![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Jako że mój protest przeciw propagowaniu inicjatyw Ruchu Autonomii Śląska na forum DG potraktowano jako OT w temacie o bytomskim lwie, chciałem dokończyć dyskusję tutaj.
Po pierwsze co sądzicie o ruchu separatystycznym na Śląsku i jego działalności na terenie Zagłębia (nie wszycy być może wiedzą, że z tej organizacji startowało do sejmiku kilka osób w okręgu sosnowieckim w tym jedna z DG) ? I pytanie szczegółowe (wykasowane) będące kontynuacją polemiki z " : ) " z czym częsciowo miał rację duchowy przywódca RAŚ Kazimierz Kutz określając na łamach Dziennika Zachodniego Zagłębiaków jako barbarzyńców, azjatów, czekistów i ubeków ? Możesz uzasadnić w jakiej częsci się z nim zgadzasz ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Zgadzam się z Tobą całkowicie.
Dokonałem pewnych skrótow myślowych odpowiadając na pytania "co podmiot liryczny Mr Kutz miał na myśli" ![]() Wiem, że migracja odbywała się z przeróżnych kierunków, jedynie chciałem wcielając sie w Kutza przedstawić domniemany tok jego rozumowania :) Zdaję sobie sprawę z wielokulturowości, po której do dziś pozostały cmentarze (jak choćby piękny cmentarz żydowski w Sosnowcu - świetny artykuł) czy świątynie. Więcej - uważam, że Sosnowiec zagapił się nieco pozwalajac wyprzedzić się Łodzi z pomysłem ![]() Skoro juz przedstawiłeś nieco historii (sam miałem na myśli raczej migracje powojenne), to dodam, ze nie tylko w Królestwie Polskim, ale w ramach Cesarstwa Rosyjskiego był to jeden z najważniejszych regionów przemysłowych. To dlatego rząd carski kolosalnym nakładem środków zbudował linię kolejową z Zagłębia (iwangorodzko-dąbrowską), byle tylko umożliwić bezpośredni wywóz węgla i stali z dąbrowskich kopalń i hut (pierwowzór polskiej magistrali węglowej, tylko inny kierunek ![]() Czy Drucki-Rudecki to tylko "metamorfoza" ministra skarbu Królestwa Polskiego, Franciszka Ksawerego Druckiego-Lubeckiego? Doktorowi Przemszy Zielińskiemu zagłębiowskie miasta winne są pomniki stawiać. A nawiązując do lwa - Druccy-Lubeccy posiadali dobra m.in. w Bałtowie, niedaleko Ostrowca Świętokrzyskiego. Zbudowali piękny pałac, otoczony uroczym parkiem. Wejścia do pałacu jeszcze dwa lata temu strzegły piękne marmurowe lwy, najprawdopodobniej sprowadzone z kamieniołomów Toskanii. Od kilku lat potomkowie właścicieli, przebywający we Francji, przejęli formalną własność nad terenem i pałac zaczął popadać w ruinę (jeszcze 10 lat temu był w świetnym stanie, remontowany i utrzymywany przez mieszczące się w nim technikum rolnicze). Lwy przetrwały obie wojny światowe, lata komunizmu. Wolna Polska nie mogła jednak nic zrobić dla ich ochrony, stały się własnością prywatną! Choć policja wiedziała o powtarzających sie próbach uprowadzenia rzeźb (ślady łomów podważających cokoły) nie była w stanie nic zrobić. Nie można tez było lwów przenieść do muzeum. W efekcie w tym roku nie ma juz żadnego dostojnego lwa na straży bałtowskiego pałacu. Same się nie upilnowały... Czy będą miały tyle szczęścia co bytomski, odnaleziony po latach, szczerze wątpię ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:56 |