IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ruch Automomii Śląska w Zagłębiu?
Krawiec
post śro, 06 gru 2006 - 02:19
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 21

Jako że mój protest przeciw propagowaniu inicjatyw Ruchu Autonomii Śląska na forum DG potraktowano jako OT w temacie o bytomskim lwie, chciałem dokończyć dyskusję tutaj.

Po pierwsze co sądzicie o ruchu separatystycznym na Śląsku i jego działalności na terenie Zagłębia (nie wszycy być może wiedzą, że z tej organizacji startowało do sejmiku kilka osób w okręgu sosnowieckim w tym jedna z DG) ?

I pytanie szczegółowe (wykasowane) będące kontynuacją polemiki z " : ) " z czym częsciowo miał rację duchowy przywódca RAŚ Kazimierz Kutz określając na łamach Dziennika Zachodniego Zagłębiaków jako barbarzyńców, azjatów, czekistów i ubeków ? Możesz uzasadnić w jakiej częsci się z nim zgadzasz ?

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Szymek
post sob, 16 gru 2006 - 11:49
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 371

Witam,

od razu muszę zaznaczyć, że zalogowałem się na Waszym forum ze względu na dyskusje prowadzone na temat Ruchu Autonomii Śląska, organizacji, w której działam dość aktywnie od kilku lat.
Szereg pojawiających się tu opinii wymaga sprostowania.
1. Kazimierz Kutz nie jest liderem, ani nawet członkiem RAŚ. Od pewnego czasu deklaruje natomiast swoje poparcie dla idei autonomii i dla samego Ruchu - np. w dzisiejszym wywiadzie w ogólnopolskim wydaniu "Gazety Wyborczej".
2. Nie znam jakichkolwiek oficjalnych wypowiedzi RAŚ, które można by uznać za obraźliwe w stosunku do Zagłębiaków. Ruch jako taki Zagłębiem raczej się po prostu nie zajmuje. Uznaje istnienie pewnych wspólnych interesów, ale widzi w Załębiu inny region, o odrębnej tradycji i specyfice.
3. Zauważyłem, że traktujecie postulat autonomii wyłącznie w kategoriach historycznych. Rozejrzyjcie się po współczesnym świecie. To ogólnoeuropejska tendencja.
4. RAŚ w kwestii związku miast zajął stanowisko dośc ostrożne: http://www.raslaska.aremedia.net/index.php...7&Itemid=15
O podziękowaniach dla Dorna nie może być mowy.
5. Zaskoczyły mnie wypowiedzi Krawca na temat inicjatywy związanej z odzyskaniem bytomskiego lwa. Po pierwsze, stroną w sporze są obecnie władze miasta Warszawy, a więc hasło "Warszawo, oddaj lwa" jest na miejscu. Po drugie, RAŚ zajmuje się od lat promocją górnośłaskiego dziedzictwa kulturowego, więc dlaczego nie miałby zabierać głosu w tej sprawie? Zwłaszcza, że innym się zwyczajnie nie chce. Dodam, że przewodniczący RAŚ jest historykiem sztuki, co pewnie też nie pzostaje bez wpływu na kierunek działania stowarzyszenia.

Tyle na początek, ale chętnie służę wyjaśnieniami wszelkich interesujących Was kwestii związanych z RAŚ.

+Quote Post
Krawiec
post sob, 16 gru 2006 - 15:08
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

Witam Szymku!

QUOTE(Szymek @ Dec 16 2006, 11:49 AM) *
Witam,

od razu muszę zaznaczyć, że zalogowałem się na Waszym forum ze względu na dyskusje prowadzone na temat Ruchu Autonomii Śląska, organizacji, w której działam dość aktywnie od kilku lat.

Szereg pojawiających się tu opinii wymaga sprostowania.
1. Kazimierz Kutz nie jest liderem, ani nawet członkiem RAŚ. Od pewnego czasu deklaruje natomiast swoje poparcie dla idei autonomii i dla samego Ruchu - np. w dzisiejszym wywiadzie w ogólnopolskim wydaniu "Gazety Wyborczej".
Nikt nie twierdził tu, że Kutz jest liderem, ja go oreśliłem mianem duchowego przywódzcy, czyli osoby która jest bardziej popularna od J.Gorzelika, a więc jeśli się utożsamia (co prawda różnie z tym bywa , w zależności od sytuacji) z narodowością śląska, to jest jako najbardziej popularna osoba z tego kręgu osobą najbardziej opiniotwórczą.

2. Nie znam jakichkolwiek oficjalnych wypowiedzi RAŚ, które można by uznać za obraźliwe w stosunku do
Zagłębiaków. Ruch jako taki Zagłębiem raczej się po prostu nie zajmuje. Uznaje istnienie pewnych wspólnych interesów, ale widzi w Załębiu inny region, o odrębnej tradycji i specyfice.

A ja wiele razy czytałem teksty podrzucanych na forum GW przez niejakiego Arnolda7 tudzież Arnolda Rajze
zamieszcanych na waszej stronie, które ogólnie mówiły o wyższości cywilizacyjnej Śląska nad Zagłebiem, i w których zniekształca sie naszą historię - pisząc o Czerwonym Zagłębiu w kontekście Gierka i o przybyszach z podkieleckich wsi - czyli o migracji do Zagłębia. A tak z ciekawości czy pan Rajza należy do RAŚ-u?

3. Zauważyłem, że traktujecie postulat autonomii wyłącznie w kategoriach historycznych. Rozejrzyjcie się po współczesnym świecie. To ogólnoeuropejska tendencja.

