IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> WOŚP 2008
Ocena 5 V
prezes
post czw, 03 sty 2008 - 11:42
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 192

CYTAT
Zagłębiowski WOŚP
Jeszcze niewiele ponad tydzień dzieli Zagłębiaków od pierwszego regionalnego Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Sosnowcu. Stolica Zagłębia będzie gospodarzem imprezy plenerowej pod halami Expo Silesia. Trzecim organizatorem WOŚP-u jest UM w Dąbrowie Górniczej. Oj, będzie się działo!

Choć do finału jeszcze kilka dni, wszyscy już przepowiadają spektakularny sukces. W końcu Orkiestra jest największym przedsięwzięciem charytatywnym w Polsce, a przy okazji imprezą, na której bawią się miliony ludzi. Także w Zagłębiu liczą na frekwencję. –To duży, regionalny finał, liczymy więc na gości nie tylko z Sosnowca i Dąbrowy, ale i na cały region – mówi Marcin Bazylak, naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Aby przyciągnąć jak najwięcej osób (a tym samym namówić Zagłębiaków do wrzucenia paru złotych do WOŚP-owych puszek) potrzebny jest dobry program muzyczno-rozrywkowo-sportowy. Ten zagłębiowski jest dosłownie naszpikowany atrakcjami. -Rozpoczynamy w sobotę od samego rana. Już o godz. 10.00 startuje duży piknik rodzinny. Wystąpią trzy kapele góralskie, zespół bluesowy Bartka Nizioła, zespół rockowy Czas Pokaże, Kabaret Klinkiernia, Koła Gospodyń i Maciej Kuroń – wylicza Grzegorz Winczewski, szef główny sztabu sosnowiecko-dąbrowskiego. Będą też zawody sportowe, a wieczorem zabawa taneczna z DJ-em. Atrakcję dla dzieci szykuje także sosnowiecki magistrat. – Na pewno wielu mieszkańców zaciekawią wyścigi psich zaprzęgów i strażacki fire show – zapewnia Paweł Dusza, naczelnik Wydziału Kultury i Sztuki UM.

Najważniejszym punktem programu będą jednak koncerty. – Zgłosiły się do nas zespoły właściwie z każdego nurtu muzycznego, jaki istnieje – od ludowych po heavy metal – śmieje się Dusza. –To świetnie, bo każdy Zagłębiak będzie miał szansę na dobrą zabawę. Wielką gwiazdą niedzielnego finału będzie zespól Feel (zagrają o 20.00 – przyp. red.). Poza tym zagrają: Tomato, Kruk, Old Wave, Mariusz Kalaga oraz Iscariota. Koncerty potrwają do godz. 22.00 – potem zabawa przenosi się do sosnowieckich i dąbrowskich klubów – dodaje naczelnik. – Zbiórkę i zabawę w klubach zaczynamy już w sobotę po północy. Potem kwestujemy całą niedzielę i znów przenosimy się do pubów, gdzie będzie można bawić się do rana – mówi Michał Witkowicz, szef sztabu studentów Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu.

Jak zapewniają organizatorzy, rozrywka jest tylko dodatkiem do podstawowego celu zagłębiowskiego WOŚP-u, czyli zbiórki pieniędzy dla fundacji Owsiaka. „Finał z głową” ma służyć zgromadzeniu środków na zakup sprzętu do walki z chorobami laryngologicznymi u dzieci. 13 stycznia armia wolontariuszy będzie przez cały dzień obecna nie tylko pod Expo Silesia, ale także we wszystkich ważnych punktach zagłębiowskich miast. Wolontariusze, zaopatrzeni w oryginalne puszki Fundacji WOŚP oraz identyfikatory, będą honorować darczyńców czerwonymi serduszkami – symbolami akcji. Pieniądze zbierają także dzieci z zagłębiowskich szkół organizując składki wśród uczniów i rodziców. Dla uczniów przygotowano także konkurs plastyczny na „największe serducho” Orkiestry. –Największe i najpiękniejsze zawisną na scenie, oczywiście z przeznaczeniem na licytację – mówi Grzegorz Winczewski.

