![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
No i widac, ze Talkowski zaczal trzasc gaciami. Nagle przypomnial sobie gdzie sa Gliwice, pojechal tam i zaczal normalnie rozmawiac. Efekt tego taki - ze podobno polibuda jednak bedzuie w dg. Coz...po raz kolejny widac jak tzw. noz na gardle mobilizuje do dzialania. Tyle, ze prezydent pewno tak sie tym zmeczyl, ze przez nastepne pol roku juz nic nie zrobi... :14:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Wszystko co zamieszczam to fakty a nie rewelacje. To sĄ dane staystyczne sprzĄdzane co pewien czas. I ja nie pisze o mniejszych chwilowych przyjĘciach tylko o trwaŁym corocznym zmniejszeniu liczby studiujĄcych osÓb na uczelniach paĹstwowych.
Ja dobrze znam tylko realia uŚ wydziaŁ pedagogiki. Mianowicie brak Ławek, brak parkingu, brak ksiĄŻek, brak jakiejkolwiek techniki, komputer z modemem to cud, sala gimnastyczna 10 na 10 metrÓw, kadra mega tempa ( wszyscy majĄ wiedze rodem z lat 80tych) czĘsto pijani, profesora na oczy nie widziaŁem, program nauczania z muzeum, no i super przeszklona aula bez otwieranych okien ktÓrej nie da siĘuŻywaĆ w sŁoneczny dzieĹ bo przebywanie w niej grozi udarem cieplnym. Do tego jeszce jest dziekanat czynny 2 godziny dziennie w ktÓrym i tak nic nie moŻna zaŁatwiĆ. PrzyjĘcia ograniczono w zeszŁym roku o poŁowe. Jednym sŁowem cyrk. JuŻ nawet wykŁadowcy Żarty sobie o tym wydziale wymyŚlajĄ. No a co do stypendium to dokŁadnie miaŁem na myŚli tych biedakÓw, bezrobotnych i rolnikÓw. Problem zaczyna siĘkiedy dochÓd przekracza na osobe w rodzinie te magiczne 570 zŁ. Dlatego na przykŁad w przedziale 570 - xxx moŻnaby wprowadziĆ tylko czĘŚciowĄ odpŁatnoŚĆ. PS w wsb wiĘkszoŚĆ studentÓw pochodzi z wioski. To raczej bardzo biedni ludzie ktÓrzy wŁaŚnie dlatego Że nie majĄ kasy studiujĄ w wsb. MieszkajĄ zbyt daleko aby dojeŻdzaĆ do katowic albo do krakowa. A od akademika taĹsze jest czesne w wsb. I takim sposobem w wsb znalazŁa siĘokoŁo poŁowa studiujĄcych ludzi. Reszta to takie leniuchy jak ja co im sie nie chce do katowic jeĹşdziĆ zarabiajĄ 700 zŁ , 320 zŁ zostawiajĄ w kasie wsb a reszte wydajĄ na dostatnie Życie. Ludzie majĄcy kase to moŻe jakieŚ 10% studentÓw. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:20 |