Inaczej nie da się go traktować, nie możemy wg mnie przyjąć jednego śąskiego uniwersum kulturowego, wrazz poczuciem śląskiej krzywdy zwłaszcza że jesteśmy obwiniani za tę krzywdę. Nie chcemy też budować swojej tożsamości w opozycji do kogoś, ani do Was Ślązków ani do Warszawy. Tak przynajmniej wytyczył to Związek Zagłębiowski i moja skromna osoba popiera taki rodzaj regionalizmu.

4. RAŚ w kwestii związku miast zajął stanowisko dośc ostrożne: http://www.raslaska.aremedia.net/index.php...7&Itemid=15
O podziękowaniach dla Dorna nie może być mowy.

Bardzo dobry tekst, w duchu samorządności dobrze pojętej. Zastanawiam się dlaczego się pojawił. Czyżby wasze radykalne zaplecze czyli Oberschlesierzy z Cichej i Bukowej was przytarli o to, że akceptujecie miksowanie Śląska z gorolstwem?

5. Zaskoczyły mnie wypowiedzi Krawca na temat inicjatywy związanej z odzyskaniem bytomskiego lwa. Po pierwsze, stroną w sporze są obecnie władze miasta Warszawy, a więc hasło "Warszawo, oddaj lwa" jest na miejscu. Po drugie, RAŚ zajmuje się od lat promocją górnośłaskiego dziedzictwa kulturowego, więc dlaczego nie miałby zabierać głosu w tej sprawie? Zwłaszcza, że innym się zwyczajnie nie chce. Dodam, że przewodniczący RAŚ jest historykiem sztuki, co pewnie też nie pzostaje bez wpływu na kierunek działania stowarzyszenia.

"Warszawo oddaj lwa" byłoby ok natomiast "Warszawo oddaj zagrabionego lwa", to już wpisuje się w schemat populistyczny.

Tyle na początek, ale chętnie służę wyjaśnieniami wszelkich interesujących Was kwestii związanych z RAŚ.

Trzymam za słowo i pozdrawiam.

--------------------

+Quote Post

Posty w temacie
Krawiec   Ruch Automomii Śląska w Zagłębiu?   śro, 06 gru 2006 - 02:19
Bathurst   "Pomóżmy Bytomianom i zasiejmy ferment" ...   śro, 06 gru 2006 - 23:25
pulsatilla1214   Przy okazji kampanii wyborczej nie umknęło to nasz...   pią, 08 gru 2006 - 04:44
Krawiec   @Pusatilla Analiza problemu dogłębna. ...   pią, 08 gru 2006 - 12:48
pulsatilla1214   Zgadzam się z Tobą całkowicie. Dokonałem pewnych ...   pią, 08 gru 2006 - 13:47
Krawiec   Oczywiście masz rację, w gorączce nawet takie błęd...   pią, 08 gru 2006 - 14:06
Dejmon   Na ciekawy artykulik przypadkiem natrafiłem, do kt...   pią, 08 gru 2006 - 18:42
Mick   A jakby RAŚ zdołał wywalczyć autonomię, to DG i in...   pią, 08 gru 2006 - 22:58
Krawiec   @mick Jeśli RAŚ wywalczy autonomi...   sob, 09 gru 2006 - 17:55
Bathurst   W sprawie RAŚ-iu jeszcze dwa zdania. Chyba otwo...   pią, 08 gru 2006 - 23:39
vacu   QUOTE(Bathurst @ Dec 8 2006, 11:39 PM) W ...   sob, 09 gru 2006 - 17:00
kwintosz   Co do tego meczu, to także taka nazwa dru...   sob, 09 gru 2006 - 19:36
Krawiec   QUOTE(kwintosz @ Dec 9 2006, 07:36 PM) Al...   nie, 10 gru 2006 - 16:10
Arbas   Do Krawiec Kto Ci powiedział, że istnieje język śl...   czw, 14 gru 2006 - 22:47
Mick   QUOTE(Arbas @ Dec 14 2006, 10:47 PM) Gaze...   pią, 15 gru 2006 - 00:01
Arbas   Do QUOTE Powiadasz, że nikt nie wie co to Zagłęb...   pią, 15 gru 2006 - 20:41
Krawiec   QUOTE(Arbas @ Dec 15 2006, 08:41 PM) Do Q...   sob, 16 gru 2006 - 11:07
Szymek   Witam, od razu muszę zaznaczyć, że zalogowałem si...   sob, 16 gru 2006 - 11:49
Krawiec   Witam Szymku! QUOTE(Szymek @ Dec 16 2006...   sob, 16 gru 2006 - 15:08
Szymek   1. To fakt, że Kazimierz Kutz był kojarzony przez ...   sob, 16 gru 2006 - 15:42
Krawiec   Obiekty będące dziedzictwem kultury zagłębiowskiej...   sob, 16 gru 2006 - 17:22
Szymek   W Bytomiu nie ma Muzeum Górnictwa. Czy te eksponat...   sob, 16 gru 2006 - 17:58
Krawiec   Przeniesiono całe Muzeum do Bytomia. Obecnie w Byt...   sob, 16 gru 2006 - 18:15
Szymek   OK. Doczytałem. Żeby było ciekawiej, na sosnowieck...   sob, 16 gru 2006 - 18:27
Krawiec   możesz podac linka na jakim portalu i kto pisze?   pią, 22 gru 2006 - 21:25
Szymek   www.sosnowiec.info.pl/modules/news/news_view.php%3...   czw, 28 gru 2006 - 18:16
Arbas   Do Pulsatilli Witaj! Zwracasz mi uwagę, że s...   pią, 29 gru 2006 - 16:13
Szymek   Dążenie do autonomii może być całkowicie niezależn...   pią, 29 gru 2006 - 16:35
Arbas   Witaj Pulsatilla! A jednak wiedziałeś "co...   sob, 30 gru 2006 - 12:02

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:56
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza