![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Slyszeliscie o pomysle utworzenia w dg opretki? Co wy na to?
Osobiscie uwazam to za dobry pomysl, choc raczej nie bede tam chodzil (nie kreci mnie taka muza :) ). Natomiast, przynajmniej wsrod mojej rodziny itd. dosc duzo jest osob (np moja mama), ktora z checia by chodzila na tego typu imprezy. Ciekawe co z tego wyjdzie. Czy dabrowa sie w koncu odchami?? ![]() Ten post edytował kwintosz sob, 15 wrz 2007 - 22:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Ciąg dalszy zamieszania z dyrektorem PKZ:
QUOTE ![]() Dąbrowa Górnicza straciła na kulturze Odesłany na przymusowy urlop Andrzej Smogór, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia, naraził budżet Dąbrowy Górniczej na milion złotych straty - twierdzi jego następca Kontrowersje wokół osoby Smogóra pojawiły się pod koniec zeszłego roku, gdy bez konkursu powołany został przez ówczesnego prezydenta Dąbrowy Górniczej Jerzego Talkowskiego na stanowisko dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia. Umowa była dla niego bardzo korzystna i zapewniała etat do końca 2011 roku. - Zmianę warunków zatrudnienia zaproponowano mi, gdy zastanawiałem się nad odejściem do Teatru Wielkiego. Czemu miałem nie podpisać umowy, skoro sprawdzali ją prawnicy urzędu? - komentuje tę sprawę Smogór. Podobną jak on gwarancję pracy otrzymała też jego zastępczyni Elżbieta Szymkowska i trzech pracowników. Z początkiem tego roku, gdy Talkowski już przestał rządzić Dąbrową Górniczą, do PKZ-u wkroczyli kontrolerzy z magistratu. Chcieli zbadać, czy zalecenia przekazane przez nich dwa lata temu, gdy Smogór pełnił obowiązki dyrektora placówki, zostały zrealizowane. Wytknęli mu poświadczanie nieprawdy. Zarzucili, że wypłacał dodatki funkcyjne osobom, którym one nie przysługiwały, i naraził Pałac na straty. Dopatrzyli się też nieprawidłowości przy składaniu zamówień publicznych. Zasadność zarzutów potwierdzona została później przez Regionalną Izbę Obrachunkową. Od czasu rozpoczęcia kontroli obowiązki dyrektora objął Grzegorz Perz, a Smogór wysłany został na urlop. Chociaż nie można go zwolnić do końca 2011 roku, konkurs na nowego dyrektora został już ogłoszony. Perz jest oburzony postawą swego poprzednika: - Moim zdaniem nadużywał swych kompetencji. Powołana przez niego Zagłębiowska Scena Muzyczna przyniosła w ciągu 2,5 roku milion złotych straty. Nic dziwnego, że tak się stało, skoro zamiast zamówić plakaty u drukarza, dyrektor zlecał wykonanie projektu artyście ceniącemu się dziesięciokrotnie wyżej albo wynajmował za 44 tys. zł Salę Kongresową, a na biletach zarobił tylko 4 tys. zł. Latem jeździł ze spektaklami nad morze, zamiast grać w regionie. Można się zastanawiać, czy to jeszcze promocja, czy już niegospodarność - mówi Perz. Andrzej Smogór przyznaje, że wydawał na Scenę dużo, ale chciał, by była przedsięwzięciem profesjonalnym. Zapewnia, że zarabiała ona na siebie, a PKZ za jego rządów wyszedł z długów. Niedawno pozwał Pałac, że ten nie wypłaca mu premii. Wniesienie sprawy przeciwko Perzowi zapowiada z kolei Elżbieta Szymkowska, do niedawna prawa ręka Smogóra, która wczoraj została dyscyplinarnie zwolniona. Zarzuca Perzowi mobbing. - Jedyne, do czego mogę się przyznać, to fakt, że nie wykonałem zaleceń pokontrolnych sprzed dwóch lat. Zacząłem to robić, ale sprawa utknęła w magistracie - mówi Smogór. Urząd Miejski wstrzymuje się z działaniami, dopóki nie dostanie zaleceń od RIO. - Prezydent chce dokładnie zbadać sprawę, zasięgnąć opinii prawników, by nie ocenić sytuacji pochopnie. Konieczne będą jednak na pewno zmiany w regulaminach PKZ-u dotyczących wypłacania dodatków, zawierania umów i składania zamówień publicznych - mówi Bożena Słonka z Wydziału Nadzoru Właścicielskiego i Kontroli Wewnętrznej. Magdalena Warchala 2007-03-29 www.gazeta.pl Ten post edytował kwintosz czw, 29 mar 2007 - 23:50 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:12 |