![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
No i widac, ze Talkowski zaczal trzasc gaciami. Nagle przypomnial sobie gdzie sa Gliwice, pojechal tam i zaczal normalnie rozmawiac. Efekt tego taki - ze podobno polibuda jednak bedzuie w dg. Coz...po raz kolejny widac jak tzw. noz na gardle mobilizuje do dzialania. Tyle, ze prezydent pewno tak sie tym zmeczyl, ze przez nastepne pol roku juz nic nie zrobi... :14:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Stypendium socjalne dla wszystkich chetnych? Ty chyba zartujesz. Warunki przyznawania stypendium socjalnego sa tak wysrubowane, ze dostaja je praktycznie tylko kombinatorzy i rolnicy. U nas na uczelni warunkiem jest chyba dochod nie wiekszy niz 500 zlotych na osobe (oczywiscie przed odliczeniem podatku i innych skladek). Zapewniam cie, ze malo jest ludzi mogacych temu sprostac (chyba ze sie ma obojga rodzicow bezrobotnych, albo pochodzi z wielodzietnej rodziny).
Co do uszczuplania oferty to robi sie to z powodu braku miejsca! Ostatnio dochodzi do tego, ze ludzie na studiach dziennych maja u nas na wydziale zajecia do 21! A co z wieczorowka? Po prostu jest tylu studentow, ze sie nie mieszcza i stad te dzikie godziny. Dlatego wprowadzane sa ograniczenia ilosci przyjmowanych studentow, zeby sytuacje jakos znormalizowac. Co do zamoznosci. To nie wiem skad wziales te rewelacje. Mnie by na pewno nie bylo stac zeby placic 2000 zl (albo i wiecej) za semestr nauki. Do tego jeszcze akademik (200 zl), jakies zarcie (wedle potrzeb) ... Popytaj ludzi z prywatnych uczelni gdzie pracuja ich rodzice albo oni sami - ciekawe ilu znajdziesz ludzi z wiosek, badz tez dzieci bezrobotnych (zapewniam cie, ze u mnie na uczelni jest kupa takich osob). W EU i USA ludzi stac na to. Maja dobrze rozwiniete stypendia i kredyty studenckie, a takze latwo dostepna prace dla studentow (chocizaby Niemcy, gdzie studenci pracuja na uczelni). Polska jest na razie za biedna. Takie jest moje zdanie. Wypowiadam sie na temat Polibudy Slaskiej, bo znam zasady tam panujace i wiem ze to co pisze jest prawda. Po co mam sie wypowiadac o np. UW skoro informacje (czesto nieprawdziwe) czerpe o nim tylko z prasy. Moze sa na tym forum studenci z innych uczelni niz Gliwicka. Niech oni tez sie wypowiedza. Bedzie porownanie. Nie chce mi sie jakos wierzyc, ze jedynie Polibuda Gliwicka oferuje studia za darmo, jest dobrze wyposazona, pozwala swojej kadrze sie rozwijac itp. Jesli tak, to jestem niezlym szczesciarzem i moze sobie tam jeszcze z 10 lat postudiuje ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:49 |