![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja sŁucham prawie kazdego gatunku muzyki, no moŻe wyŁĄczajĄc metal, muzyke klasycznĄ, disco polo, jazz i blues.
![]() Z rocka to sŁucham najczesciej Kazika ![]() A czasami to i Bob Marley poleci... Ostatnio zaŚ sciĄgnoŁem sobie pare piosenek ..........Marka Grechuty ![]() ZauwazyŁem tez ze caŁkowicie zaprzestaŁem juz od dwÓch lat kupowaĆ jakiekolwiek kasety i kompakty, teraz tylko Winamp i muza z kompa. Dawniej sŁuchaŁem duŻo techno , ale to powoli sie zmieniŁo, przestaŁem po dyskotekach jezdziĆ, chociaŻ nie ma to jak posŁuchaĆ WestBama lub dobrych kawaŁkÓw z Love Parade i Mayday. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
WypowiedĹş yearh i moje muzyczne preferencje - czyli najdŁuŻszy post w moim Życiu.
Tak jak powiedziaŁ Misiek , kolega Yearch skupiŁ siĘna krytyce HH, a nie na swoich preferencjach muzycznych. NajwyraŻniej jednak spŁyciŁ i zaweziŁ temat - widaĆ , Że nie wie o czym mÓwi - ale nie ma tego zŁego... IstotĄ HH jest przekaz mÓwiony, rapowany , a nie wirtuozeria instrumentalna. Kilka lat temu gigant polskiego jazzu Urbaniak powiedziaŁ, Że HH stanie siĘelitĄ wŚrÓd gatunkÓw muzycznych i przyĆmi wszystko inne. MÓwiŁ wÓwczas o ogromnej sile wolnego , nieskrĘpowanego przekazu . Jak sie dzisiaj okazuje miaŁ sporo racji . Np w regge teŻ masz dwa rify na krzyŻ, a muzyka jest ponaczasowa - widaĆ coŚ w niej jest i jest to prawdopodobnie fun, lekkosĆ , radosĆ Życia ale teŻ bunt przeciw konsumpcyjnej kulturze zachodu. W HH tak jak powiedziaŁ Misiek wyraŻa bunt mŁodzieŻy w czasach kryzysu ekonomicznego i coraz to wymyŚlnych podniet swiata kapitalistycznego , ktÓrych ta mŁodziez nie jest w stanie osiĄgnĄĆ. Dlatego podziemie , dlatego Świat alternatywny. Inne Środki wyrazu ale klimat ten sam jak na poczĄtku lat 80- tych. Koncentracja na sŁowie , to siŁa polskiego ale teŻ np francuskiego HH - z ktÓrego Polacy czerpiĄ wzorce. PosŁuchaj takich squadÓw jak ostr, wwo czy fisz ( syn waglewskiego o ile wiesz kto to jest ) a przekonasz siĘ, Że HH to nie taki prymitywizm jak ci siĘwydaje. Jest teŻ HH bardziej bogaty muzycznie , np jankeska kapela Tab Two - poŁĄczonie hh z funky i jazz. W HH jest siŁa , ktÓrĄ mozna jĄ ukierunkowaĆ zarÓwno na "10" i HWDP albo na pozytywna akcje . HH to nie jest muza zŁa z definicji dowodem na to takie squady jak thinkadelic albo jakies katolickie , ktÓrych nie znam . Ostatnio nawet sŁyszaŁem ,Że w Watykanie wystĄpili B- boye (taneczna odniana HH), wiĘc o sprawa jest bardziej skomplikowana niŻ sie koledze wydaje. Ufff chyba trzeba powiedzieĆ wreszcie coŚ o swoich gustach ... Ostanio niczego nie sŁucham do tego stopnoia Żeby kupic czy sciĄgnĄc pŁytĘale podoba mi sie siĘczĘŚĆ wykonawcÓw polskiej sceny HH . (wspomniani Fisz, Mezzo , WWO, OSTR) i chyba poczynie jakieŚ starania. PozostajĄc w naszym kraju ostanie muzyczne ciekawostki to Sistars, Cool Kids of Death. Nie cierpiĘdiscopolowego rocka typu Blue Cafe, Ich Troje, Łzy. Do polskiego britpopu mam mieszany stosunek tzn jedynie myslovitz i niektÓre kawaŁki. Z muzyki nastrojowej Anna Maria Jopek z Pat'em Matheny . Z zagranicy ostatnio krĘci mnie muza na pograniczu hause, funky , jazz - ogÓŁnie to co zapodaje Korsak na 3-ce. WpdajĄ mi rÓwniez w ucho prawie wszystkie pochodne grunge typu Linkink Park czy Evanesens. Z wysp jedynie Robbie Williams. Natomiast jest w mojej duszy muzyka ponadczasowa , ktÓrĄ trzeba poleciĆ mŁodzieŻy : Polska (punk, rock, regge, blues) Dezerter, Armia, Kult Maanam, Lombard, L. Pank, Perfekt T.Love, BigCyc, Bielizna Izrael, Bakszysz, Daab, Brygada Kryzys Closterkeller, Hey, DŻem (stary) (inne) J. Kiepura, piosenki Szpilmana, Trebunie-Tutki, E. Bem , Urbaniak , Krzysztof Krawczyk ;-) ... Zagranica ( rock, folk, instrumental ) Faith no more, Nirvana, Red hot chilli pappers Shined o Conor , U2, Clannad , Enya , Midnight oil , Radiohead , Enio Moricone, JM Jarre, Vangelis, M.Oldfield, DM, Prodigy . The Doors , Pink Floyd , Cris Rea, Sting, Rod Steward ... (inne) Luis Amstrong i Duke Ellington JednĄ kategoriĘpominaŁem, jest to muzyka powaŻna , nie chcĘsie wygŁupiaĆ z wymienianiem kompozytorÓw ale w niektÓrych kawaŁkach jest naprawdĘfull energii . Ja ze spokojnym sumieniem polecam 4 pory roku Vivaldiego w wykonaniu Nigela Kennedy czyli jednago z najwybitniejszych skrzypkÓw w historii zwanego "Punk Pagganini" - Nirwana i Metallica razem wziĘte wymiĘkajĄ. ![]() GorĄco polecam ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:57 |