![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Jako że mój protest przeciw propagowaniu inicjatyw Ruchu Autonomii Śląska na forum DG potraktowano jako OT w temacie o bytomskim lwie, chciałem dokończyć dyskusję tutaj.
Po pierwsze co sądzicie o ruchu separatystycznym na Śląsku i jego działalności na terenie Zagłębia (nie wszycy być może wiedzą, że z tej organizacji startowało do sejmiku kilka osób w okręgu sosnowieckim w tym jedna z DG) ? I pytanie szczegółowe (wykasowane) będące kontynuacją polemiki z " : ) " z czym częsciowo miał rację duchowy przywódca RAŚ Kazimierz Kutz określając na łamach Dziennika Zachodniego Zagłębiaków jako barbarzyńców, azjatów, czekistów i ubeków ? Możesz uzasadnić w jakiej częsci się z nim zgadzasz ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: sob, 16 gru 06 Nr użytkownika: 371 ![]() |
1. To fakt, że Kazimierz Kutz był kojarzony przez media ogólnopolskie z RAŚ zanimcokolwiek miał z nami wspólnego. Teraz związki ideowe są zdecydowanie bliższe, bowiem Kutz jednoznacznie poparł autonomię. Bo o autonomię tu chodzi, a nie o narodowość. W RAŚ zapewne przewagę mają osoby deklarujące narodowość śląską, ale nie jesteśmy organizacją ani narodową, ani etniczną. Na naszych listach w ostatnich wyborach znalazł się Krzysztof Karwat, który do idei narodowości śląskiej odnosi się krytycznie, ale popiera dążenie do autonomii. RAŚ popiera zabiegi o uznanie śląskiej narodowości, wychodząc z założenia, że państwo powinno przyjmowac do wiadomości istniejącą realnie tożsamość. Nie jest to jednak cel statutowy.
2. Musiałbyś zacytować te teksty, bo trudno mi się odnieść do tak ogólnego zarzutu. Jeżeli takie teksty się znalazły, to była to zapewne publicystyka podpisana przez konkretnych autorów. Przyjęliśmy zasadę, że w swoim biuletynie czy na stronach prezentujemy indywidualne poglądy, które mogą się między sobą poważnie różnić. Osobiście uważam, że przydałoby się może mniej liberalne podejście. Z drugiej strony zbyt daleko idąca polityczna poprawność zabija dyskusję. Trudno znaleźć złoty środek. I mam z tym pewien problem. Tak jak np. z książkami Dariusza Jerczyńskiego, który jest członkiem RAŚ, ale swoje publikacje wydaje prywatnie. Mimo to są z nami kojarzone. Z tego co wiem, ta legenda internetu, o której piszesz, nie jest członkiem RAŚ. Jest natomiast zalogowany na naszym folrum. 3. Nie sądzę, by młodzi ludzie, któzy zaczynają dominowac w RAŚ, kierowali się poczuciem krzywdy. Było ono silne w starszym pokoleniu, ciężko doświadczonym po 1945 roku. Akurat RAŚ coraz silniej propaguje odel śląskości pozbawionej kompleksów, odchodzącej od jarmarcznych schematów. Tak przynajmniej to widzę. Trudno dążyć do autonomii nie działając w opozycji do władz centralnych. W końcu to ich kompetencje chcemy uszczuplić. "Warszawa" często pojawia się po prostu jako symbol centralnych instytucji. Zresztą coraz rzadziej, bo w ostatnich materiałach RAŚ użyliśmy pojecia "warszawka" lub "centrala". 4. Tekst jest utrzymany, moim zdaniem, całkowicie w duchu RAŚ. Odkąd pamiętam podkreślaliśmy, że należy zachowac tożsamość i śląską i zagłębiowską. Kibiców nie nazwałbym naszym radykalnym zapleczem. Owszem, sympatycy Ruchu wywieszają na niektórych meczach baner RAŚ, a wielu z nich deklaruje poparcie dla naszego stowarzyszenia. O naszym stanowisku decydują jednak nasze władze a nie klub kibica. 5. Tekst na naszych stronach zatytułowany jest "Warszawo, oddaj naszego lwa". Moim zdaniem został on zagrabiony, bo uważam, że drenaż dóbr kultury z różnych części Polski miał taki wymiar. Przy okazji. Pisałeś o obiektach, które z Zagłębia trafiły do śląskich miast. Mógłbyś podać szczegóły? Pozdrowienia zza Brynicy :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:54 |