![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
To ja się przyczepię jak mam w zwyczaju
![]() QUOTE Po wyrębie długo leżały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). Tak, czarne dęby to górna półka, ale... czym jest tzw. "czarny dąb"? Z pewnością nie powstanie on po choćby kilku latach leżenia w błocie (choć może ściemnieć, ale nie o barwę idzie ![]() natomiast wcześniejsze przypuszczenie może byc prawdziwe: QUOTE Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki. I to może byc źródło naszych czarnych dębow jak najbardziej ![]() ![]() Nie o barwę idzie, gdyż czarny dąb charakteryzuje się wielką twardością wynikającą z wysycenia solami żelaza. Aby te powolne procesy zaszły drewno dębowe musi bardzo długo przebywać w warunkach beztlenowych ( są na to szanse np. po zwaleniu się dębowego olbrzyma do rzeki, w torfowisko, w jezioro). Wiek czarnych dębów minimalny to takie kilka wieków leżakowania ![]() Tym samym jeśli w PKZ są intarsje czy boazerie z czarnego dębu to jak najbardziej może on pochodzić z Dąbrowy, ale nie jest to surowiec ze ściętych w latach 50-tych dębów. O ile mi wiadomo rejon Zielonej stanowił jeszcze na przełomie XIX i XX nieprzebyte moczary i bagna z jeziorkami śródleśnymi, a sama Przemsza szeroko rozlewała się tu w czasie wezbrań. Gdzies chyba nawet widziałem stare zdjęcie tego terenu ![]() Szczerze mówiąc szedłbym nawet o zakład, że pod dzisiejszym lasem rosnącym na Zielonej są i dziś czarne dęby ![]() ![]() A może ktoś słyszał lub miał okazję obserwować na turniejach - na zamku ogrodzienieckim działa "Bractwo Rycerskie Czarnego Dębu Ziemi Ogrodzienieckiej". P.S. Dami7, ja tak łatwo nie obrażam się ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 17 lut 2007 - 03:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:00 |