![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Dami7:
QUOTE @pulsatilla1214 Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną... ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dami7: ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Ja pisałem o drzwiach. Wiadomość tą posiadam od mojej Mamy, która mieszkała dziecięciem będąc w kamienicach na Zielonej. Przy okazji zapytam o park, czy pamięta jak wyglądał w powojennych (uściślę - po II wojnie światowej) latach. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_nddg_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 14:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() A co byście powiedzieli na powołanie do życia działu historycznego na forum? Taki zbiór ciekawostek z historii naszego miasta i regionu mógłby się może przydać np. dzieciom, którym w szkole zadano wypracowanie "Co wiesz o swoim mieście?". Mod: Takie prośby i pytania i propozycje zadajemy w odpowiednim do tego dziale: napisz tam właśnie o tym pomyśle. Ze swojej strony powiem że to może być ciekawe.. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 17:35 |
|
|
Guest_Uczeń_* |
![]()
|
Guests ![]() |
A co byście powiedzieli na powołanie do życia działu historycznego na forum? Taki zbiór ciekawostek z historii naszego miasta i regionu mógłby się może przydać np. dzieciom, którym w szkole zadano wypracowanie "Co wiesz o swoim mieście?". Ze swojej strony powiem że to może być ciekawe..[/color] A nie prościej po prostu wejść na stronę nddg? Tam znajdziecie prawie wszystko. Prawie, bo zdaję sobie sprawę, że dotarcie do takich informacji dotyczących historii miasta, jest dość trudne. Po co robić coś nowego - identycznego? Wydaje mi się, że lepiej w miarę możliwości, uzupełniać tamten zbiór. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:01 |