![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja sŁucham prawie kazdego gatunku muzyki, no moŻe wyŁĄczajĄc metal, muzyke klasycznĄ, disco polo, jazz i blues.
![]() Z rocka to sŁucham najczesciej Kazika ![]() A czasami to i Bob Marley poleci... Ostatnio zaŚ sciĄgnoŁem sobie pare piosenek ..........Marka Grechuty ![]() ZauwazyŁem tez ze caŁkowicie zaprzestaŁem juz od dwÓch lat kupowaĆ jakiekolwiek kasety i kompakty, teraz tylko Winamp i muza z kompa. Dawniej sŁuchaŁem duŻo techno , ale to powoli sie zmieniŁo, przestaŁem po dyskotekach jezdziĆ, chociaŻ nie ma to jak posŁuchaĆ WestBama lub dobrych kawaŁkÓw z Love Parade i Mayday. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: śro, 11 lut 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 45 ![]() |
Mowi sie, ze " muzyka lagodzi obyczaje ". Wiele w tym prawdy, ale czy do konca? no to sie okaze.
To co za chwile napisze, pewnie niejednego z Was przyprawi o zawrot glowy, palpitacje serca badz rozsiredzi niemilosiernie. Z jednej strony to dobrze: bo nie mozna sie ze wszystkim wszedzie zgadzac... Z drugiej strony: mam ndzieje, ze beda to " nerwy kontrolowane " a dyskusja na powzyszy temat przebiegac bedzie w spokoju. Na co zreszta licze. Otoz: na poczatku trzeba chyba powiedziec, ze nikogo nie mozna do niczego zmuszac. Jesli sie komus cos nie podoba to O.K. Jego sprawa. Niech tylko uszanuje zdanie innych. Tak sie jakos sklada, ze gdzie sie nie obejrze (nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy jest tego jakis inny powod) wszyscy sie przechwalaja jakiego to hip hopu nie sluchali. Tak jakby poza hip hopem nic innego nie bylo. I tak sie nad tym zastanawiam: na czym polega fenomen tego gatunku muzycznego? Co moze podobac sie w tak prymitywnym rodzaju muzyki? Przeciez rapowac moze kazdy: nie mowie, spiewac, tylko rapowac. Teskt w takich utworach niejednokrotnie praktycznie wyszczekany; najczesciej o niczym. Muzyka? albo jakas komputerowa albo... zywcem skopiowana od innych wykonawcow ( wypadalo by zapytac ilu polskich hip hopowcow ma swoja wytwornie plyt winylowych a ilu korzysta z produktow zaporzyczonych ). Teledyski podobnie jak teksty: zadne. Co za sztuka nakrecic 5 minutowy filmik kamera VHS? kazdy to potrafi. A co w teledyskach? najczesciej piekne kobiety tanczace wokol "artysty". Szkoda tylko, ze twarz artsyty wyraza taki stan, jakoby to artysta byl odwiecznym prawiczkiem. Kiedys, aby byc dobrym muzykiem, w dobrym tonie bylo ukonczenie jakiejs szkoly muzycznej. Czytanie nut i gra na jakims instrumencie byla na porzadku dziennym. A hiphopowiec? co on umie? Pozostaje miec nadzieje, ze ukonczyl szkole. Podstawowa. Ale nie ma co wieszac posow na hip hopie. Niestety w ostanich czasach ( od roku chyba '99 ) nie pojawila sie w sprzedazy ani jedna dobra plyta dobrego artysty. Kazdy rodzaj muzyki sie generalnie stacza. Przykladow podawac nie ma sensu bo pisac bym musial chyba jeszcze tydzien. Cale szczescie: ze w kazdej chwili mozna wrocic do swoich starych archiwow ( jesli takowe sporzadzilo kiedys - i nie mam tu na mysli plyt z muzyka w formacie MP3 ) plyt winylowych badz CD z kawalkiem naprawde dobrej muzyki. Muzyki przez duze M. Dla przykladu: kilka pozycji: Led Zeppelin, Pink Floyd, stare plyty Metallici, nie wspominajac juz Queen czy Rolling Stones'ow, Gunsi. Sa tez przeciez polscy wykonawcy: Dzem, Kult, stary T.Love. Sa tez mniej znani: jak Grechuta, Niemen, S. Borys. Kady slucha tego, co chce. I dobrze. Szkoda bylo by tylko byc ograniczonym i miec klapki na .. uszach na wlasne zyczenie. Proponuje czasem oderwac sie od monotonii hip hopu i posluchac czegos bardziej wartosciowego. Koncze juz swoj zapewne nudny wywod. Zrobicie jak zechcecie. Muzyka jest tematem, na ktory pisac mozna byc ciagle. I tak, bylo by to za malo. Tak jak mowie, pisac o muzyce... o muzyce w najczystszej postaci. Nie o pustych "recytacjach" do ktorych dorabiana jest cala filozofia... Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:57 |