![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: nie, 06 sty 08 Nr użytkownika: 1,016 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam życzliwych i proszę o poradę - mam szansę przeprowadzić się do Ząbkowic (okolice ul. Szosowej). Sporo poczytałem o zanieczyszczeniach powietrza z HK i koksowni. Widzę, że w pobliżu jest też zakład tworzyw szt. Jak to jest w rzeczywistości? Da się oddychać ? :) I tak w ogóle jak się żyje, tzn. mieszka w Ząbkowicach. Dzięki za wszelkie informacje.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Moje zdanie jesrt takie że jak masz samochód albo lubisz spędzać dużo czasu w autobusach to spoko. Poprostu z Ząbkowic wszędzie jest dosyć daleko. Co do zanieczyszczenie to powiem tak: pracowałem kiedyś pod samą Hutą Katowice, teraz pracuję w ząbkowicach. Po samochgodzie widzę że w Ząbkowicach jakoś zdecydowanie szybciej osiada na nim brud. Faktem jest również że jest tam dosyć duży ruch samochodowy. Co do ludności autochtonicznej się nie wypowiadam bo nie przebywam tam poza godzinami pracy. Według mnie Ząbkowice nie są zbyt atrakcyjnym miejscem do zamieszkania ale to moje subiektywne odczucie.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: śro, 09 sty 08 Nr użytkownika: 1,024 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mieszkam przy ulicy Szosowej. Czyli jako jedyny z dotychczas wypowiadających się mam najwięcej do powiedzenia w tym temacie. Nie będę się rozpisywał, jak niektórzy to lubią, a podam same konkrety.
Najbardziej uciążliwe są na Szosowej dwie sprawy: 1. Bardzo duży ruch samochodowy ciężki tranzytowy na Zawiercie oraz naczep wywożących dolomit (ok. 1 mln ton rocznie) z pobliskiej kopalni dolomitu. Nie ma mowy o otwieraniu okien, czy spaniu przy otwartych oknach! 2. Bezpośrednia bliskość kopalni dolomitu: znaczne zapylenie okolicy przerabianym na miejscu kamieniem. Żółty pył wciska się wszędzie jak na Saharze, zalega na wszystkim w promieiu 2 km, wokół domów i w ich wnętrzu, również na poboczach i chodnikach, co widać gołym okiem! Dodatkowo dokuczliwy jest ciągły hałas emitowany przez młyny i wielkie rozdrabniacze kamienia dolomitowego. Kopalnia ma urzędowy zakaz pracy tylko w godzinach nocnych i niedziele - wywalczony przez zamęczanych mieszkańców Szosowej. Kopalnia zakończy wydobycie i przeróbkę dolomitu za jakieś 10 lat. Również prawdopodobnie w tym czasie powstanie jakaś obwodnica dla Ząbkowic. Do tego czasu lepiej się w te okolice nie przeprowadzać. Same Ząbkowice to senna dzielnica. Nic tu się nie dzieje, bo i dziać nie może. Mieszkańcy nawet nie potrafią od dwóch kadencji wybrać swojego radnego. Miasto robi z nimi i za nich co chce i jak mu wygodnie. I tak chyba wszystkim to odpowiada. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:40 |