WOŚP powinien być dziełem wspólnym. Organizatorzy przypominają, że każdy wkład we współorganizację finału będzie służył dzieciom z problemami laryngologicznymi. –To już XVI finał, a dzięki poprzednim udało się wiele zrobić dla polskiej służby zdrowia. Pieniądze wydawano na zakup sprzętu ratującego zdrowie i życie, na zapewnienie noworodkom badań profilaktycznych, karetek niezbędnych do ratowania ofiar wypadków. Cały czas mamy świadomość, że dzięki naszej pracy możemy przyczynić się do tego wielkiego dzieła, jakie robi dla nas wszystkich Owsiak – mówi Michał Witkowicz. –Jurek Owsiak to niesamowity człowiek. Po tylu latach ma nadal tak wiele energii, pozytywnych emocji, które przekazuje innym. Takie emocje udzieliły się też naszym przedstawicielom podczas spotkań sztabów WOŚP z całej Polski – dodaje Paweł Dusza. –Wiele można jeszcze zrobić. Warto nie tylko wrzucać pieniądze do puszek wolontariuszy, ale także np. przynieść do naszych sztabów przedmioty na licytację – przekonuje Bazylak. –Licytacje będą prowadzone w niedzielę, 13 stycznia, przez cały dzień w pięciu blokach. Najpierw cztery mniejsze, a o godz. 19.30, tuż przed „światełkiem do nieba” i występem gwiazdy wieczoru, licytacja główna – wylicza Winczewski.

Nawet jeśli ktoś nie ma ochoty lub czasu, by dostarczyć sosnowieckim czy dąbrowskim sztabom przedmiotów do zlicytowania, może uczynić to nie wychodząc z domu. Z pomocą nieśmiałym i zabieganym przyszedł portal aukcyjny Allegro. –Na stronie głównej zachęcamy do wystawienia przedmiotów z przeznaczeniem na WOŚP-ową licytację. Każdy może sprzedawać i kupować dowolny przedmiot na Allegro, a my przekażemy pieniądze z takich zakupów na konto Orkiestry. Czy to z Sosnowca, czy z Gdańska – wszystkie pieniądze trafiają do fundacji Jurka – mówi Aleksandra Gronowska z poznańskiego biura Allegro. Już podczas ubiegłorocznego finału Gronowska współpracowała z Owsiakiem. –Znam tę pracę „od podszewki”, gdyż pracowałam w głównym sztabie Allegro w Warszawie, w studiu Telewizji Polskiej. To ciężka harówka. Mnóstwo osób brało udział w licytacjach za naszym pośrednictwem naszego serwisu aukcyjnego. Dużo pracy, duży stres, ale i wspaniałe emocje. Najlepszą nagrodą za wysiłek była świadomość, że pomaga się dzieciom. Mam nadzieję, że w tym roku będę miała jeszcze więcej pracy i kolejną nieprzespaną noc za sobą – śmieje się Ola.

Jak do tej pory, jedyne kontrowersje wokół organizacji zagłębiowskiego finału WOŚP narosły wokół bicia rekordu Guinessa w gotowaniu parzybrody. –Żeby pobić rekord trzeba ugotować ok. 12 tysięcy litrów zupy. Przy okazji zrobimy też konkurs „parzybroda kontra kwaśnica” – mówi Winczewski. –Wielki garnek tradycyjnej zupy zagłębiowskiej stanie na terenie Expo w sobotę rano – dodaje Michał Witkowicz, szef sztabu WSH. Pytanie tylko, na ile parzybroda jest tradycyjnie zagłębiowska? Internauci, po publikacji informacji o biciu rekordu, oburzali się, że zupa ta nie ma z Zagłębiem wiele wspólnego. „Rozumiem, iż Pan Michał Witkowicz z WSH nie jest Zagłębiakiem. Bo gdyby Nim był to doskonale wiedziałby, że PARZYBRODA nie była i nie jest tradycyjną zagłębiowską zupą!!! Parzybroda jest tradycyjną ŚLĄSKĄ zupą” – bulwersował się czytelnik o Nicku Wojtek, na dowód swych racji przytaczając linki do artykułów w sieci. Okazuje się jednak, że zasoby internetowe zawierają różnorakie teorie o pochodzeniu parzybrody. Zupa jest uważana jednocześnie za potrawę poznańską, kielecką, częstochowską, śląską, ale także zagłębiowską. Na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych została zapisana jako potrawa z województwa śląskiego. Czyli także z Zagłębia.

Zupa posłuży nie tylko do bicia rekordu. Przy okazji wielkiego gotowania, magistraty wpadły na pomysł pomocy ubogim. -W sobotę zupa będzie gotowana i sprzedawana za cegiełki na rzecz WOŚP. Będzie wtedy „zarabiać” na Orkiestrę. W niedzielę jednak chcielibyśmy ją spożytkować w nieco inny sposób - rozdając wszystkim Zagłębiakom. Gościom finału, ale także ludziom niezamożnym, bezdomnym, samotnym. Dlatego zapraszamy do Expo także organizacje charytatywne, pomocy rodzinie i bezdomnych. Nie chcielibyśmy, aby choć łyżka parzybrody się zmarnowała, skoro może być ciepłym posiłkiem dla wielu potrzebujących. Bardzo liczymy na ich obecność. Zupy na pewno dla nikogo nie zabraknie – zapewnia Marcin Bazylak.

Na sosnowieckim finale nie zabraknie także najbardziej charakterystycznej oznaki Orkiestry - światełka do nieba.

Ten post edytował kwintosz czw, 03 sty 2008 - 21:58
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
marcin.p
post czw, 10 sty 2008 - 12:20
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

No cóż, należy tylko miec nadzieję, że organizatorzy wyciągna wnioski na przyszłość. I za rok, dwa powalczymy nie tylko ze śląskim finałem wojewódzkim ale nawet... oj chyba się za daleko zagalopowałem.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
prezes   WOŚP 2008   czw, 03 sty 2008 - 11:42
:)   ^^ brakuje zrodla co znaczy regionalny final? Tyl...   czw, 03 sty 2008 - 13:43
Maryhna   nie rozumiem... to DG będzie miało osobną imprezę ...   czw, 03 sty 2008 - 14:02
filip13   to będzie w sosnowcu ale organizowane przez nasz U...   czw, 03 sty 2008 - 14:38
Maryhna   czyli lipa   czw, 03 sty 2008 - 14:46
szer   Z tego co mi wiadmo na całe zagłębie jest organioz...   czw, 03 sty 2008 - 16:54
kwintosz   No jeśli UM zaangażował się w tą imprezę więc na 8...   czw, 03 sty 2008 - 22:04
Sebastian22   CYTAT(kwintosz @ czw, 03 sty 2008 - 22...   czw, 03 sty 2008 - 22:19
szer   Jutro sie wszystkiego dowiem na temat wośpa w Zagł...   czw, 03 sty 2008 - 22:28
Dave   A ja właśnie wolałbym osobne imprezy w DG i Sosonw...   czw, 03 sty 2008 - 22:43
Karolyfer   Zgadzam się z Dave'em w kwestii relacji TVP, o...   czw, 03 sty 2008 - 22:49
Maryhna   no i trudno tu sie z davem nie zgodzić... ja rozum...   czw, 03 sty 2008 - 22:51
kwintosz   CYTAT(Dave @ czw, 03 sty 2008 - 22:4...   czw, 03 sty 2008 - 23:06
prezes   przepraszam za brak źródła: http://www.e-sosnowiec...   czw, 03 sty 2008 - 23:52
Bartek   Wszystko wskazuje na to że w Katowicach nie będzie...   czw, 03 sty 2008 - 23:58
Arbas   Zupą zagłębiowska jest zalewajka, której na Śląsku...   pią, 04 sty 2008 - 01:47
:)   strona -> http://demo.qbicone.com/ Biuro jest w...   pon, 07 sty 2008 - 18:53
Dave   I guzik! Od kulku dni na TVP Katowice (TVP Inf...   pon, 07 sty 2008 - 21:26
szer   Moze :). Któż to wie... Przecież TVP Katowice nie ...   pon, 07 sty 2008 - 21:40
savalas   szkoda, że DG, nie organizuje własnego finału. Po ...   wto, 08 sty 2008 - 12:13
picaro   Panie Savalas dodam tyle, że do Boysów w PKZ (z kt...   wto, 08 sty 2008 - 14:12
szer   @Savalas Twoje słowa mnie bardzo dziwią. Ja się ba...   wto, 08 sty 2008 - 15:23
siara   Ja tez sięc cieszę, że jest finał zagłębiowski. Sz...   wto, 08 sty 2008 - 15:47
szer   Siara, a czemu mają wyklnąć? :> Wreszcie Połudn...   wto, 08 sty 2008 - 15:57
siara   CYTATSiara, a czemu mają wyklnąć? ...   wto, 08 sty 2008 - 16:08
szer   Porcja wieści... Finał Zagłebiowski (albo jak kto ...   śro, 09 sty 2008 - 14:46
Padziu   CYTAT(szer @ śro, 09 sty 2008 - 14:4...   śro, 09 sty 2008 - 15:14
szer   Dostałem taką informację od sztabu... Mieliśmy mie...   śro, 09 sty 2008 - 15:28
manago   Niestety mam złe wieści. Zawiercie ma w tym roku f...   śro, 09 sty 2008 - 20:19
szer   Co nie zmienia faktu o którym mówiłem... Sztab w Z...   śro, 09 sty 2008 - 20:23
manago   Racja:) Myślę, że się wszystko uda   śro, 09 sty 2008 - 20:32
