![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
TEMAT WODA. CHYBA NAJŚMIESZNIEJSZY TEMAT W NASZYM MIEŚCIE. W DG ZAWSZE WODA JEST PRZEDMIOTEM ROZGRYWEK POLITYCZNYCH I DOSKONALE SIĘ NADAJE SIĘ DO SIANIA ZAMĘTU JAK Z TYM DOJAZDEM DO PARKU. CO O TYM MYŚLICIE. BO JA TYLKO WIECZNIE SŁYSZE O SUPER DROGIEJ WODZIE I PRZYJACIELACH LIPCZYKA Z NIEMIEC, TAJNYCH UMOWACH ITP. Z JEDNEJ STRONY DZIADEK WALCZY Z NIEMIECKIM PRZEDSIĘBIORSTWEM KTÓRE NAWET NIE MA PAKIETU WIĘKSZOŚCIOWEGO A Z DRUGIEJ STRONY SAM PODPISUJE SIE POD DECYZJA O PODWYŻCE CEN WODY I ŁATA BUDŻET SPRZEDAJĄC KOLEJNE AKCJE WODOCIĄGÓW. COS CHYBA TU ŚMIERDZI.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
Tomek, dlaczego piszesz, że spółka nie generowała zysku skoro ze sprawozdania z Monitora B wynika, że w roku 1999, 2000, 2002 spółka osiągała zyski. Strata była tylko w roku 2001 - i to przy rosnących przychodach spółki.
Nie jestem przeciwnikiem prywatyzacji, ale przyznasz chyba, że zagwarantowanie nabywcy udziałów tak wysokiej stopy zwrotu ma z wolnym rynkiem niewiele wspólnego. W takiej sytuacji (gdybym miał kasę) sam kupiłbym te udziały..... |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Tomek, dlaczego piszesz, że spółka nie generowała zysku skoro ze sprawozdania z Monitora B wynika, że w roku 1999, 2000, 2002 spółka osiągała zyski. Strata była tylko w roku 2001 - i to przy rosnących przychodach spółki. Nie jestem przeciwnikiem prywatyzacji, ale przyznasz chyba, że zagwarantowanie nabywcy udziałów tak wysokiej stopy zwrotu ma z wolnym rynkiem niewiele wspólnego. W takiej sytuacji (gdybym miał kasę) sam kupiłbym te udziały..... Zyski za okres sprzed prywatyzacji były raczej symboliczne i pozostawały w spółce, spółka ani razu nie wypłaciła dywidendy. Pisząc,że spółka nie generowała zysków użyłem pewnego skrótu myślowego;) michu ta prywatyzacja nie odbywała się pod stołem, były ogłoszenia, każdy mógł do niego przystąpić, do konkursu zgłosiło sie bodajże 5 firm, 3 złożyły oferty wstępne... Wyobraź sobie taką sytuację masz te 33 mln zł i je chcesz zainwestować w miejskie wodociągi: kupujesz pakiet mniejszościowy i... nie masz żadnego wpływu na politykę firmy, bo wciąż o spółce decydują poltycy miejscy, w których politycznym interesie jest, żeby cena wody była jak najmniejsza a co za tym idzie zysk spółki jak najmniejszy, co za tym idzie??? zainwestowałeś kupę kasy a nie masz nic do powiedzenia w spółce o zwrocie z inwestycji nie wspominając... Stąd wzięło się uprzywilejowanie udziałowca mniejszościowego co do decyzyjności i dywidendy Bez tego uprzywilejowania NIKT nie kupiłby tych udziałów - chyba się ze mną zgodzić, że byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto,(z punktu widzenia inwestora)? A w biznesie prezentów nikt nie robi. Przypomnę jeszcze, że wartość 100% udziałów PWiK przed prywatyzacją była szacowana przez dwóch rzeczoznawców i wyceniono ją na 20-50 mln zł w zależności od metody wyceny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:23 |