlepsze miejsce na historyczną wystawę - mówi o. Leszek.

W dwa tygodnie franciszkanie, z pomocą pracowników Muzeum Miejskiego "Sztygarka'' w Dąbrowie Górniczej, stworzyli w kościele niecodzienną wystawę. Eksponaty zajęły całą nawę boczną. Zwiedzanie zaczyna się od XIX-wiecznej chałupy, w której można zobaczyć krótkie drewniane łóżko z pierzynami. Jak mówi o. Leszek, nie wszyscy zgadzali się, żeby stało w kościele. - Jako główny organizator wystawy chciałem, żeby chata była w pełni wyposażona, bo kościół to przecież nie tylko modlitwa, ale i codzienne życie, więc łóżko musiało się tutaj znaleźć - wyjaśnia. Nie zabrakło też starego pieca, maszyny do mielenia ziarna i starych naczyń. Na meblach wiszą ludowe zagłębiowskie stroje.

Druga część wystawy to obrazy, zdjęcia i dokumenty przedstawiające codzienne życie mieszkańców Gołonoga.

Ostatnia część to zabytki sakralne. Najcenniejsze z nich to księga chrztów z 1675 roku i monstrancja z 1678 roku.

Mieszkańcy Gołonoga są zachwyceni. - Bardzo podoba mi się izba kuchenna, która jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Przypomina kuchnię mojej babci - wzruszyła się Barbara Podgorniak.

Eksponaty można oglądać do 19 marca, potem wrócą do swoich właścicieli. W marcu zostanie wydany album upamiętniający wystawę

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3...006-02-15-03-05
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Maryhna
post nie, 09 mar 2008 - 20:50
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

nie wiem czy to odpowiednie miejsce... ale wklejam link do forum sosnowca na którym mozna znaleźc ciekawe informacje na temat warsztatów w Sztygarce LINK

ps: o dopiero teraz zauważyłam zdjęcie z Plastyka a na nim znajomego biggrin.gif

Ten post edytował Maryhna nie, 09 mar 2008 - 20:52

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza