IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Zamieszkać w Ząbkowicach?
tran
post nie, 06 sty 2008 - 20:14
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,016

Witam życzliwych i proszę o poradę - mam szansę przeprowadzić się do Ząbkowic (okolice ul. Szosowej). Sporo poczytałem o zanieczyszczeniach powietrza z HK i koksowni. Widzę, że w pobliżu jest też zakład tworzyw szt. Jak to jest w rzeczywistości? Da się oddychać ? :) I tak w ogóle jak się żyje, tzn. mieszka w Ząbkowicach. Dzięki za wszelkie informacje.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pozdrawiam
post pon, 07 sty 2008 - 03:39
Post #2

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

Generalnie myślę że akurat zakłady przemysłowe są najmniejszym problemem. Wpływ HK i Koksowni oczywiście jest dyskusyjny. Oczywiście w „potocznym rozumieniu” problemu przyjęło się że te 2 zakłady szkodzą i to bardzo. Badania wskazują że owszem szkodzą tylko że strefa opadu zanieczyszczeń jest kilkadziesiąt kilometrów dalej w rejonach potocznie uważanych za ekologiczne. Co do zakładów ERG z tego co ja słyszałem to generalnie borykają się one z wiecznymi problemami ekonomicznymi i mało co produkują a co za tym idzie nigdy nie słyszałem żeby były uciążliwe( w tym temacie niech się wypowie ktoś kto mieszka obok). A czy się da oddychać. W zimie raczej nie bo to dzielnica większości pozbawiona CO i generalnie pali się w piecach tym co popadnie.

Ja generalnie jakością powietrza bym się nie przejmował. Myślę że ważniejszym problemem tej dzielnicy są getta biedy, przestępczość szczególnie kolejowa, polityka naszego miasta która już od lat promuje przenoszenie wszelkiego „elementu” z innych dzielnic właśnie tam, duży ruch samochodów na ulicy Szoszowej. Ja nie chce oceniać, może się mylę, właściwie chciałbym się mylić . Proszę żeby jakieś długoletni mieszkaniec wypowiedział się, bo ja jestem z Mydlic, ale Ząbkowice również znam bardzo dobrze. Moje prywatne zdanie DG TAK Ząbkowice NIE. (z góry przepraszam wszelkich fanów Ząbkowic ale takie jest po prostu moje prywatne zdanie) Z drugiej strony dosyć dużo ludzi decyduje się na budowę lub kupno domu w tej okolicy gdyż niby to miasto a wszelkie atrakcje mieszkania na wsi zachowane. Dla przykładu na ulicy Kalinowej jest już na prawdę "willowo"

PS

Jak wiara z „Gdańskich” i z Ząbkowic jedzie na dicho w piątek i w sobotę autobusem 175 to są takie atrakcje, że cały GOP się chowa, ale nie chce mi się dalej straszyć.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 04:27
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza