![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Dami7:
QUOTE @pulsatilla1214 Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną... ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dami7: ..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... ![]() P.S. Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą ![]() ![]() A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji ![]() ![]() Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Ja pisałem o drzwiach. Wiadomość tą posiadam od mojej Mamy, która mieszkała dziecięciem będąc w kamienicach na Zielonej. Przy okazji zapytam o park, czy pamięta jak wyglądał w powojennych (uściślę - po II wojnie światowej) latach. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_nddg_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Eeee, chyba się nie obraziłeś o te wojny punickie?! O Dębnikach pisał nddg nie ja. Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 14:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Skoro zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam: W końcu XVII wieku była to mała wioska. Kolonia powstała około 1865 roku, podczas uruchamiania odkrywkowych kopalń węgla "NOWA" i "ŁABĘCKI". W 1880 roku w kolonii uruchominiono nową kopalnię węgla "JAN", należącą do niejakiego Łapińskiego, a następnie do firmy "Sukcesorowie hr. Walewskiego". Kolonia położona była za linią kolejową w północnej cześci Dąbrowy, pomiędzy dzisiejszym dworcem kolejowym PKP Dąbrowa Górnicza - Główna , a kolonią Korzeniec. Składała się z domków budowanych samodzielnie przez górników. Ruch budowlany osłabł w wyniku zamknięcia kopalni "JAN". Kolonię przyłączono do Dąbrowy Górniczej w 1923 roku. Czyli prościej mówiąc to obecna ulica Limanowskiego i część Robotniczej oraz Pękalskich. Jak ktoś wcześniej napisał, dęby te stały między innymi przy trakcie wiodącym w stronę obecnego Parku "Zielona". Po ryrębie długo leżakwały w błocie, by stać się materiałem na boazerie w niektórych salach PKZ. Czarne dęby to górna półka jeżeli chodzi o materiał budowlany (dekoracyjny). A co do parku, to powstał długo przed II ws. Był już wtedy basen, nawet mostek nad Przemszą był, tylko tyle że drewniany a rzeka nie miała uregulowanego koryta, tworząc rozlewiska. Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Z tego wynika, że mówimy o tych samych dębach ![]() ![]() ![]() A co byście powiedzieli na powołanie do życia działu historycznego na forum? Taki zbiór ciekawostek z historii naszego miasta i regionu mógłby się może przydać np. dzieciom, którym w szkole zadano wypracowanie "Co wiesz o swoim mieście?". Mod: Takie prośby i pytania i propozycje zadajemy w odpowiednim do tego dziale: napisz tam właśnie o tym pomyśle. Ze swojej strony powiem że to może być ciekawe.. Ten post edytował kwintosz pią, 16 lut 2007 - 17:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:53 |