![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Slyszeliscie o pomysle utworzenia w dg opretki? Co wy na to?
Osobiscie uwazam to za dobry pomysl, choc raczej nie bede tam chodzil (nie kreci mnie taka muza :) ). Natomiast, przynajmniej wsrod mojej rodziny itd. dosc duzo jest osob (np moja mama), ktora z checia by chodzila na tego typu imprezy. Ciekawe co z tego wyjdzie. Czy dabrowa sie w koncu odchami?? ![]() Ten post edytował kwintosz sob, 15 wrz 2007 - 22:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
QUOTE ![]() Pałac w drogich opałach Źle się działo w Pałacu Kultury Zagłębia - tak wynika z dwóch kontroli, które kończą sprawdzanie decyzji podejmowanych przez byłego dyrektora PKZ Andrzeja Smogóra i jego zastępczynię Elżbietę Szymkowską. Kontrolerzy magistraccy wykryli m.in. poświadczenie nieprawdy w dokumentacji oraz niezgodne z przepisami wydatki. - Zawierane były umowy-zlecenia z różnymi osobami, podczas gdy te zadania powinny być wykonane przez pracowników pałacu. Dyrekcja nie przestrzegała również przepisów dotyczących zamówień publicznych - tłumaczy Bożena Słonka, naczelniczka wydziału nadzoru właścicielskiego i kontroli wewnętrznej UM. Pracownicy jej wydziału wykryli też w pałacu m.in. bezzasadne wypłacanie dodatków funkcyjnych pracownikom, którzy nie powinni ich otrzymać. Czy zawieszony już dyrektor Smogór będzie musiał się tłumaczyć w prokuraturze? - Z tą decyzją należy się wstrzymać do czasu przeanalizowania całej dokumentacji pokontrolnej. Ważne będą też opinie prawników oraz zalecenia pokontrolne RIO - dodaje Bożena Słonka. Regionalna Izba Obrachunkowa też ma wątpliwości. Sprawdza czy z budżetu gminy powinna być finansowana działalność zawodowej Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Na razie wiadomo, że wystawiane przez nią operetki kosztowały miasto około miliona złotych. - Sprawa kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia jest dość specyficzna, a ilość zebranych materiałów i dokumentów ogromna - mówi Katarzyna Skrzypek z RIO. - Raport pokontrolny liczy ponad 600 stron, dlatego trudno nam wypowiadać się szczegółowo na temat wszystkich ustaleń. Wczoraj dokument został podpisany przez PKZ i będziemy się nim dalej zajmować. Po analizie pojawią się konkretne zalecenia pokontrolne. Grzegorz Perz, który pełni obecnie obowiązki dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia, chce się dowiedzieć, ile tak naprawdę kosztowało miasto utrzymanie Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. - A przede wszystkim, czy wydawanie publicznych pieniędzy na realizację operetek nie było nadużyciem. W statucie Pałacu Kultury Zagłębia nie ma żadnego zapisu, że finansowanie tego typu przedsięwzięć, czyli występów zawodowych artystów, jest zadaniem gminy. I to właśnie wzbudziło szczególne zainteresowanie kontrolerów - mówi Grzegorz Perz. Były dyrektor Andrzej Smogór wszystkiemu zaprzecza. Twierdzi, że kontrolne ustalenia są po to, by znaleźć powód, uzasadniający odsunięcie go od pełnienia funkcji. - Z informacji, jakie otrzymałem wynika, że te kontrole wypadły dla nas pozytywnie. Nie pojawiły się żadne poważne zarzuty. Zgodnie z przepisami powinna mnie teraz zastępować wicedyrektor Elżbieta Szymkowska, ale została oddelegowana poza PKZ. Umowy o dzieło z różnymi osobami podpisywane były natomiast po konsultacji z prawnikiem, który nie miał do ich treści żadnych zastrzeżeń - odpiera zarzuty. Andrzej Smogór pozwał PKZ do sądu. Uważa, że powinien otrzymywać nadal wynagrodzenie oraz premię, którą mu cofnięto. - Mam aktualną umowę o pracę, podpisaną przez byłego prezydenta miasta Jerzego Talkowskiego, i uważam, że niewypłacanie mi należnych świadczeń jest niezgodne z przepisami. Dlatego postanowiłem dochodzić swoich praw na drodze sądowej - podkreśla Smogór. Jego pretensje spowodowały kontrolę Państwowej Inspekcji Pracy. - Kontrolerzy sprawdzili dokumentację i wszystko jest w porządku. Miałem też wizytę przedstawicieli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale i oni nie stwierdzili uchybień - mówi Grzegorz Perz. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl Haha to już zaczyna przypominać farsę.. Ehh.. a wszystkiemu winne Sabinki.. ![]() Ten post edytował kwintosz wto, 03 kwi 2007 - 22:10 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:14 |