szer   Wszyscy powinni być zadowoleni. Jeden z policjantó...   śro, 09 sty 2008 - 20:38
savalas   mam tylko nadzieje, że impreza nie zmieni się w fe...   czw, 10 sty 2008 - 00:01
siara   To nie jest finansowa łatwizna! Aby byc konkur...   czw, 10 sty 2008 - 11:05
:)   Gdzie bedzie scena? Na parkingu czy wewnatrz hali?...   czw, 10 sty 2008 - 11:28
Arbas   Marzą mi się zespoły muzyczne, grające gratis na k...   czw, 10 sty 2008 - 11:17
siara   Chodziło mi o WOŚP! Po co robic 2 finały ...   czw, 10 sty 2008 - 11:39
:)   no i jestesmy razem, i z Zawierciem nawet nie powa...   czw, 10 sty 2008 - 12:09
siara   No cóż, należy tylko miec nadzieję, że organizator...   czw, 10 sty 2008 - 12:20
picaro   impreza charytatywna na szczytne cele, integrująca...   czw, 10 sty 2008 - 14:28
szer   Co do koncertu Feel to nie jestem pewien... Doszły...   czw, 10 sty 2008 - 15:50
picaro   Ja się cieszę   czw, 10 sty 2008 - 20:37
:)   CYTAT Wojewódzka impreza WOŚP w Zawierciu dziś K...   pią, 11 sty 2008 - 10:31
Krawiec   Strona zagłębiowskiego 16 finału WO...   nie, 13 sty 2008 - 13:59
savalas   muszę przyznać, że impreza dała radę, naprawdę dob...   nie, 13 sty 2008 - 21:55
szer   A ja powiem, że mnie sie tam podobało ;p. Przyszed...   nie, 13 sty 2008 - 22:42
Arbas   TV Katowice pokazała ogień pod kotłem, ogromną dre...   pon, 14 sty 2008 - 00:19
savalas   CYTAT(Arbas @ nie, 13 sty 2008 - 22...   pon, 14 sty 2008 - 09:22
filip13   fajne było to światełko do nieba. ciekawe, ile za ...   pon, 14 sty 2008 - 09:08
michu   Impreza ewoluuje. WOŚP stała się corocznym festyne...   pon, 14 sty 2008 - 09:54
:)   Nie bylem, ale cos tam bylo slychac nawet kolo mni...   pon, 14 sty 2008 - 10:39
szer   Sztaby były osobno... Osobny np. w WSB, w ZHP, w V...   pon, 14 sty 2008 - 12:37
:)   CYTATzaglebie.info Zagłębiowski finał WOŚP przesz...   pon, 14 sty 2008 - 13:49
Krawiec   http://www.zaglebie.info/zaglebie-dabrowsk...110-t...   pon, 14 sty 2008 - 13:54
syzio   Według mnie imprez sosnowiecko-dąbrowskich powinno...   pon, 14 sty 2008 - 18:54
siara   dąbrowsko - sosnowiecko - będzinskich! I powta...   pon, 14 sty 2008 - 19:30
:)   CYTAT(siara @ pon, 14 sty 2008 - 19...   pon, 14 sty 2008 - 22:15
szer   @siara - ale Będzin nie chciał się dołączyć do wsp...   pon, 14 sty 2008 - 19:40
siara   Wiem, wiem... Ale jednak szkoda Bedzina, bo jako r...   pon, 14 sty 2008 - 19:46
szer   Chodząc z puszką po ulicy tak samo sobie myślałem....   pon, 14 sty 2008 - 19:49
darco   Pozdrowienia z Sosnowca ! Pamiętajcie, że raz...   pon, 14 sty 2008 - 23:16
szer   Zauważyliśmy! Przynajmniej ja =]. Co mnie bard...   pon, 14 sty 2008 - 23:37
:)   CYTAT Dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy p...   pią, 18 sty 2008 - 11:00
Arbas   Może nie jest dla niektórych ważne ile zebrano? W...   pią, 18 sty 2008 - 13:07
Dave   Przestań żesz już marudzić Marudo! >:[   sob, 19 sty 2008 - 23:10
Sebastian22   Wg mnie musi być szoł żeby ludzie przyszli. Inacze...   nie, 20 sty 2008 - 10:54
szer   No i tutaj się zgadzam . Co by to była za zabawa, ...   nie, 20 sty 2008 - 11:09

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza