![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciagle gadamy o odwolaniu Tala (HOT TOPIC :41: ). A gdyby tak kto inny zostal prezydentem :21: - np ktos z nas :salut: - co zrobilby dla miasta - oczywiscie wezmy pod uwage ograniczony budzet - taki krotki program najwazniejszych spraw. Dla mnie to by bylo :1) Rozpisanie konkursow na wszystkie stanowiska urzednicze :28: - niech ktos zasiada kompetentny :22: :23: :swir: :ufo:2) Dopilnowal budowy aqua parku, hali3) Wykupil ziemie pod grunt na Pogorie 44) Zrobil cos z tym dworcem :56: :59:5) Dogadal sie z Gean-tem co do budowy-ale nie hipermarketu a np centrum rozrywkowego - np kino :4:6) wsumie najwazniejsze a na koncu
![]() -------------------- |
|
|
![]() |
Guest_Anonymous_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Jestem finansistĄ...
Ja zaczĄŁbym porzĄdki od samego siebie, tj. od UrzĘdu Miasta. TkwiĄ w nim spore rezerwy finansowe. Wiecie dobrze, Że UM w DG to w 2002 r. najdroŻszy urzĄd w Polsce (nie liczĄc kosztÓw Pentagonu). NaleŻy zatem zweryfikowaĆ i maksymalnie uproŚciĆ obecne procedury obsŁugi obywateli (kŁania siĘTQM). Powinno zaowocowaĆ to redukcjĄ etatÓw. Ponadto naleŻy systematycznie wymieniaĆ kadry w urzĘdzie i nie myŚlĘtylko o kierownikach. Jest wŚrÓd szarych pracownikÓw zbyt wielu takich, ktÓrych jedynĄ "umiejĘtnoŚciĄ" jest fakt Że sĄ czyimiŚ krewnymi. Jest wiele typowych biurw ŻyjĄcych w kulturze pracy z lat 60. i 70. JeŚli widzieliŚcie film "Golasy" to rozumiecie o co mi chodzi. Np. o dĄbrowskiej geodezji gŁoŚno jest na Świecie... NaleŻy rÓwnieŻ obniŻyĆ wynagrodzenia na wszystkich szczeblach. ŁĄcznie spowoduje to pewne zmniejszenie kosztÓw i redukcjĘetatÓw. To drugie pozwoli na ŚcieŚnienie i przesuniĘcie urzĘdnikÓw powyŻej pierwszego piĘtra, tak aby na parterze i pierwszym piĘtrze UM i Rada Miejska zajmowaŁy tylko recepcje na dole, sale konferencyjne i co najwyŻej parĘniezbĘdnych pomieszczeĹ sŁuŻĄcych obywatelom. Natomiast caŁĄ resztĘnaleŻy jak najszybciej wynajĄĆ, tak aby uzyskaĆ dodatkowe korzyŚci. Mam nadziejĘ, Że umowa z Mitexem pozwala UM-owi na podnajem pomieszczeĹ... Kolejny pomysŁ: za korzystanie z parkingu przy UM (tego chronionego) pracownicy UM powinni pŁaciĆ... NastĘpnie naleŻy przejrzeĆ wszystkie umowy majĄce wpŁyw na budŻet miasta po to aby poznaĆ pŁynĄce z nich zagroŻenia dla realizacji budŻetu. NaleŻy zrobiĆ prognozĘbudŻetu z wyliczeniem cash flow na kaŻdy miesiĄc (nikt tego teraz nie robi) po to, by wiedzieĆ, czy ktÓregoŚ miesiĄca nie zabraknie pieniĘdzy, bo wydatki bĘdĄ wczeŚniej, a wpŁywy pÓĹşniej... NaleŻy traktowaĆ wszystkie jednostki podlegŁe pod UM jako jednĄ grupĘkapitaŁowĄ i sterowaĆ finansami wszystkich jednostek. JeŚli plany rzĄdowe wejdĄ w Życie to zakŁady budŻetowe bĘdĄ pŁaciĆ podatek dochodowy. NaleŻy stosujĄc tzw. inŻynieriĘfinansowĄ tak przesuwaĆ koszty miĘdzy jednostkami, aby Żaden z zakŁadÓw nie zapŁaciŁ ani grosza do fiskusa... Dopiero jakbym posprzĄtaŁ swoje podwÓrko mÓgŁbym ŚmiaŁo spojrzeĆ ludziom w oczy... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:53 |